Heen en Weer


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • okt 22, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Heen en Weer

Heen en Weer

 geplaatst
  • aug 6, 2010

Besluitenloosheid over welke haven het wordt.

Deel op  


Heen en Weer

Theems indruk, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Theems indruk
(klik voor grote foto)

Bij het ochtendwaken valt op wat een rustige en sfeervolle haven South Dock Marina is. Goed geslapen, geen boegschroeven of krijsende meeuwen. Douchen, uitsmijters met spek in de kuip en dan meer eens een beetje rondkijken. Laten we eerst even betalen, dan is die zorg ook weg. Hadden al naar St. Katharina Dock gebeld en zouden tot 14.30u terecht kunnen. Geen punt, even rondkijken en dan gaan varen.

Bij de havenmeester aangekomen, kletsen we wat en ik vraag tot hoe laat de sluis nog draait. Het wat droge antwoord is een vraag naar onze diepte en daarop zegt hij, dan heb je ongeveer nog een half uur en anders vanavond rond 22.00u. Oops! Niks rondkijken, terug naar de boot en de sluis door. Di voelt wel wat ongemakkelijk om zo snel weer te vertrekken, zeker na de moeite die er is getroost om binnen te komen.

Ruimte genoeg, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ruimte genoeg
(klik voor grote foto)

Op de Theems een goede 2kn stroom tegen, maar dat maakt niet uit, want we hebben alle tijd en er is genoeg te zien. Voor het verhaal is het wel vermeldenswaardig dat we ook vanochtend weer contact met de marina hebben gehad om te overnachten en een plek hebben gereserveerd. Het nabellen van de marina's de laatste dage is allemaal met twee gsm's gebeurd.

London Bridge, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
London Bridge
(klik voor grote foto)

Na een paar langs de meest prachtige woonplekken te hebben gevaren, is ie daar dan toch, de London Bridge. Dit is wel kippenvel om hier met mijn eigen boot te liggen. Ondertussen giert het van de stroom als we langs een pompstation varen, 100mtr voor St. Katharina Dock. Na de lange motortocht van gisteren 21ltr diesel getankt in de verhouding 60/40, dus 60% is voor het motorgebruik en 40% voor de kachel. Ik weet niet hoe ik dat met deze temperaturen aan een belastingsbeambte moet uitleggen, anders dan dat het nodig is om zeilen en kleding te drogen. We zien wel. Het scheelt in ieder geval wel in wat er moet worden afgerekend. Bij het tanken ook diesel gemorst en meteen komt er iemand aan met een groot soort plantenspuit met water en zeep op de boot schoon te maken. De Theems maakt voor hem minder uit, als de boot maar weer schoon is. Over service gesproken.

Stroomt best hard, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Stroomt best hard
(klik voor grote foto)

We roepen herhaaldelijk de Dock op op Ch.80. Geen antwoord, dan maar bellen. Welke gsm? Ah, deze. Na enige conversatie wordt duidelijk dat zij maar tot het middaguur draaiden en er nu niemand meer in kan. En wij dus ook niet. Wat is hier mis gegaan? Dat wordt al gauw duidelijk... Limehouse Marina maar eens gebeld. Daar worden we verwacht met het verzoek om vlak voor de brug hen op te roepen op Ch 80 zodat ze de loopbrug kunnen open zetten en wij naar binnen kunnen.

De stroom is er niet minder opgeworden en ongeveer dwars gaan we de smalle geul in naar de nog smallere sluis. Op zich allemaal breed genoeg om twee boten naast elkaar te leggen, als het niet zo giert van de stroom. Eenmaal binnen, de deuren achter ons dicht. We gaan stijgen. Naast een trap zijn er een paar geleidestangen, maar daar kunnen we niet bij. We liggen nog niet goed en wel of de deur aan de andere kant wordt op een kier gezet, zodanig dat er een bak wat van jewelste naar binnen stroomt. Alleen met heel veel inspanning houden we de boot een beetje op haar plek. Hier is ook motorvermogen voor nodig om haar weer aan de kant te krijgen. We stijgen 7mtr in 3minuten en 53sec!! Iets voor de Grevelingensluis... We krijgen complimenten hoe we dit hebben gedaan en ik heb even nodig om bij te komen terwijl we een heel rustige havenkom invaren die omgeven is met appartementen. We leggen aan naast een aak. Het is dan tegen half drie en vast wel ergens borreltijd, in ieder geval hier aan boord.

Watergeweld, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Watergeweld
(klik voor grote foto)

Tijd om eens op verkenning naar het centrum te gaan. Op de tocht naar de stad koffie gedronken in de haven waar we niet lagen... Ziet er allemaal bijzonder fraai uit, maar we vinden het beiden sfeer missen, iets dat de haven waar we wel liggen, wel heeft.

Plan is een beetje door de stad zwerven, althans een deel daarvan en een eerste Londense pubervaring op te doen in de Nickelson (ooit naar een boot van dit type gekeken) door het drinken van een (...) pint Aldernate Maritime

Het is koopavond en op straat een drukte van belang, er hangt een gezellige sfeer en ook de drukte voelt heel onspannend aan. Het blijkt dat Foyles ook nog open is en een bezoek kan niet uitblijven. Voor zover mij bekend, de grootste boekhandel, zo een waar je vele uren kunt dwalen, fauteuils staan die uitnodigen om te lezen (of je website bij te werken omdat er eindelijk een open wifi-verbinding is) en van alles te vinden is. Ik zie een boek op dispay staan Amazing Acuctions 02 en besluit dit aan mijn boekenverzameling toe te voegen. Voor de lezer, wist je dat er op eBay iemand zijn galstenen heeft verkocht? Hij kreeg er overigens maar $1,45 voor of het futuristische zwaar dat Luke Skywalker gebruikte in Star Wars: A New Hope en The Empire Strikes Back is geveild voor $240.000,-

We zwerven nog wat door SoHo, eten Italiaans en nemen tegen middernacht de underground en DLR terug naar de haven.

Log: 1196.7Nm (gevaren: 6.5Nm)

Gevaren mijlen

Logboek begin1190,2 Nm
Logboek eind1196,7 Nm
Afgelegde afstand6 Nm

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha