Bijzondere ontmoeting


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • jun 15, 2024
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Bijzondere ontmoeting | Bruinvis, Grevelingen

Bijzondere ontmoeting

 geplaatst
  • jan 30, 2011

Eerste tocht op een koude januaridag.

Deel op  


Bijzondere ontmoeting

Rijp over strekdam, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rijp over strekdam
(klik voor grote foto)
De afgelopen dagen kenmerkte zich door een stralende zon, strak blauwe hemel, lopend windje en kou, net een paar graden boven nul. Fraai zeilweer, tot de zondag aanbrak en van al dat fraais niet meer over was, behalve de kou. Eerst nog even het andere bemanningslid ophalen.

Een kachel aan boord is luxe, vind ik. Maar wel een die het aan boord op dagen als deze comfortabel maakt. Bij een kop koffie wachten tot de kajuit een behaaglijke temperatuur heeft en overleggen wat we gaan doen. Het is dan vooral welk zeil we willen uitrollen; als we getweeën zijn, kunnen we ook tamelijk luie zeilers zijn, daarom alleen op de fok weg. Het grootzeil blijft ingepakt.

Voor het eerst sinds twee maanden gaan de trossen weer eens los. Tussendoor wel gezeild, maar dat was niet op mijn eigen boot. En dat is toch anders. Eerst maar eens voorgloeien en dan de startknop. Spannend moment na zolang niet te hebben gedraaid. Maar probleemloos, even een stottertje en dan een tevreden geluid van deze drie cilinder. Eenmaal uit de box valt op dat het log niks aangeeft. Het wieltje zit vast. Bizar dat kokkeltjes en andere aangroei zo vlak naast het vlak gaan zitten dat in een paar lagen anti-fouling staat.

Bruinvis, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Bruinvis
(klik voor grote foto)

Als we een stukje gezeild hebben en rond de Mosselbank zijn, klinkt daar ineens een bekend geluid. Het geblaas van de plaatselijke bruinvis. We een leuke begroeting zo op mijn eerste zeildag op de Grevelingen. Geruime tijd blijft hij (zij?) rond de boot zwemmen, schiet van links naar rechts (natuurlijk, van BB naar SB) en ondertussen filmen we en maken foto's. Zonder handschoenen is dat vreselijk koud. Tijd om terug te gaan naar de haven en na te genieten, tezamen met een Juttertje. Mooie dag geweest met weer een bijzondere ontmoeting.

Youtube

Gevaren mijlen

Logboek begin Nm
Logboek eind6,29 Nm
Afgelegde afstand6 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie