Bergje op, bergje af


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 5 min.
  • nov 11, 2019
  • Hardlopen
Bergje op, bergje af

Bergje op, bergje af

 geplaatst
  • nov 21, 2010

Trots op prestatie in de 7Heuvelenloop.

Deel op  


Bergje op, bergje af

Blij op weg, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Blij op weg
(klik voor grote foto)

Trainen, iedere week weer, regelmatig op de trainingsavonden en -ochtend, daarnaast zelf trainen, door de stad, door het bos, langs het water, kilometers maken en op mijn manier mezelf sterker maken om beter en sneller te lopen. Het doel? Fit worden en blijven en voorbereiden op een wedstrijd, in dit geval de Zevenheuvelenloop. Ik bedenk bij het inschrijven om te gaan lopen voor een goed doel, en dan heb ik voor mezelf de druk behoorlijk opgevoerd. Een druk die ik voel, maar niet onprettig is. De 'tussenstand' vlak voor het weekend is €640,- (!) Meer dan ik had verwacht en de belangstelling is echt super! En er zijn nog toezeggingen.

Een dag eerder naar Nijmegen, overnachten bij vrienden, kopje thee, kletsen, pasta eten, weer en kop thee, de route bekijken, waar zitten de zwaardere stukken, klaverjassen en op tijd naar bed.

Zondag, goed geslapen en vind het spannend. Het weer ziet er perfect uit, blauwe lucht, waterig zonnetje en een graad of 9. Eten, boterhammetjes met appelstroop, kopje thee, eerste sms'jes binnenkrijgen, rond het middag uur omkleden en op weg naar de Groesbeekseweg. Overal lopers, vriendelijke succeswensen en een omroeper die lopers en publiek enthousiasmeert.

Enthousiast de heuvel op, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Enthousiast de heuvel op
(klik voor grote foto)

Het 'groene' startvak, mijn startvak, loopt langzaamaan vol. Hier en daar zie ik een loper met een HRR-shirt, maar van mijn loopgroep zie ik nog niemand. De logo's op mijn rug verleiden om vragen te stellen. Leuk om die aandacht te ervaren en erover te vertellen.

De omroeper telt af naar de start en wil heel graag dat er een wereldrecord gelopen gaat worden. Dan is het 13.00u en een paar seconden als het startsein valt. Wij blijven rustig staan. Dan klinkt er de tijd op de eerste kilometer, 2"38' Een tijd die voor velen ver, heel ver, buiten bereik ligt en ook respect oogst. Dan horen dat Leonard Komon met 32km/u een heuvel afdendert. Ongelooflijk dit soort snelheden, te voet.

Leonard Komon, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Leonard Komon
(klik voor grote foto)

Dan is het 13.22 en zet de groene-groep zich in beweging. Rond 13.25 ben ik over de start en sluit me aan bij de massa die voor me loopt richting de eerste heuvel, vals plat omhoog. Dit gaat me soepel af. Voor mij ligt de uitdaging erin om het tempo rustig te houden, mezelf een beetje te sparen. Dan begint na ruim 3km de eerste echte klim, kleine pasjes. Dit kost me behoorlijk wat kracht, hijgend kom ik boven. Nu op een holletje naar beneden en weer omhoog. Leonard Komon is dan gefinished, in 41"12', een wereldrecord.

Richting de 9km, een kleine klim en dan naar beneden, wat last van mijn linkerknie, de vochtbult die er zit, speelt op. Zoeken hoe ik mijn voeten neerzet om geen pijn te hebben en doorlopen. Heuvel op voel ik niks. Het zwaarste stuk ligt voor ons, voor me: de beruchte 10km, in ongeveer een kilometer een klim van 30mtr. Mijn lijf protesteert. Ik ga door. Rond me heen hebben lopers het tempo teruggebracht tot wandeltempo. Deze heuvels zijn de echte kuitenbijters. Bekaf kom ik boven aan. De gedachte dat het vanaf nu alleen nog maar bergaf gaat, steunt me.

Trots en Blij, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Trots en Blij
(klik voor grote foto)

De mensenmenigte moedigt ons aan, wat een publiek, massaal toegestroomd. Er zijn maar weinig stukken waar niemand staat. Langs de kant wordt er geroepen dat het vanaf nu alleen nog maar bergafwaarts gaat. Dat er nog een stuk vals plat in zit, daar hebben we het niet over, maar kost wel moeite om daar in redelijk tempo tegenop te komen.

Ik doe mijn best om de laatste kilometer onder de 4.50min./km te lopen, maar ik krijg de versnelling er niet meer uit. De finish is in zicht, het gejuich neemt toe, nog een paar laatste passen en dan ben ik over de finish! Trots, blij en ook emotioneel. Als ik weer een beetje ben bijgekomen, zie ik dat mijn tijd vlakbij de tijd waar ik op was weggegaan...

Lekker lopen, niet teveel op de tijd letten, was het devies, en dan deze tijd: 1h16"34'!! Ik sukkel richting de medaille-uitreiking, ben op zoek naar mijn supporters. Gelukkig zijn zij fitter dan ik en word ik gevonden en vallen de felicitaties mijn deel.

Hier deed ik het voor, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Hier deed ik het voor
(klik voor grote foto)

Als we compleet zijn nog even mijn t-shirt halen en dan huiswaarts waar een kop dampende soep wacht om warm te worden en bij te komen bij een warme douche en daarna lekker eten.

Tot slot wil ik iedereen bedanken die me gesteund heeft, die geheel belangeloos een steentje heeft bijgedragen aan het doel van Stichting Leef Je Droom. Dank jullie wel!

De officiële uitslag

NaamGregor de Graaf
Startnummer16035
CategorieMannen 45 - 49 jr
Plaats / VerenigingHague RR
Finish1:42:44
Netto 5km0:26:02
Netto 10km0:50:58
Netto 15km1:16:34
Ranking Categorie1539
Ranking Totaal10051Â

"Het zit er op. Heerlijk gelopen, vermoeiend op stukken en supertrots dat ik 'm heb uitgelopen en ook met het resultaat," meldt Gregor de dag na  de Zevenheuvelenloop. Hij heeft fantastisch gelopen, 15 kilometer en zeven heuvels in 1 uur, 16 minuten en 34 seconden. Wij zijn trots op hem!

Gregor liep niet alleen voor zijn plezier en zijn prestatie, maar ook voor Leef Je Droom. Hij heeft vrienden, zakenrelaties, kennissen en belangstellenden gemaild of ze zijn mijlen wilden sponsoren voor Leef Je Droom. Dit heeft het fantastische bedrag van 750 euro opgeleverd! Wij zijn natuurlijk helemaal blij. Blij met het initiatief van Gregor, met het resultaat en het feit dat Gregor de finish heeft gehaald.

Wil je na deze goede resultaten Gregor ook nog sponsoren voor zijn gelopen mijlen, maak dan je bijdrage over op bankrekeningnummer 13.45.66.335 tnv Stichting Leef Je Droom, Rabobank Lelystad. Namens Gregor en namens stichting Leef Je Droom bedankt!


Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie