Stevig windje


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jan 18, 2020
  • okt 22, 2010
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Stevig windje |

Stevig windje

 geplaatst
  • okt 21, 2010

ZW 17knts aantrekkend tot 30knts

Deel op  


Stevig windje

De regen van de afgelopen dagen heeft vandaag plaatsgemaakt voor een blauwe lucht met hier en daar wat wolken en zon! Mooie gelegenheid om weer eens een dagje te gaan zeilen. De afgelopen weken meermalen aan boord geweest, maar dat was vooral bedoeld om het elektraproject af te ronden. Ik ben in ieder geval in het stadium gekomen dat het eind daarvan in zicht is.

De haven gaat steeds leger ogen dezer dagen. De boten gaan het water uit en worden klaargemaakt voor de winter. Ik, zij, blijft erin deze winter. De antifouling zit er net een paar maanden onder en als ze er nu uitgaat, dan is dat werk voor niks geweest. Zou prettig zijn als deze winter iets meer zeilbare dagen heeft dan de afgelopen winter.

Eerst maar eens koffie zetten en de watertank vullen, zolang dat nog kan. Het waait rond de 17kn en de verwachting is dat het verder gaat aantrekken. We gaan alleen op de fok weg. Dat blijkt ook voldoende te zijn; de enkele boot die er nog vaart en vol tuig heeft staan, heeft het al lastig genoeg naar ons idee om het onder controle te houden.

Tussen de Mosselbank door en voor Bruinisse stuurboord uit richting de Archipel. Het idee om langs de Veermansplaat te gaan en dan door de hals terug, laten we varen omdat de draaiende wind er voor zorgt dat we door het laatste stuk van de hals dan moeten kruisen. Iets waar weinig ruimte voor is.

Het water glijdt onder ons door en maken een aardige snelheid, iets waar we ons toch ook steeds weer over blijven verbazen hoe makkelijk deze boot op alleen de high aspect loopt en vooral ook het comfort van een zelfkerende fok. Je zou niet anders meer willen...

Ondertussen trekt de wind aan en overleggen we of het haalbaar is om de Hompelvoet heen te gaan of dat we boven de Archipel keren. We besluiten het laatste te doen. Nog even naar het toilet, hoewel even... voordat ik uit mijn pak ben gepeld in een boot die onder helling ligt, dat vraagt ook het nodige. Eigenlijk zou je een nautische opening in het pak moeten hebben, dat zou het voor het mannelijk deel van de zeilers een stuk makkelijker maken :-)

We besluiten boven de Archipel te keren. De wind is dan opgelopen tot 28knts TW en stuiteren behoorlijk. Misschien ook niet de meest ideale plek om naar het toilet te gaan. Eenmaal overstag kunnen we met halve wind terug naar Herkingen. Na de knip wordt een bakstag wind en komt de windmeter ook niet meer onder de 20knts.

Een paar mijl voorbij Bommenede horen we geblaas en ik zie in het water wel werveling die ik niet direct aan boegwater van de boot kan relateren. We zien niks. Weer geblaas en ik zie vlak naast, eigenlijk bijn onder de boot omdat we onder helling liggen, het vinnetje van een bruinvis. Dus toch. Dit blijft bijzonder. Ik hoop zo dat de bruinvissen niet in de netten van die vissers komen; ik geloof nl. dat dat nooit bekend zou worden als dat wel zou gebeuren en ik zou het verschrikkelijk vinden als deze beesten op die manier de dood vinden.

Aan het begin van de geul lijkt het nog even mis te gaan als we onder zeil de geul door willen; de boot loopt uit haar roer. Niet echt een lekkere plek. Ik vlieg naar de lier om de schoot los te gooien en de roerganger legt de boot weer op koers. Dat ging net goed. Motor aan en de fok inrollen. De windmeter wijst inmiddels 25kn aan. Als we in de box liggen, wat met de wind op de kont best een uitdaging is om haar daar in te draaien, tikt de meter regelmatig 30kn aan. Op tijd binnen van een mooie zeilmiddag.

Gevaren mijlen

Logboek begin1477,3 Nm
Logboek eind1500,5 Nm
Afgelegde afstand23 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie