Schipper mag ik overvaren


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • nov 19, 2019
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Schipper mag ik overvaren

Schipper mag ik overvaren

 geplaatst
  • aug 20, 2010

'Drenkelingen' opgehaald in Wemeldinge.

Deel op  


Schipper mag ik overvaren

Na een aantal dagen van regen zijn de voorspellingen voor vrijdag en zaterdag dat het mooie zeildagen gaan worden, althans dat wordt niet gezegd, maar dat wil ik het graag laten zijn. Gisterenavond een telefoontje gehad dat Bleu tamelijk hard een dammetje op de Schelde heeft geraakt en de kiel daardoor naar binnen is gedrukt. De boot maakte enigszins water en is op dat moment onderweg naar Wemeldinge om gelift te worden. Dit zijn heel pijnlijke situaties voor iemand voor wie een boot dierbaar is. Ik merk ook dat het mij raakt. Heb toegezegd de dames te gaan ophalen, niet met de auto maar al zeilend.

In de sluis maakte ik een situatie mee waar ik toch met verbazing naar heb gekeken. Er komt een boot naast me liggen met twee kleine kinderen aan boord. Als ik voorop sta met een lijn in mijn hand, heb ik ook een praatje met het jongetje, een jaar of 7-9, op de boot naast me. De moeder geeft instructies voor het wegvaren door het ventje te vertellen dat hij de boot met zijn voet (!) moet afduwen. Bijna als door een adder gebeten reageer ik dat ik dat niet wil. Me direct realiserend dat het niet mijn verantwoordelijkheid is, maar ik schrok van dit soort, voor mij bizarre, instructies. Ik zeg haar dat ik dat niet wil en hoe ik het wel wil. Ze begrijpt me wel en zegt dat ze het altijd zo doet en ik eigenlijk wel gelijk heb. Veilig vertrekken we uiteindelijk uit de sluis.

De wind is ZW en rond de 15knts. Kruisen over de Oosterschelde en voor mij de lol om met zo min mogelijk overstagbewegingen naar het Brabantsvaarwater te komen. Dit betekent dan ook aan de BB-zijde van het vaarwater zeilen. Hoop dat het niet verboden gaat worden om in het vaarwater te kruisen, net als op het Hollands Diep en het Volkenrak. Bootje loopt heerlijk en het is een genot om de golven onder me door te hebben rollen.

Vanaf de haveningang word ik door de dames gadegeslagen zonder het in de gaten te hebben. De lazyjack is al wel gerepareerd, maar nog niet terug geplaatst. Dus, Tom Poes bedenk een list. Stuurautomaat erop en heel langzaam de boot in de wind houden door de stuurautomaat op de wind te laten sturen; ook in de havenkom staat er nog redelijk wat wind. Hoor later dat de dames zich kostelijk hebben vermaakt, en dat terwijl het heel smooth ging.

Een boot hoort in het water en niet op de kant, en zeker niet met schade. Het deed me daarom ook pijn te zien wat de schade aan de boot is. Het wachten is nu op de schade-expert. De spullen gaan van boord en we vertrekken naar Herkingen. Eenmaal buiten geef ik het roer uit handen... In de late avond zijn we terug in Herkingen, nog even lekker kunnen zeilen over de Oosterschelde tot de wind nagenoeg is weggevallen.

Mijn bedachte pizza wordt ingeruild voor een heerlijk maal en hebben met elkaar een heel gezellige avond.

Eieren met spek, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Eieren met spek
(klik voor grote foto)
Na een goede nachtrust, waar de een beter heeft geslapen dan de ander, wat ik ook begrijpelijk vind, is het tijd voor ontbijt: eieren met spek. Toch wel zo'n beetje het lekkerste ontbijt aan boord, lunch mag ook...'

De dames gaan de auto halen en ik blijf aan boord om wat te klussen, o.a. de lieren schoonmaken en opnieuw invetten. Deze Harken lieren zijn maar deels te demonteren, tenzij ik ze losschroef van de kuiprand, met alle consequenties van dien. De belangrijkste tandwielen zijn schoongemaakt en opnieuw ingevet. Het verschil is ook duidelijk merkbaar doordat ze soepeler draaien. Verder de voorbereidingen getroffen voor mijn elektraproject dat ik binnenkort start, eindelijk die onwarbare kluwen reorganiseren. Zie er best tegenop.


Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie