Rendez vous in Blankenberge


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • nov 11, 2019
  • Logboek
  • Tochten
Rendez vous in Blankenberge

Rendez vous in Blankenberge

 geplaatst
  • jul 18, 2010

Na motoren door kanaal, heerlijk zeilen naar Blankenberge.

Deel op  


Rendez vous in Blankenberge

Rond vijven wakker, slecht en tekort geslapen. Wakker geworden van het geklots tegen de onderzijde van de boot. Rond half zeven eruit, beetje over het eiland gewandeld. Een strak blauwe lucht voorspelt een zonnige en warme dag. Het is dan nog windstil. De bewoner van de boot achter ons zat in de kuip ook wat versuft voor zich uit te kijken. Nog even koffie zetten en om 07.45u vertrekken we over een nog in ruste lijkend Veerse meer. Verschillende mooie ankerplekken rond de eilandjes. Het heeft iets intiems, heel anders dan de Grevelingen, waar het groter cq. ruimer is.

Veerse bij Ochtendgloren , Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Veerse bij Ochtendgloren
(klik voor grote foto)

De sluis van Veere is snel genomen. In de sluis nog wel een moment van verbazing; de stijging is ongeveer een meter. Dit is te zien aan de nog natte keien. Zodra alle boten binnen zijn, dan sluiten de deuren en even later gaat de binnendeur weer open. De buitendeur van de sluis blijft nog dicht. Drie boten starten op dat moment hun motor en laten deze gedurende de schuttijd ook aan staan waardoor het behoorlijk begint te ruiken. Wat maakt dan dat deze eigenaren de motor niet alsnog uitzetten? Is dat het niet willen erkennen van hun verlies dat ze een inschattingsfout hebben gemaakt? Hier praten we nog wat over door als ook de buitendeur opengaat en we aan onze tocht door het kanaal van Walcheren beginnen. Hier voor het laatst met de Sonnevis gevaren en toen tot Middelburg gekomen. Nu gaan we door naar Vlissingen.

Ook deze sluis wordt snel genomen en met een korte bocht draaien we de Westerschelde op. De wind is wat aangetrokken, maar belangrijker, we hebben stroom mee om de Westerschelde uit te spoelen naar de Noordzee. Tegen de westelijke wind in maken we een lange slag richting de Belgische kust. Als ik niet te hoog stuur, dan tik ik af en toe 8.0knts SOG aan bij 5.1knts door het water. Dit in combinatie met een heerlijk zonnetje, maakt het een mooie zeildag.

Blankenberge entry, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Blankenberge entry
(klik voor grote foto)

Om beurten leggen we ons te rusten en Roy roept me als we voor Blankenberge liggen. Het lijkt erop dat ik toch even heb geslapen en sta uitgerust weer om ruime wind nog een stukje terug te varen; we wilden even die lol hebben en zijn daarom de haveningang voorbij gevaren. Het hele binnenvaren wordt gefilmd. In de krappe havenkom voor het tankstation halen we het grootzeil naar beneden en houden BB aan om door te varen naar de achterzijde van de haven. Een alleraardigste havenmeester van de WSV De Noordzeezeilers wenkt ons en wijst ons een plaats in de volle haven. Roy vraagt of er ruimte is voor nog twee boten omdat vrienden van hem van Calais en vrienden van mij vanuit Scheveningen, onderweg zijn. Zij zullen uiteindelijk tot de Roompot komen. Bij het opruimen zie ik dat de rits van de lazy jack het aan het begeven is, de spiraal van de rits laat los. Ik baal!

De afgelopen dagen nog niet hardgelopen en hoewel de zon een aardige temperatuur geeft, mijn spullen aangetrokken om naar Wenduine te lopen. Heen en terug bijna 10km. Als ik wil vertrekken, zijn de vrienden van Roy gearriveerd. Een stel doorgewinterde zeilers met vele mijlen in binnen- en buitenland op de klok. Hem ken ik; hij is een oud-collega van mij. Zijn vrouw wel eens ontmoet, maar niet direct beeld.

Eenmaal bezweet en voldaan terug van mijn loop, douchen en aan boord bij hen een borrel drinken waarna we besluiten gevieren in de stad te eten.

Blankenberge is een leuke stad (ja, het heeft stadsrechten) en is de badplaats voor de Belgen. Nederlanders komen hier eerder per boot dan dat zij het als badplaats bezoeken. In de stad heerst een gezellige drukte, er is net markt geweest. Het eerste restaurant ziet er sfeervol uit, maar na 10minuten op het terras te hebben gezeten, is de op het eerste oog charmante serveerster niet weer gezien. We stappen op richting een restaurant schuin aan de overkant. Het maakt een gezellige indruk, hoewel het eten niet bijzonder is. Alle vier willen we eigenlijk wel iets van koolhydraten bij het eten. We vragen om friet, maar dat kan niet. De verklaring is wel bijzonder en misschien wel typisch Belgisch; omdat er op het terras gerookt mag worden, mag er geen friet worden geserveerd. Het overige eten mag wel worden geserveerd…. Brood is er evenmin, terwijl er boven de kaart staat "deze gerechten worden met brood en boter geserveerd"… Ter afsluiting snoepen we een Belgische friet met lichtzure mayonaise bij een echt frietkot. Tijd om terug te gaan.

Staketsels, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Staketsels
(klik voor grote foto)

Het vaarplan voor morgen. Het weer is morgen goed om over te steken en wordt na maandag slechter. Blankenberge - Ramsgate is haalbaar (ong. 60Nm), echter er zit een TSS in de route waardoor de afstand fors meer wordt (deze moet je nl. haaks oversteken, dus niet corrigeren voor stroom enzo). We verleggen het plan en gaan naar Calais: HW om 19.40 en toegang -2u HW en +2,5u HW. Met deze wetenschap tik ik mijn logboek en ga slapen. Een mooie maar ook vermoeiende dag.

Log: 559.31Nm (gevaren: 33.05Nm)


Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie