Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
02 aug 2010 |
Zeilen, Logboek, Tochten,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2899 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Van Zierikzee naar Ramsgate

Voorspoedige en bijna windstille tocht naar Ramsgate.

Van Zierikzee naar Ramsgate

Om 06.45u uit Zierikzee vertrokken richting Roompot. Stroom tegen, de regen is tegen en de wolken zijn tegen, maar de voorspelling is dat het opklaart. Zodra we door de sluis zijn, is het bijna HW aan de Roompot Buiten en krijgen de stroom mee.

De te varen koers is 30degr lager dan aan de wind haalbaar is. Op zich geen probleem omdat we door de stroom toch naar beneden gezet gaan worden.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportWindmolens Noordzee(klik voor grote foto)

Na een uurtje deze koers te volgen, moet ik steeds meer afvallen om het bezeild te houden, dus overstag en richting het waypoint om de TSS (Traffic Separation Scheme) over te steken. Dit ligt ongeveer 50Nm verderop.

Het is 16.30u als de wind terugvalt en we de wind 'dood varen'. De motor gaat aan. Tijd om thee te zetten. Heb nog geen goede manier gevonden om het hete water in een thermoskan te gieten zonder te morsen dan wel de opening van de kan te missen. Iemand suggesties?

De shipping lane (TSS) steken we over op de kruising N-Z / België. Voor ons het smalste punt, maar ook het drukste omdat het verkeer van twee kanten komt. Enorme vrachtschepen kruisen ons alsof ze uit het niets komen opduiken. Voor een enkeling is het nodig de koers te verleggen en voor het overige kunnen we doorvaren.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportAchterlangs passeren(klik voor grote foto)

Hebben lang het tij mee gehad, maar het blijft geen feest; na de TSS krijgen we het tegen en zakt de SOG naar rond de 4knt. Nog een uur of twee en dan begint het weer te draaien. Het windmolen park voor de kust van Ramsgate baart nog wel enige zorg. Ik heb de laatste kaarten aan boord, maar op geen van de kaarten is dit park te vinden. Een oproep naar Dover Coastguard brengt niet meer besef over de positie omdat de verbinding zo slecht is dat we de lijst met coördinaten niet duidelijk, en daarmee incompleet, doorkrijgen. Koers verleggen en er langsheen sturen is de oplossing en daarna weer opsturen.

Een paar mijl voor de kust horen we Ramsgate Port Patrol een zeilschip oproepen. Ik reageer en geef op verzoek mijn coördinaten door. Hoewel ik niet het zeilschip ben dat zij zoeken, melden ze wel dat er een ferry zo de haven uitkomt en of ik maar even uit de aanlooproute wil blijven. Lijkt me een verstandig advies, als ik de ferry zie.

De eerste keer dat ik 's nachts Ramsgate aankwam, was het eerste jaar dat ik mijn boot had, april 2007. Er stond toen een een NO wind, kracht 5+. Door de opbouw over zee veroorzaakte dat ook behoorlijke rollers en herinner me hoe ongemakkelijk ik me voelde toen ik aan het roer zat. Neem daarbij dat de genua niet kon worden ingerold en er, eenmaal tussen de pieren, niets anders opzat, dan het hele zeil te laten zakken. Een tamelijk oncomfortabele situatie en was blij een zeer ervaren zeiler bij me te hebben.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportVallende avond(klik voor grote foto)

Rond 01.00u lopen we de haven in. Nu zoeken naar en plek. Een lege box in deze volle haven... Als ik die richting uitvaar, snap ik waarom: minder dan 1.40mtr diepte en dus loop ik schuin in de box liggend vast in de modderige grond. Achteruit eruit en naast een Nederlander die slaperig naar buiten komt om te helpen. Aardig, maar niet nodig; de boot ligt al. Hij terug naar bed en wij een biertje op de afloop. Om 02.00u is het wel een beetje klaar voor vandaag.

Log: 1106.8Nm (gevaren: 101.2Nm)

Log begin: 1001,6 Nm
Log eind: 1106,8 Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)