Begroet door een bruinvis


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 20, 2024
  • mrt 20, 2011
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Begroet door een bruinvis | Bruinvis, Grevelingen

Begroet door een bruinvis

 geplaatst
  • mrt 16, 2011

Bij het ophalen van een gastank, verwelkomt door een bruinvis.

Deel op  


Begroet door een bruinvis

Grijze wolken hangen nog boven de lucht als ik richting boot vertrek. De voorspelling is zon en tussen de 16knts en 24knts wind. Dat laatste klopt wel. Dat eerste laat nog op zich wachten.

Met een kop koffie in de hand en de fok uitgerold, oversteken naar Bruinisse om de nieuwe kunststofgastank te gaan passen. Volgens de maatvoering uit de folder is die slechts een paar millimeter groter dan de stalen tank en hij is veel veiliger.

Bij het invaren van de haven zie ik iets boven het water uitkomen dat onmiskenbaar een bruinvis is. Bijzonder dat hij zover de haven inzwemt. Misschien omdat het nu nog rustig is. Als ik dit later aan de medewerker van de watersportwinkel vertel, zegt hij dat ze de bruinvis al een paar weken in de haven hebben en dat hij vorige week op zo'n anderhalve meter zijn hand naderde toen hij daarmee mee in het water poedelde. Nog even en we hebben ons eigen dolfinarium...

Gewapend met een gastank terug naar de boot om daar te constateren dat de tank meer dan de voorspelde paar millimeter groter is dan de stalen tank. Hij past niet. Het is niet anders, de bun is ontworpen op de stalen tank en de kunsstoftank is pas zo kort op de markt dat we daar geen rekening mee hebben kunnen houden. Al mijn andere tanks, 3 in totaal, lever ik in om met twee blauwe tanks terug te gaan. Hier heb ik de komende jaren voldoende aan :-) Het voordeel van deze blauwe 5kg tanks boven die groene is, dat deze niet meer om de tien jaar gekeurd hoeven te worden.

Na de boterham, het water op. Zonnetje schijnt inmiddels en witte kopjes staan op het water. Bij het uitvaren van de haven besluit de bruinvis langszij te komen en de eerste komende mijlen niet meer weg te gaan. Hangend over de railing ook af en toe natgespoten als hij uitademt. Grappige momenten en eigenlijk veel leuker dan het dolfinarium, hoewel ik daar ook al in geen eeuwigheid ben geweest.

Vlak voor de Veermansplaat gekeerd, bruinvis ook en terug richting Herkingen. Buiten de boeienlijn is een netsleper bezig te vissen. Hoop dat de bruinvis zo verstandig is daar uit de buurt te blijven; ik verwacht dat als die ooit in de netten komt, dat daar geen melding van wordt gemaakt.

Terug in de haven drinken we de laatste biertje en genieten van het zonnetje in de kuip.

Gevaren mijlen

Logboek begin6,29 Nm
Logboek eind18,45 Nm
Afgelegde afstand12 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie