MyHanse Inter-exchange - 1


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • jan 20, 2020
  • Logboek
  • Gregor Gregor
MyHanse Inter-exchange - 1 | Stockholm

MyHanse Inter-exchange - 1

 geplaatst
  • apr 30, 2011

Met een MyHanse Inter-exchange naar Zierikzee.

Deel op  


MyHanse Inter-exchange - 1

Welcome aboard, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Welcome aboard
(klik voor grote foto)

Na 1,5 jaar het tweede deel van de MyHanse-uitwisseling; dat is ook waar ik hem van ken en dat is sinds ik mijn boot heb. Eerder ben ik in Stockholm met hem gaan zeilen op zijn Hanse 342 en dit weekend gaan we hier zeilen, maar niet voordat ik hem de stad heb laten zien tijdens Koninginnenach. En zo zwerven we na het eten een poosje door de stad, druk, aardige bands en soms een enorme bak herrie. Ja, ik weet het, het is subjectief. Voordat het echt 'druk' wordt huiswaarts om morgen de vredige omgeving van het water (…) op te zoeken.

Redelijk bijtijds richting boot vertrokken; het beloven een paar zonnige dagen te worden met een stevige wind. Aan boord eerst maar eens verkennen, koffie drinken en bootje vaarklaar maken. Tegen het eind van de ochtend zijn we zover om naar de sluis te vertrekken. Onderwel stelt hij allerlei vragen over het vaargebied en realiseer ik me dat het vaargebied in en rond Stockholm veel meer een archipel is en dat het in Zeeland meer een weids water is; er liggen hier bijv. veel meer boeien dan in de omgeving waar ik met hem heb gezeild. Dit terwijl ik vind dat er hier nog te weinig boeien liggen omdat a.g.v. bezuinigingen het er steeds minder worden. De gevolgen daarvan heb ik al eerder ondervonden…

De wind is NO en de windmeter staat meer boven dan onder de 20knts TW. Dit betekent voor de wind de Oosterschelde af. Om het iets rustiger te doen gaan we afkruisen. En om het nog rustiger te doen gijpen we niet en maken we stormrondjes. Het water spat ons om de oren en het vraagt de nodige concentratie. Helaas lukt het niet om alles heel te houden; mijn camera valt en er breekt een filter. Gelukkig beschermt deze de lens en lijkt de schade mee te vallen.

Het doel voor vandaag is WV Zierikzee en omdat de gang er aardig inzit hebben we de Zeelandbrug al vroeg in zicht. SB uit het Brabants Vaarwater in, stroom mee en 8knts SOG. Heerlijk! Ruime wind spuiten we het vaarwater door richting het hoofdvaarwater om vandaar naar de Zeelandbrug te gaan. De wind trekt aan en in vlagen staat er 28knts. Bij een bootsnelheid van 6-7knts staat er toch ruim 30knts over dek. Niet echt weer waarbij ik solo op zee zou willen zijn.

Na de knik op het hoofdvaarwater moeten we redelijk aan de wind verder en trekken we twee riffen in het grootzeil. De boot laat zich goed sturen met de stroom mee gaat het best hard richting Zeelandbrug. Helaas te laat voor de brug en moeten noodgedwongen laveren om de tijd te doden tot de volgende schutting. Op de motor onder de brug door naar onze ligplaats voor vanavond. Het waait nog steeds onverminderd hard, en dat is in de geul naar Zierikzee ook te merken.

Oosterschelde, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Oosterschelde
(klik voor grote foto)

De ligplaats is tussen twee palen, krap, maar zou passen. Het probleem vind ik hier, is dat met een zijwind als deze, de boot nauwelijks recht tussen de palen te krijgen is en je vervolgens kunst-en-vlieggrepen moet uithalen om de trossen uit het water op te vissen waar dan weer de landvast doorheen moet. Dit vanwege het getij. Bovendien staat er nu zoveel wind, dat voordat ik de neus van de boot bij de kant heb, ze al tegen de buurman aan BB ligt. Maar stootwillen kun je pas buiten hangen als je in de box ligt omdat je er anders niet tussen komt. Gelukkig kennen meer mensen dit probleem en zijn ook bereid een helpende hand toe te steken, wat dan wel weer fijn is, ook al doe ik het liever zelfstandig…

Als we aan ons eerste drankje in de zon zitten overleggen we hoe we een IS20 Combi Display aan het bestaande boord kunnen aansluiten; ook als is het NMEA0183, het wil nog niet zeggen dat het ook zomaar met elkaar kletst. De meest voor de handliggende aansluitmogelijkheid is bij de stuurautomaat omdat alle overige aansluitingen vragen dat de hatch moet worden losgeschroefd. Na enig pielen zitten de draadjes op de aansluiting van de stuurautomaat, is de extra 12v aangesloten en is de verbazing groot als daar de eerste getallen op het display verschijnen, en ook nog een waarde weergeven die ik ook op de andere display's zie. Opvallend is ook, dat het knipperen dat de Clipper GPS Repeater doet, zich hier niet laat zien. Een zijstapje. De Clipper heeft het NMEA-signaal GSA nodig om naast de COG en SOG ook de DTW en de Bearing te laten zien. Heeft hij dat 'zinnetje' niet, dan gaat het display knipperen. Blijkbaar is het vanuit het bestaande boordnet niet mogelijk dat zinnetje ergens vandaan te halen. Het goede nieuws is dus, dat een IS20 in mijn boordnet tegen IS15 apparatuur kan 'kletsen' en het slechte nieuws is, dat er waarschijnlijk een nieuw display gaat komen…

Na dit positieve resultaat wandelen we door Zierikzee en laat ik 'm o.a. zien tot welk niveau het water heeft gestaan in 1953. Voel me net zo'n gids. De steen bevindt zich in de buurt van de Lutherse kerk. Ik blijf me verbazen over de hoogte van het water en hoewel ik me een beeld probeer te vormen van de ramp, is het maar moeilijk voor te stellen hoe deze mensen zich echt hebben gevoeld. Voor het idee, ik kan staand en met gestrekte hand de steen net bereiken.

We wandelen terug richting haven om in het immer gezellige verenigingsgebouw te eten, ontmoeten bekenden uit Herkingen en hebben een gezellige avond. Morgen weer een dag.

Gevaren mijlen

Logboek begin153,93 Nm
Logboek eind179,92 Nm
Afgelegde afstand26 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie