Gasbun verbouwd


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jan 20, 2020
  • General
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Gasbun verbouwd | Campingaz, Gasbun,

Gasbun verbouwd

 geplaatst
  • mrt 13, 2011

Ingrijpende verbouwing om van Campingaz af te komen.

Deel op  


Gasbun verbouwd

Ontwerp, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ontwerp
(klik voor grote foto)

Het Campingaz is goed verkrijgbaar en wordt ook almaar duurder en duurder. Dit laatste is de reden geweest na te denken over een andere gastank. Een propaantank (die groene) is iets dikker dan in de originele bun past. Ik vermoed afspraken tussen Hanse en Campingaz, waarom anders een verdikking aan de binnenkant van de bun zodanig dat alleen die blauwe flessen passen?

Sloop, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Sloop
(klik voor grote foto)

Om het idee van het verbreden van de bun uit te werken, een jaar geleden contact opgenomen met de bouwer van mijn overloop. Gaandeweg zijn er allerlei ideeën uitgewerkt, van verbreden tot een gastank horizontaal leggen (wat niet mag omdat het vloeibaar is!) tot een compleet nieuwe bun. Een die dieper en breder is.

De bestaande bun eruit halen viel niet mee. De hoeveelheid kit die er was gebruikt, maakte dat de slijptol in de bak is gezet om 'm er helemaal uit te slijpen. Wat na het nodige stof overblijft, is een gapend gat van de kuip naar de bakskist. Ik kan me nog herinneren hoe ik me voelde toen ik mijn eerste gat in de boot zaagde. Inmiddels gaat dat een stuk makkelijker. Zolang het maar boven de waterlijn is...

Passen en meten, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Passen en meten
(klik voor grote foto)

Met het restant van de bun is LdP vervolgens aan de slag gegaan om diverse mallen te maken. Ook nog niet helemaal wetend wat er nu goed zou passen. Na enkele passessies was het juiste model gevonden en kon naar het definitieve model worden toegewerkt. Dit is vervolgens in de epoxy gezet, een afvoer in de bodem die wordt aangesloten op een bestaande huiddoorvoer. Tot slot de kit aanbrengen en de bun gedurende een paar dagen in de behuizing persen.

Passen en meten, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Passen en meten
(klik voor grote foto)

Het resultaat is een geheel nieuwe bun die er prachtig uitziet en ruimte geeft aan een 5kg propaan gasfles. Na een bezoek aan de Hiswa besloten om de stalen fles te vervangen door een kunststoffles die veiliger is dan de stalen variant. Uitgaande dat die past natuurlijk.

 Meer foto's in het album


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie