Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 2 min.
 • apr 22, 2019
 • jun 13, 2012
 • Logboek
 • Tochten
 •  Gregor
Vanuit de Roompot naar de thuishaven

Vanuit de Roompot naar de thuishaven

 geplaatst
 • aug 11, 2010

Met lichte schrik en een zonnige zeildag huiswaarts.

Deel op  


Vanuit de Roompot naar de thuishaven

Na een goede nachtrust met LW vertrokken. Bij de assistent havenmeester afrekenen. Ze vraagt de naam van de boot en na ik deze heb genoemd, zegt ze: “dat is zeker een naam is die door een kind is bedacht”, en daarbij refererend aan “jakkie bah” (...) Nog wel even de schrik bij het afrekenen: €23,80 (!) Als ik mijn schrik kenbaar maak, zegt ze dat het stroomgebruik er wel bij is inbegrepen... Om 11.00u varen we weg.

Met een lekker lopend windje gaan we richting de Zeelandbrug. Omdat het laagwater is, de brugwachter opgeroepen en hoor dat er 16.1mtr vrije hoogte is. Dat moet dus lukken; de eerste keer proberen stond er 15.9mtr vrije hoogte. Nu niet zelf aan het roer en dus de gelegenheid een foto te maken. Blijft toch een beetje spannend.

Past wel..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Past wel...
(klik voor grote foto)

Na het schadevrij passeren gaat de genaker erop en kruisen min of meer de Oosterschelde af richting sluis. Onderweg nog wel gehinderd door een zestal speedboten die het nodig vinden om op een zeer drukke Oosterschelde een wedstrijdje met elkaar te varen en gemakshalve vergeten dat het er voor zeillend verkeer bepaalde voorrangsregels gelden en vooral dat hekgolven tot gevaarlijke situatie leiden. Hier maar eens een melding van maken bij Post Wemeldinge waar ik direct bijval krijg van een naast varende beroepsschipper. Krijg natuurlijk een verwijtende opmerking van een die langs scheurende lui.

Nog even een overvolle sluis door en dan de box weer in waar we ook welkom worden geheten. Voelt ook wel vertrouwd hier weer aan te leggen. 's Avonds schuiven we aan voor een mosselmaal (en pizza) en enkele glazen. Een mooie afsluiting van een heel bijzondere ervaring, nl. met mijn eigen boot (of op eigen kiel) voor de London Bridge liggen. Dat zal niet de laatste keer zijn.

Log: 1376.8Nm (gevaren: 20.8Nm)

Het logboek van deze tocht staat hieronder. Helaas stond het logboek niet aan op de overtocht van Queenborough naar Zeebrugge.

De track die we gevaren hebben, ziet er als volgt uit. Door op deze link te klikken is het mogelijk detailinformatie van de track te zien zoals heading en speed.

Wat statistieken

 • Aantal gevaren mijlen (log): 384.1Nm
 • Langste tocht non-stop: 101.2Nm (Zierikzee - Ramsgate)
 • Aantal motoruren: 41.2h
 • Aantal liters diesel: ong. 35ltr

Gerelateerde artikelen

Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi......

Lees verder
De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie