Weekend zwerven door Zeeland - 3


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jun 15, 2024
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Weekend zwerven door Zeeland - 3 | Oosterschelde, Roggeplaat, Oliegeultje, Zierikzee

Weekend zwerven door Zeeland - 3

 geplaatst
  • okt 31, 2010

Strak langs het Oliegeultje.

Deel op  


Weekend zwerven door Zeeland - 3

WSV De Werf, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
WSV De Werf
(klik voor grote foto)

Zondagochtend en vroeg op. We hebben een brug van09.00u te halen. Kan dat niet anders? Ja, vanmiddag om 17.00u. Niet geheel vrijwillig opgestaan op deze regenachtige ochtend, het valt in gestaag tempo, maar wel heel constant, naar beneden. Ontbijten doen we wel aan de andere kant van het kanaal, nu eerst tijdig door de brug heen. Of ga je er onderdoor?

Als we een krap uur later aan de andere kant van de sluis liggen, is de wind aangetrokken tot een ruime 20knts. We gingen weg met 3knts. Terwijl de kachel snort, alle tijd om ontbijt te maken en te wachten tot regen en wind minder zijn geworden en te bedenken waar we hierna naartoe willen.

Rond het middaguur is het weer opgeklaard en vertrekken we met 10knts ZZW wind richting Zeelandbrug. Getimed kunnen we bijna meteen onder de geopende brug varen; de waterstand laat onder het vaste deel varen niet toe. Hier en daar een boot en verder is het stil, of rustig, zo je wilt. We laten ons richting de Roggeplaat brengen om een kijkje bij de Schelpenhoek te doen.

Tijdens een rampzalige stormvloed in 1953 overstroomde een groot deel van Zeeland en delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Deze stormvloed staat bekend als als 'de watersnoodramp'. Omdat zoiets absoluut niet nog eens mocht gebeuren werd het Deltaplan in werking gezet. Voor de aanleg van zware kustverdedigingswerken en met name de bouw van de stormvloedkering in de Oosterschelde was het noodzakelijk om de opbouw van de ondergrond in kaart te brengen. Overal in het Zeeuwse landschap liet de Deltadienst grondboringen verrichten, onder andere bij Schelphoek, op Schouwen-Duiveland. Hierna kon de bouw van dijken, dammen en de stormvloedkeringen beginnen. In 1986 is de Deltadienst weer opgeheven: de Deltawerken waren klaar. ()

Schelpenhoek, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Schelpenhoek
(klik voor grote foto)

De Roggeplaat is drooggevallen en biedt een schitterende aanblik van vogels die aan het rusten zijn en dan weer achter elkaar aan vliegen. We speuren met de verrekijker naar een verlaten zeehond, maar die houdt zich schuil. Het geruis van de wind en gekwetter van de vogels zijn de enige geluiden die hoorbaar zijn. Prachtig stuk om te varen en ook zo verlaten.

Langzaamaan naderen we de Schelpenhoek. Heel omzichtig sturen we om de groene boei heen; volgens de virtuele wereld hebben we daar 1.80m diepte en kunnen dan de havenkom insturen. In de kom liggen grote basaltblokken en tonnetjes. De dieptemeter fluctueert. Geen idee hoever we kunnen, in ieder geval niet buiten de tonnenlijn. De bodem zal naar verwachting zanderig zijn, en een verlaten betonblok zie je niet op de dieptemeter. Hier zijn kiel en aanhechting niet goed tegen bestand. We keren om en gaan weer richting geul en dan stuurboord uit.

In deze tijd van het jaar is het toegestaan om rond de Roggeplaat te varen. Het is laagwater, dus het proberen waard. Het Oliegeultje is niet betond en de boeien die er liggen, die staan weer niet op de kaart. Heel voorzichtig, de wind is nagenoeg weggevallen, kabbelen we voort. Dieptemeter loopt terug. Vast. Boot losgehaald en nog dichter kruipen we naar de tonnenlijn. Je kunt er niet overheen omdat er een lijn tussen de boeien ligt. Hier is voldoende diepte, zou sowieso geen probleem zijn vanwege het opkomende water. Nog iets doorvaren en de dieptemeter loopt weer op. De wind loopt er wel uit en de temperatuur loopt weer iets op terwijl de lucht opentrekt. We worden alleen nog door de stroom voortbewogen. Al motorend varen we naar Zierikzee waar we in de namiddag aanleggen. Heerlijk gevaren. Nu tijd om in het clubhuis te gaan helpen de restjes op te maken. 's Avonds eten we in het dorpje, smaakvol en een stuk voordeliger dan gisterenavond.

Gevaren mijlen

Logboek begin1537,9 Nm
Logboek eind1559,8 Nm
Afgelegde afstand22 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie