Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 22, 2019
  • Motor
  • Onderhoud
  •  Gregor
Lekkage keerring

Lekkage keerring

 geplaatst
  • mrt 19, 2011

Na een heerlijke dag zeilen, blijkt er lekkage aan het impellerhuis.

Deel op  


Lekkage keerring

Na een heerlijke zeildag, en dan bedoel ik dat er een lopend windje staat met een nu nog waterig zonnetje, staat er ook het jaarlijkse motoronderhoud op het programma. Het valt me op dat er water in de bilge ligt, zoet of zout? Even een klein vingerpuntje proeven en het blijkt zout te zijn met een mengsel van olie. Er zijn smaakvollere dingen... Na enig zoeken zie ik dat er aan het impellerhuis druppels hangen.

Lekkage, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Lekkage
(klik voor grote foto)

Shit, hier niet blij mee. Nu weet ik niet hoe het impellerhuis tot in detail in elkaar zit, maar ik verwacht dat er keerringen inzitten om olie en water tegen te houden.

Bij thuiskomst een post op het zeilersforum geplaatst en hulp gevraagd hoe dit op te lossen. In de avond die volgt komen er, terwijl ik in een operavoorstelling zit, vele reacties binnen. Al snel wordt duidelijk dat er inderdaad twee keerringen zijn en omdat het water is, de keerring aan de zijde waar de impeller zit, mogelijk lek is. Deze is redelijk eenvoudig te vervangen en het advies is om de olie-zijde ook te vervangen. Daarvoor moet het huis open.

In de dagen erna opzoek naar de keerringen; bij VP zijn ze erg duur en zo bijzonder kan het volgens mij niet zijn. Dat blijkt ook als ik bij fa. Sanders in Den Haag deze ringen kan krijgen voor een prijs die een stuk redelijker klinkt dat de VP-prijs. Een van de tips op het forum was ook om bij de keerring aan de waterzijde het spiraal te vervangen voor een rvs-uitvoering. Overigens is het vinden van de juiste uitvoering van het huis nogal een opgave. Na enig zoeken en rondbellen kwam ik er via een VP-dealer achter dat het serienummer van de motor bepalend is welk soort/type impellerhuis erop zit. Nog handiger is om het typenummer van huis bij de hand te hebben.

Met nieuwe keerringen naar de boot getogen en begonnen om het impellerhuis open te maken. Nu blijkt dat de engineers van VP aan een zijde een bout-moer-oplossing hebben bedacht en aan de andere zijde is schroefdraad getapt in het huis, echter aan de achterzijde kom je nauwelijks bij die bout. Het kostte me een half uur om die twee los te krijgen. Maar goed, uiteindelijk hield ik het huis in mijn handen. 

Impellerhuis, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Impellerhuis
(klik voor grote foto)

Bij het loshalen van de impeller bleek er een schoepje te zijn gesneuveld. Uit eerdere ervaring weet ik waar ik die moet zoeken, nl. vlak voor het filter waar het koelwater inzit. Foto's vervangen keerring.

De keerring aan de waterzijde is met een tangetje eruit te peuteren. De as controleren werd ook geadviseerd. Daarvoor moet het wormwiel eraf. Dit blijkt erop te zijn geperst. Kansloze missie; daar heb ik het gereedschap niet voor. Dus alleen de waterzijde eruit gehaald, rubberringetje achter de keerring vervangen, as ingevet, ring erover / erin geschoven en daarna pas het rvs-spiraal in de rubber keerring gelegd. Huis weer in elkaar gezet, nieuwe impeller ingevet, nieuwe pakking, koelvloeistof bijvullen, alle slangenklemmen controleren en motor starten. Wel de kraan van de watertoevoer eerst openzetten!

Na een minuut of 10 draaien blijkt de lekkage opgelost. Best trots op mezelf dat ik dit voor elkaar heb gekregen en blij met de ondersteuning die ik van verschillende forumleden mocht krijgen.

Gevaren mijlen

Logboek begin18,45 Nm
Logboek eind24,94 Nm
Afgelegde afstand6 Nm

Gerelateerde artikelen

Klapschroef in de antifouling

Klapschroef in de antifouling

Na alle aangroei op de klapschroef, dit jaar een poging om deze schoon te houden met PropOne......

Lees verder
Inbouwen boiler

Inbouwen boiler

Voor warm water is het geen Quooker geworden, maar een Isotemp Basic boiler....

Lees verder
Nieuwe uitlaat elleboog

Nieuwe uitlaat elleboog

Een week geleden de gecorrodeerde uitlaat elleboog verwijderd en deze week gaat er een nieuw......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie