Van de Roompot naar Ramsgate


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • mei 27, 2024
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Van de Roompot naar Ramsgate | Roompot, Ramsgate

Van de Roompot naar Ramsgate

 geplaatst
  • mei 30, 2011

Met uiteenlopend weer naar Ramsgate.

Deel op  


Van de Roompot naar Ramsgate

Iedereen is rond 5'n wakker en zelf nog maar net aangekleed als de bel van de sluis klinkt. Losgooien en met deze schutting meegaan. Het voelt koud en klam aan, deze morgen. Er staat ook nauwelijks wind en het zicht is matig. We beginnen onze oversteek op de motor en een wachtschema van 3u op en 3u af.

Na een paar uur gaat de motor uit en kunnen we op zeil verder. Mijn deel van de wacht zit erop en ga slapen. Hoewel ik mijn zeeziektepillen (Mercalm) heb ingenomen, schijn ik er wat bleekjes uit te zien. Als ik eenmaal lig val ik snel in slaap, iets dat me op overtochten zelden gebeurt. Gedurende mijn hele rus slaap ik als een blok. tegen de tijd dat ik weer word, schijnt het zonnetje en is het aangename briesje verdwenen. Ik was ook wakker geworden omdat ik de snelheid van de boot niet meer voelde en Kees rondjes aan het draaien is om te kijken waar de wind vandaan komt. Die is er niet meer. Opmerkelijk de moeite die het kost om de oorspronkelijke koers weer te vinden door het gemis aan herkenningspunten, anders dan de zon.

Fris en nat, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fris en nat
(klik voor grote foto)

In he begin van de middag varen we ineens de mist in. Het zicht is gereduceerd tot een paar honderd meter, althans zo lijkt het. We horen de geluiden van schepen rond ons heen, zien op de AIS de vissersschepen en verder is het een kleine wereld. Wetend dat we als zeilboot niet of nauwelijks worden gezien, ondanks dat reflector, besluit ik een securite uit te zenden. Dit signaal wordt opgepikt en dit geeft ook wel een veiliger gevoel. Zeker omdat we ons ook in de buurt van de shipping lane bevinden.

Tegen het eind van de middag valt er een gestage stroom regen. De mist is opgetrokken. Gedrieën zitten we in de kuip te schuilen achter de buiskap. Die overigens lekt. De wind begint aan te trekken. Motor uit. Met de stroom erbij maken we redelijk tempo. Kees gaat plat en samen met Monique houden we wacht.

Het is het in de vroege avond als de wind begint aan te trekken. Tijd om het eerste rif te steken en het daardoor comfortabel te houden. Gezien het feit dat we de avond / nacht ingaan, wil ik ook het tweede rif klaar hebben. Nauwelijks heb ik dat uitgesproken of de eerste vlagen dienen zich aan. Die lijn van het tweede rif, daar was iets mee... die moest een oog lager. Kees uit bed gehaald. Hij voelt dat hij wat kwijt moet. Dat eerst laten gebeuren en daarna de tweede reeflijn goed zetten. (les: stel niet uit). De wind wakkert aan tot ruim 20 knts. Boot ligt goed en af en toe is het mogelijk de golven af te surfen.

Naderend onheil, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Naderend onheil
(klik voor grote foto)

In de verte verschijnen donkere wolken boven Ramsgate. We steken het tweede rif. Als het zo doorgaat, dan zijn we voor 10'n binnen. En zo gaat het ook door, ik stuur de boot en voel me eigenlijk wel ok. Niet zeeziek o.i.d. en heb plezier om de boot op de toppen van een golf te houden. We zijn nog een paar mijl van Ramsgate verwijderd als de wind naar west draait en ook sterk in kracht afneemt. Op de motor doen we het laatste stukje, melden ons bij Por Patrol Ramsgate en horen dat het tamelijk druk is in de haven en we maar moeten kijken of we een plaatsje kunnen vinden. Dit blijkt niet echt een probleem. Het is net voor tienen als we de motor uitzetten. Best een snelle overtocht: 16,5u over 90Nm. Tijd om bij iets nats na te praten en daarna te gaan slapen. Het is een intensieve dag geweest met weersveranderingen en lekker zeilen.

Gevaren mijlen

Logboek begin112,83 Nm
Logboek eind192,81 Nm
Afgelegde afstand80 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie