Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 22, 2019
  • Logboek
  •  Gregor
Door het geultje van Bas...

Door het geultje van Bas...

 geplaatst
  • apr 25, 2011

Weer een nieuw stukje Grevenlingen ontdekken.

Deel op  


Door het geultje van Bas...

De Paasdrukte voorbijgaand latend om Tweede Paasdag 's avonds richting boot te vertrekken en tegen middernacht aan te komen. Hoewel het druk is in de haven, heerst er een serene rust. Tijd om nog een slaapmutsje te nemen om daarna lekker te gaan slapen.Morgen belooft het weer een mooie dag te worden.

Tweede Paasdag, beginnen met een uitgebreid paasontbijt in de kuip. Nog aan het ontbijt komt de bemanning van L'Esprit aanlopen. Na een kort praatje spreken we af voor de borrel. Eerst maar eens een stukje zeilen. Het is een oostelijke wind, kracht 3.

Via de geul van Herkingen varen we de hals in. Bootje loopt lekker en in een korte broek is het goed uit te houden. Al kletsend besluiten we een nieuw stukje vaarwater te gaan proberen. Tussen het hoofdvaarwater en het water boven de Stampersplaat loopt een geultje dat volgens de kaart een diepte heeft van 1,50mtr. Theoretisch moet dit dus kunnen. Niet ingehouden door eerdere ervaringen verleggen we de koers naar het geultje. Met een oog op de dieptemeter en het andere oog op plotter, halen we de snelheid uit de boot en sturen het geultje in. Naar verwachting loopt de dieptemeter terug, zelfs tot 0.00mtr. De offset van de dieptemeter is op 1,50mtr onder de waterlijn ingesteld. Zonder de grond te raken zeilen we het geultje door, want hoewel betond is het niet vanzelfsprekend dat we ook vrij blijven. Toch enige opluchting als de dieptemeter weer oploopt, wat wellicht een bijzondere uitspraak is.

De wind is in gunstige richting gedraaid zodat we zonder veel kruisen richting haven varen terwijl het steeds rustiger op het water wordt. Tijd om enkele borrelhappen zonder alcohol te nemen en met het zonnetje in de kuip terug te varen.

We borrelen verder op de G-steiger en horen de verhalen over de tocht en wat dat teweeg heeft gebracht. Enige herstel werk is nog nodig. Vervelend.

Voor het eten besluiten we gezamenlijk te eten, maar iets halen is er niet bij; alles is gesloten in het dorp. Eigenlijk was dat ook wel te verwachten. Gelukkig zijn we allen zelfvoorzienend en brengen zo de avond. Een mooie afsluiting van deze Paasdag!

Oja, waarom nou het Geultje van Bas? Vraag dat maar eens aan de eigenaar van de Breezer...

Gevaren mijlen

Logboek begin135,86 Nm
Logboek eind153,93 Nm
Afgelegde afstand18 Nm

Gerelateerde artikelen

Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi......

Lees verder
De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie