Blog categories

BACK
28 mei 2011 |
Zeilen, Logboek,  |
Gregor
Nog geen reacties | 3242 keer bekeken. | Leestijd: 4 min.

40 Mijl van Bru

Revanche na het teleurstellende resultaat van vorig jaar.

Vrijdagavond de boot naar Bruinisse gebracht en klaargemaakt voor de wedstrijd van morgen. Alle boten worden in de kom gelegd i.t.t. vorig jaar waar iedereen een eigen box kreeg toegewezen. Zelf een rustige plek op de hoek opgezocht.

Zaterdagochtend, 07:00u schippersbriefing, best vroeg. Diverse slaperige koppies verlekkeren zich aan koffie en Zeeuwse bolussen en worden door de wedstrijdleiding toegesproken over de regels en vooral dat we voorzichtig moeten zijn en ook dat we het heel moeten houden. Met die woorden worden we op pad gestuurd. De weersverwachting is dat de zuidwestelijke wind verder zal aantrekken tot een goede 5-6Bft en mogelijk ook regen. Prettig vooruitzicht en blij dat ik o.b.v. de voorspelling de wedstrijdcommissie heb aangegeven met een high aspect te starten i.p.v. met de genua-1.

Tegen achten verschijnt mijn mede-zeiler voor vandaag. Het duurt nog even voordat de paarse-groep mag starten, dus dat geeft ook nog even de tijd voor een kop koffie en de wedstrijdbaan door te nemen. Ondertussen loopt de haven leeg en krioelt het van de zeilboten. Met 150 inschrijvingen is het best vol. Het was tot minder dan een week geleden onzeker of ik kon meedoen. Aanvankelijk zou ik solo naar Harwich zeilen, maar de boot kreeg een nieuwe mast en daarmee zou die toch zo onder druk komen, dat dat voor mij niet goed voelde, daarom gevraagd of ik me als nog kon inschrijven. Gelukkig was de commissie bereid om het aantal van 135 inschrijvingen op te rekken naar 150 inschrijvingen, en daardoor kreeg ook ik een inschrijfnummer: 148.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportWedstrijdveld(klik voor grote foto)

De boten dienen zich in een soort wachtgebied te verzamelen om daardoor de starters niet te storen. Ik denk dat dat goed werkt als er weinig wind staat, maar nu het al 17knts waait, gaat het best hard en wil je toch weten hoelang het duurt tot de startlijn vanaf verschillende posities. Het vraagt veel alert handelen om elkaar niet te hinderen en het wordt verwarrend als een zeilboot zijn motor aanheeft en dan toch voorrang neemt als er een zeilboot onder zeil en zonder motor aankomt. Die eerste boot was wel groter...

De start is verlaat en het is even zoeken en rekenen hoe laat wij aan de beurt zijn. Mooie gelegenheid om positie te bepalen, dicht bij het startschip starten, geen indringstart, hebben de ruimte en zijn perfect getimed over de start. Nu vrije ruimte zoeken. We liggen goed in het veld, maar we hebben nog 40Nm te gaan. Na het eerste merkteken voordewind naar de GH2. Dit rak afkruisen omdat voordewind met een keerfok niet te doen is. Dit is de prijs voor het gemak tijdens het toerzeilen. De hoogte van het veld opzoeken en zodra ik vrij voor lig, tussen twee boten door. Dit leidt tot de nodige opmerkingen van een schip. Datzelfde schip probeert vervolgens tussen mij en een naast gelegen boot te komen en ik zie zijn neus vervaarlijk dichtbij komen. De roep naar die schipper laat zich raden. Nog los van dat hij dit op deze manier reglementair niet mag, is het ook een actie die hij niet meer lijkt te kunnen afremmen. Hij moet vallen en daarbij blijft hij met zijn schoot (?) achter de buitenboordhouder van het naastgelegen schip hangen. Een klap en vervolgens is die houder verdwenen. Zie geen protestvlag verschijnen, iets waar wel rede voor is.

Een belangrijk deel van de wedstrijd speelt zich af in het westelijk deel van de Grevelingen. Met de zuidwestelijke wind die aantrekt, is het in dit deel ruiger, golfslag neemt toe en op het water verschijnen witte koppen. Hoewel we nog in de eerste helft van de race zitten, zien we nu al boten afhaken. Uisge Beatha houdt zich goed, ze is goed te trimmen en het water bruist onder ons door. Het is wel hard werken om in het veld te blijven. Hebben beiden geen idee waar we in het veld liggen.

De wind trekt verder aan, zeker in de hoek van Scharendijke. We zien een boot die op een strekdam is gelopen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportVastgelopen(klik voor grote foto)

Op het lange rak naar SP10 zien we de Black Pearl met een opgeblazen spinaker. Onze genaker blijft beneden. De uitdaging om in een double handed en met deze wind de genaker te hijsen, besluiten we niet aan te gaan. Het gaat zo al hard genoeg en de snelheidswinst die we dan denken te behalen wordt waarschijnlijk teniet gedaan door de tijd die nodig is voor het hijsen en strijken van het zeil.

Bij het afkruisen van de voordewindse rakken is het een voortdurend gijpen en bij een van de manoeuvres schiet de overloop uit de houder. Gelukkig blijft deze wel vast zitten, maar het kost toch een minuut of 10 voordat alles we op zijn plaats zit en we verder kunnen naar de volgende ton.

We hebben overleg of reven nodig is. Gezien de windkracht van ruim 22knts zou je dat wel verwachten, maar aan de andere kant lopen we niet uit het roer en hebben we niet de indruk dat we de boot niet meer onder controle hebben. Het vraagt aandacht om tijdig wind te lozen en dat gaat vrij aardig. Die voortdurende concentratie maakt het ook een pittige tocht.

Uisge Beatha, Zeilen, Watersportschuin en snel(klik voor grote foto)

Inmiddels zijn we begonnen aan de terugtocht richting Bru, op het ruimewindse rak tikken we de 8,3kn SOG aan, ruim boven de rompsnelheid. We gaan als een speer en lopen onze achterstand een beetje in. Nog een rondje om de mosselbank, een BB / SB-situatie waar we goed uitkomen en dan richting finish. Om 16.41 gaan we over de lijn en dan hebben er ruim 7uur zeilen en hard werken opzitten. Tijd om af te tuigen en een biertje te nemen. De mast heeft de test van vandaag goed doorstaan: geen inverse bend of andere manier van pompen.

's Avonds bij het eten worden de uitslagen opgehangen en zien we dat we 6e (!) zijn geworden. Mooie plaats en een enorme verbetering t.o.v. vorig jaar; daar waren we zo'n beetje laatste...

Tot slot een compliment naar de organisatie; het geheel maakte weer een verzorgde en goed georganiseerde indruk. Volgend jaar het eerste lustrum?

Mijn gevaren track:

Log begin: 32,1 Nm
Log eind: 84,32 Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)