Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 4 min.
 • apr 19, 2019
 • General
 • Zeilen
 • Onderhoud
 •  Gregor
Nieuwe mast, nu al.

Nieuwe mast, nu al.

 geplaatst
 • mei 26, 2011

Een inverse bend die leidt tot een nieuwe mast.

Deel op  


Nieuwe mast, nu al.

Inverse bend, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Inverse bend
(klik voor grote foto)

Zondagmiddag 01 mei 2011 tijdens een zeiltocht op de Oosterschelde keek ik naar het grootzeil en zag dat de tweede zeillat, van bovenaf bezien, meer buiging had dan ik zou verwachten. Het waaide op dat moment tussen de 22 en 28knts en de boot werd met twee riffen in het grootzeil en high aspect gevaren. Deze buiging verbaasde mij omdat de achterstag was doorgezet en het ‘nieuwe' onderlijk was strakgetrokken. Bij het kijken naar de mast, zag ik deze naar achter ‘pompen', daar waar ik een 'bend' naar voren zou verwachten, was er nu sprake van een ‘inverse bend'. Op dat moment,

 • zijn er door een bemanningslid foto's gemaakt,
 • is door mij de grootschoot gevierd om de druk uit het zeil te halen,
 • de boot vervolgens in de wind gelegd om aansluitend de ‘high aspect' in te rollen en het grootzeil te laten zakken,
 • daarna is op de motor naar de sluis van Bruinisse gevaren alwaar we zonder zichtbare schade aankwamen.

Eenmaal in Herkingen, de vaste ligplaats van deze boot, de mast bekeken en voor zover door mij en bemanning kon worden geconstateerd, stond deze recht op de boot. Wat opviel was de het topwant losser stond dan gebruikelijk. Spannen hiervan was een paar slagen mogelijk, echter doordat ik niet kan inschatten wat er nu feitelijk aan de hand is, besloot ik bij eerste gelegenheid de mastenmaker te bellen. Wetend dat Sparcraft, de mast op deze Hanse, door Neutmast te Middelharnis wordt vertegenwoordigd, besloot ik hem maandag te gaan bellen.

Maandag 02 mei, de firma Neutmast gebeld en hen verzocht te onderzoeken wat er aan de hand zou kunnen zijn en of er schade is aan mast e/o boot. Toezegging dat zij deze week naar de boot gaan.
Daaropvolgend ook de verzekeringsmaatschappij gebeld om melding te maken van het geconstateerde. Op hun verzoek een feitenrelaas opgesteld.

In die week is Neutmast gesproken die mij vertelde dat er een nieuwe mast op moet omdat er twee deuken aan de achterzijde van de mast zitten a.g.v. van het naar achter toe doorbuigen van de mast. Hierop de verzekering gebeld, relaas gedaan en verzocht een expert te sturen.
In de week erop is de expert geweest die onderzoek heeft gedaan naar mast en verstaging. Zijn bevindingen, om kort te gaan, het onderwant heeft te los gestaan en de achterstag had verder doorgezet moeten worden met een boot met deze tuigage. Conclusie: nieuwe mast. “Wie gaat dat betalen?” ging er door mijn hoofd. De bedragen die ik van mensen rond mij heen hoorde, liepen uiteen van 3k€‚ tot 15k€‚. Afwachten en ondertussen sparen.

Nieuwe paal, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Nieuwe paal
(klik voor grote foto)

Gelukkig pakte de verzekeringsmaatschappij door en vond het goed dat ik ondertussen een nieuwe mast bestelde. Ik denk dat ik enorme mazzel heb gehad dat Neutmast een mast van een Hanse 312 nog had liggen; deze was eerder voor een klant voorbereid en nooit afgenomen. Hier heeft mijn geluk bij een ongeluk ingezeten, dat ik, gezien de drukte, ook op korte termijn een nieuwe mast op de boot kon hebben. Twee weken nl. En dat is best snel.

Toen duidelijk was dat er een mast kon worden gebouwd, ook maar eens een kijkje gaan nemen. Dan zie ik daar heel zielig mijn mast liggen, maar binnen ligt er een nieuwe op de bok om opgebouwd te worden. Veel van het tuigage wordt hergebruikt en er komt nieuwe verstaging op. Hoewel er 15jr gemiddeld voor verstaging staat, lijkt me dit wel het moment om ook deze meteen te vernieuwen.

In de kraan, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

In de kraan
(klik voor grote foto)

Dan is het donderdag 26 mei, het waait rond de 25knts en dat gaat er een mast geplaatst worden. Ik vind het een bijzonder moment en had ook niet verwacht, noch gedacht, dat ik in de vijf jaar dat ik de boot nu heb, aan een nieuwe mast zou moeten.

Verbazingwekkend hoe het lukt om met een forse zijwind de mast te plaatsen. Na enig schuiven hangt hij boven de mastvoet, and than we have a touch down! Voorstag vast, zijstagen en de achterstag en hij staat! De verstaging aan BB kost enige moeite om vast te krijgen omdat de verstaging toch en stukje korter is dan de originele verstaging, maar met het doorzetten van de achterstag lukt het om de spanner erop te draaien en dan kan het stellen beginnen.

Stellen mast, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Stellen mast
(klik voor grote foto)

Als de verstaging eenmaal op spanning staat, en strakker dan oorspronkelijk viel me op, kan het optuigen beginnen. Een klus waar Kees me graag mee wilde helpen. Dan blijkt ook dat je je boot kent en dat het leggen van vallen e.d. bijna automatisch gaat. Wat minder soepel ging, was het erop zetten van het grootzeil. De zeilen had ik laten nakijken, repareren en een nieuwe karren laten plaatsen. Van die laatste actie bleek dat die niet in het profiel passen! Terwijl ik notabene het type profiel heb doorgegeven. Bellen, terug naar de zeilmaker, andere karren ophalen die hij ook gelukkig op voorraad had en weer terug naar de boot. Dan ben je een kostbaar uur verder.

Als de karren erop zitten, hijsen we het zeil en dat gaat redelijk soepel, iets dat ik niet direct had verwacht omdat de karren zelfsmerend zijn. Deze rollen dus niet over het mast profiel heen. Het geheel staat er netjes op. Opruimen en naar de box varen om daar ter afsluiting een biertje te nemen op de goede afloop. De 40 Mijl van Bru kan gevaren worden en zondag kunnen we richting Engeland vertrekken. Mast en verstaging glimmen in de bewolkte namiddag.

Nu er en nieuwe mast met verstaging op is gezet, ziet het er weer helemaal super uit en kunnen er weer vele mijlen gemaakt worden. Eind goed, al goed.


Gerelateerde artikelen

Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zijn er in vele uitvoeringen. Met een nieuwe donkerblauwe romp deze bescherming voor......

Lees verder
Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie