leestijd
  • 1 min.
 geplaatst
  • jan 24, 2019
 categorie
  • Logboek
 auteur
  • GregorGregor
Nieuw vaargebied ontdekken

Nieuw vaargebied ontdekken

 geplaatst
  • okt 22, 2010

Na een stormachtige dag vandaag een rustiger rondje.

Deel op

Nieuw vaargebied ontdekken

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRondje Veermansplaat(klik voor grote foto)

Een ZZW windje variërend tussen de 13 en 20knts, niet warmer dan een graad of 9 en een lucht die de zon maar met moeite wil doorlaten, dat is het weerbeeld waarmee we vandaag gaan varen. Qua zeilvoering beide zeilen en een eerste rif.

Het is leuk te zien dat het aantal boten op de Grevelingen almaar minder aan het worden is. Stiekem wil je zo'n plas voor jezelf hebben zonder rekening te houden met wie er nou voorrang heeft en de beperking van het zeil- vaargebied alleen door de ondieptes wordt bepaald. Deze laatste zijn weer steeds lastiger te vinden omdat de kleine tonnen het water uit zijn.

Wel aardig te constateren dat ik het water steeds beter ga kennen en daarmee ook weet waar de ondieptes liggen. Duidelijk wordt dan ook waar ik meer vaar; als we met ruim 6.5knts vanuit de Hals om de Veermansplaat willen, is het zoeken waar we richting de Archipel kunnen.

Al zeilend kletsen we erover om bij rustiger weer ook eens te proberen hoever we direct langs de Kleine Veermansplaat kunnen en of we vandaar kunnen doorsteken naar het water boven Stampersplaat. Gezien de kaartdiepte en en wetend dat ik 1.40m steek, kan dat, in theorie.

We lunchen (eieren met spek :-) ) in de werkhaven Bommenede. Onderwijl wordt de lucht inktzwart. Tijd om havenwaarts te gaan. Onder zeil verlaten we de ligplaats, dus zonder gebruik van de motor. Nu nog aanleggen zonder motor...

Gevaren mijlen

Logboek begin1500,8 Nm
Logboek eind1518,1 Nm
Afgelegde afstand18 Nm