Koers verleggen naar Zeebrugge


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • mei 27, 2024
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Koers verleggen naar Zeebrugge | Princes Channel, Queensborough, Zeebrugge

Koers verleggen naar Zeebrugge

 geplaatst
  • aug 9, 2010

De Roompot is met dit weer niet haalbaar. Koers richting Zeebrugge.

Deel op  


Koers verleggen naar Zeebrugge

Een rustig nacht gehad, nauwelijks wind of deining. De ochtend besteed aan het stikken van de buiskap en de genua aangeslagen op de Bas-methode, nl. door het voorlijk niet in de sleuf van de furler te hijsen, maar het halsoog aan de voetrail te bevestigen en te hijsen aan de genuaval. Er staat een ZW-wind rond de 5-6knts. We wachten tot het HW is en vertrekken rond 13.00u

Lekker zeilen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lekker zeilen
(klik voor grote foto)

Een stralende zon verwelkomt ons vertrek. Een prachtige zeildag. Eenmaal richting Princes Channel maken we een mooie snelheid, zo zelf dat we een 43ft'er voorbij lopen. Kwestie van trimmen, dat kan niet anders. Ik ga naar beneden om even te rusten. We hebben een tocht van 115Nm voor de boeg.

Om 16.00u word ik naar boven geroepen. De wind is aangetrokken en de boot is niet meer op het roer te houden. Het is even stoeien op het voordek om de genua binnen te halen, maar in m'n zwembroek met life jacket aan is dat geen probleem, evenmin de plenzen water die ik tegen me voel aan komen. We rollen de high aspect uit , steken het eerste rif en zeilen halve wind verder. De boot rolt dan al, maar nog niet onaangenaam. Ik neem het werk van de stuurautomaat over die tot dan toe het werk heeft gedaan.

Eenmaal op de open zee hebben wind en golven vrij spel en bouwen de golven zich op tot redelijke rollers. De boot glijdt er nog lekker overheen en een kaartje voor de achtbaan in de Efteling kan worden uitgespaard.

Woelig..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Woelig...
(klik voor grote foto)

Ik merk dat ik het koud krijg en geen trek heb. Tijd om een Mercalm (zeeziektetablet) te nemen en extra kleding aan te trekken. Om 20.00u neemt Daisy het roer over. Beiden zitten we boven en zien dat de zee zich aan het opbouwen is.

Als ik net even lig, roept Daisy dat de wind aan het toenemen is en er een 2e rif in moet. Het waait dan 20knts met uitschieters naar 25-26knts. Het is dan 22.00u. We horen een enkele golven vlak achter ons breken. Dit wordt een lange nacht en ondertussen bouwt de zee verder op. Van een afnemende wind in de late avond is geen sprake. Ik vecht tegen een voortdurend dichtvallen van mijn ogen.

Zo doorvaren naar de Roompot wordt steeds minder een optie. Het sturen vraagt veel concentratie en is ook inspannend. Als ik halverwege het scheidingsstelsel de koers bekijk, zie ik dat Nieuwpoort voor ligt. Tijd voor overleg wat te doen. Een oproep naar de Coastguard voor nadere weerinfo wordt niet beantwoord. Shit!

Rond middernacht besluiten we dat we de koers verleggen naar Zeebrugge. De overwegingen zijn, ruime aanloop, geen pieren waar met een ZW-wind golven op breken die de aanloop ingewikkeld maken. Het is nog 38Nm varen. De Roompot zou nog 62Nm zijn. Ik plot een nieuwe route in. Voel me ongemakkelijk en de slaap wil maar niet weggaan, terwijl er voldoende rond me heen gebeurt.

We zijn nagenoeg alleen op zee, een enkel vrachtschip daargelaten. De nacht voelt een beetje als een kaasstolp waar we in varen. Het zicht is goed. De sterren zijn goed zichtbaar en een mooie sterrenhemel schuift boven ons langs. Geen bewolking of naderend slecht weer.

Rond 01.30u zijn we het ankergebied voor Zeebrugge voorbij en sturen rond zwalkende vissersschepen. Om 03.00u roep ik Traffic Centre Wandelaar op Ch. 67 op om te melden dat we buiten de betonning varen en onderweg zijn naar Zeebrugge. Hij ziet ons niet op de radar, terwijl je dat juist in deze drukte zo graag zou willen. Ik geef de coördinaten en de heading door. Blijven uitkijken. De zee wordt er nog niet rustiger op.

Ik heb een koers uitgestippeld boven de zuid-kardinaal (Nippon en onder de oost-kardinaal, over het Ribzand), ruim buiten de geul redelijk vrij van allerlei vrachtverkeer dat ondertussen met hoge snelheid ons oploopt. Om 05.00u roep ik Traffic Centre Zeebrugge op met het verzoek naar binnen te mogen. Als we uitkijken voor het in- en uitgaande verkeer, dan mag dat. Ik ben te moe hier nog wat van te vinden.

Om 06.00u leggen we aan in een van de laatste vrije boxen, laten de boel de boel en willen nog maar een ding: slapen. Bekaf en leeg gaan we naar bed.

Log: 1229.9Nm (gevaren: 94.1Nm)


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie