The White Cliff's of Dover


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jan 22, 2020
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
The White Cliff's of Dover | Ramsgate, Dover, White Cliff's of Dover, Schaken

The White Cliff's of Dover

 geplaatst
  • jul 22, 2010

Fantastische zeildag naar Dover.

Deel op  


The White Cliff's of Dover

Ramsgate vertrek, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ramsgate vertrek
(klik voor grote foto)

Redelijk geslapen, maar wel fit genoeg om een rondje door Ramsgate te gaan rennen. Nu de andere kant uit, te beginnen met een forse klim. Pffff, ben al op als ik boven ben, zo stijl is het. Daarna voert mijn loop over de boulevard langs een fraai aangelegd park en door verschillende woonwijken om daarna weer bij haven te uit te komen.

Nog even de laatste boodschappen doen, rondje stad maken, vertrekken we rond het middag uur richting Dover. We vertrekken met sluierbewolking en rond de 8knts. Boven ons vliegt in W-formatie een straaljager squadron. Prachtig te zien hoe strak zij vliegen, je kunt een liniaal erover leggen, zo vliegen zie in een lijn.

Om naar Dover te gaan, zijn er eigenlijk twee mogelijkheden, nl. onder de kust blijven of een slag de zee op maken richting het lichtschip en dan de koers naar Dover verleggen. De route langs de kust is relatief smal en met de ZW-wind is dat veel kruisen. Wij kiezen voor de zeeroute. Halverwege de aanlooproute van Ramsgate trekt de lucht open en klaart het helemaal op.

Lichtschip, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lichtschip
(klik voor grote foto)

Het begint lekker door te waaien, zo zelfs dat de windmeter 19knts aangeeft. Nog steeds onder vol zeil. Tijd om een rif te steken. Het stuitert al behoorlijk en een droog gangboord is er ook niet meer bij. De twee riffen in het grootzeil zijn snel gestoken en de genua ook ingerold tot het eerste rif. Niet het beste voor het zeil, maar nu een zeilwissel uitvoeren 'is not my cup of tea', maar ik moet wel het gangboord in om het lijoog te verzetten en haal daarmee een nat pak.

Wat een geweldige zeildag is dit, lopend windje, blauwe hemel en stralende zon. Wat wil een mens nog meer?

Gregor op zee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gregor op zee
(klik voor grote foto)

De kustlijn is al geruime tijd in zicht, maar dan zijn ook de witte krijtrotsen zichtbaar. Heel indrukwekkend om die steile witte wanden vanaf zee te zien. Aan BB komt er zeilboot aan en in het zeil zie ik SM staan. Nu heb ik nog niet zoveel Seamasters gezien en weet dat BJ er een heeft. Nog een keer kijken, en jawel dat is 'm. Inmiddels heeft hij ons ook gezien. Hij zit alleen in de kuip en we vragen ons af hoe het de rest van de bemanning vergaat. Respect dat hij de tocht heeft gemaakt, zo kruisend met deze wind.

Dover BJ in aantocht, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dover BJ in aantocht
(klik voor grote foto)

Zodra we rond de 200mtr voor de haveningang zijn, eerder is niet verstandig omdat Port Patrol je heel vriendelijk laat weten het later nog eens te proberen, roepen we hen op met het verzoek naar binnen te mogen. Dat mag, als we maar opschieten. Om dit statement kracht bij te zetten, komt ook hun boot naar buiten en maant ons op te schieten. Eenmaal binnen waait het nog behoorlijk en dus leggen we de boot achter een cruiseschip in/uit de wind en doeken de zeilen op en maken klaar om richting box te varen. Aardige plek met de neus in de wind en de zon in de kuip.

Dover Port Patrol bezoek, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dover Port Patrol bezoek
(klik voor grote foto)

Terwijl we in de kuip zitten te ontspannen, valt het verval op. In de haven staat ook een bord dat je 10mtr uit de kant moet blijven omdat anders bij LW de boot op de rotsen staat. Aanvankelijk zitten we nog in de zon, maar die zakt weg achter de krijtrotsen, waardoor ik opmerk: "De zon daalt sneller dan het water stijgt".

Na het eten, het is al tegen tienen, lopen we het nabij gelegen natuur historisch park in, dat deel waar ook het kasteel in is gelegen. Een forse klim langs de krijtrotsen en door een weide waar een serene rust heerst, alleen heel in de verte hoor je de omroepster van de ferry's die je welkom in Dover heet. De rotsen, waar de plaatselijke souvenirshop steentjes verkoopt die je 200mtr verderop zelf kunt pakken, voelen ook echt aan als krijt en geven ook af. Wat wel bijzonder is, dat we ook de overkant zien: Calais.

White cliff's of Dover, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
White cliff's of Dover
(klik voor grote foto)

Zo gezien lijkt het niet ver, maar de afgelopen dagen hebben we meermalen op de VHF gehoord dat de scheepvaart moet uitkijken vanwege de zwemmers die het kanaal oversteken. En dan is het best een eind en zwaar, zeker met de deining die er staat.

Dover Calais zichtbaar, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dover Calais zichtbaar
(klik voor grote foto)

Terug aan boord haalt Roy zijn schaakbord met een originele Oost-Duitse schaakklok (een Garde klok, voor de kenners, en ook voor de niet-kenners) tevoorschijn en spelen we nog twee potjes. Vraagt van beiden de nodige inspanning, en helaas moet ik in hem mijn sterkere bekennen.

Log: 667.46Nm (gevaren: 27.15Nm)


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie