Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
30 jul 2010 |
Zeilen, Logboek, Tochten,  |
Gregor |
2 reacties | 1885 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Vertrek bij nacht en ontij

In drie getijden havenwaarts.

Het gezoem van mijn wekker haalt me uit een diepe slaap. Ik hoor Roy ook al rond stommelen. We hebben afgesproken alleen het hoognodige te zeggen en dan zachtjes weg te varen. Koffie zetten, paar mueslibollen in de kuip leggen en als we buiten zijn, nog even een paar mijl plat. Van slapen komt het dan verder niet, maar ik lig wel lekker, luister naar het geklots van de watertank en de motor die bromt. Op weg naar de Roompot in twee getijden, te beginnen met een tij mee.

De wind wisselt in kracht, maar komt nauwelijks boven de 6knts uit. We varen de wind dan ook nagenoeg dood en al motorzeilend komen we bij de Roompot sluis aan. Als enige door de sluis en daarna wachten op het tij mee om de Oosterschelde over te gaan. Het wachten op verschillende manieren veraangenaamd, o.a. door heerlijke uitsmijters!

Het spannendste moment van deze dag was wel het varen onder de Zeelandbrug. De masthoogte is 14,5mtr en er is een vrije hoogte van 15,90mtr, volgens de brugwachter. Omgedraaid en met de stroom op de kop en de motor in zijn vrij deinzen we achteruit. Een paar keer bijsturen om de boot er recht onder te krijgen en dan verder naar achteren. Er is ruimte en de antenne tikt tegen de onderkant van de brug. Geen weg meer terug. De spanning is van mijn gezicht af te lezen. Nog en paar keer buigt de antenne en dan zijn we er onderdoor. Pfff, opluchting, maar ook wel even nodig om bij te komen!

We zeilen richting sluis en het is echt genieten van het prachtige weer. Heel bijzonder om en tocht als deze te maken en nog geen dag verwaaid te hebben gelegen.

Voor de sluis is het een drukte van belang, allemaal de Grevelingen op. Wat een rust hebben wij dan de afgelopen dagen op zee gehad. In de sluis liggen we naast een Hanse 320, net twee weken oud, waar een stel vertelde dat ze voor de kust van Stellendam in een windhoos terecht waren gekomen. Terloops vertelde ze dat hun enige zeilervaring een 16m2 was... Respect hiervoor om hier heelhuids uit te komen!

Ter afsluiting nog een verfrissende duik achter de Mosselbank en dan is het tijd om havenwaarts te keren. Een prachtige tocht waar we zonder verwaaid te hebben gelegen, hebben kunnen doen wat we hadden gepland. Nieuwe ervaringen opgedaan, prima gezelschap gehad en zeker voor herhaling vatbaar!

Het logboek van deze trip

Het logboek zoals ik dat door Wingpgs Pro laat bijhouden. Als ik deze niet start, dan loopt ie ook niet mee... Hetgeen twee keer is gebeurd.

De gevaren route

Ik laat een aparte gps (Magellan Meridian Marine) meelopen voor de track. Deze is niet handig uit Wingps te halen. Deze track converteer ik via www.gpsvisualizer.com tot een track die in Google maps kan worden weergegeven.

Wat statistieken

  • Aantal gevaren mijlen (log): 494Nm
  • Langste tocht non-stop: 72.97Nm (Eastbourne - Dieppe)
  • Aantal motoruren: 62,4h (incl. ong. 8h aan laten staan motorschakelaar)
  • Aantal liters diesel: ong. 65ltr

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)