Langs de kust naar Boulogne sur Mer


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • nov 19, 2019
  • sep 10, 2012
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Langs de kust naar Boulogne sur Mer

Langs de kust naar Boulogne sur Mer

 geplaatst
  • jul 27, 2010

Van het Dieppe(tepunt) naar Boulogne.

Deel op  


Langs de kust naar Boulogne sur Mer

Dieppe foutje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dieppe foutje
(klik voor grote foto)

Het is een wat troosteloze ochtend, het is bewolkt, klam, de douches zijn klein, vuil en het zijn er slechts drie (!) voor de hele haven, om 8.00u is er geen bakker open en dan wel de hoofdprijs voor het liggeld betalen (€28,-). Een korte impressie van het begin van deze dag. Brood is wel belangrijk; we zijn er bijna doorheen. Natuurlijk is er wel wat anders te eten aan boord, maar voor een tocht van 53Nm zou ik het wel zo prettig vinden dat dat er wel is. Het tijdstip dat we gisterenavond aankwamen, rond 18.00u, ook toen waren er geen winkels meer open. Het goede Franse leven… Roy verlangt terug naar Eastbourne.

We vertrekken HW -4u (Dover), als een flauw zonnetje ons vergezeld op de tocht naar buiten. Wind is er nauwelijks. Om het geschommel tegen te gaan, hijsen we het grootzeil en fixeren het met een bulletalie. De motor duwt de boot met 5knts door het water terwijl ik binnen mijn log ga tikken.

Dieppe Boulogne, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dieppe Boulogne
(klik voor grote foto)

Net als gisteren trekt ook vandaag rond het middag uur de wind aan en trekken de zeilen i.c.m. de stroom, de boot regelmatig boven de 8knts. Dit schiet lekker op. Maar ook nu, gelijk gisteren, begint het in de loop van de middag te regenen. Het is dan theoretisch nog 1,5u tot we in de haven zijn. Over de ETA van het navigatieprogramma en hoe deze wordt berekend, is inmiddels een hele discussie gevoerd. Als de tijd wordt geïnterpoleerd, welke voorgaande waardes worden dan genomen om tot de eindtijd te komen? Of is het de afstand gedeeld door de SOG en houdt het geen rekening met de stroomgegevens? Wat zich in het hoofd van de ontwerper/bouwer heeft afgespeeld, is niet direct te herleiden. We zeilen rustig door.

Boulogne pier, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Boulogne pier
(klik voor grote foto)

Tegen half zes zijn we binnen de pieren. Een verwarrend deel is, dat in het midden een enorme kolom staat en je ogenschijnlijk denkt er aan beide kanten langs te kunnen. Tip: doe dat niet! Je kunt er alleen aan de zuidelijke kant langs. We varen verder de haven in waar het behoorlijk druk is en er een forse dwarsstroom staat. Iets om bij het invaren van de box serieus rekening mee te houden. Er staat geen meldplicht o.i.d. aangegeven en we vinden een plek tussen vissersboten die net breed genoeg is voor ons.

Boulogne sur Mer heeft de naam te stinken. Het valt erg mee. De Eau de Boulogne wordt door een gunstige wind richting stad geblazen. De havenfaciliteiten zijn prima en dit alles tegen een betaalbare prijs: €18,70

Om het stadje te verkennen een stukje gaan hardlopen. Het heuvelachtige gebied met steile stukken en een aardige temperatuur, maken het een zwaar rondje. Tussenstop bij het monument voor Napoleon.

Als ik terugkom is Roy twee takelingen met kousjes aan het maken. Hij vond dat dat al veel eerder had moeten gebeuren i.p.v. de paalsteken waar de lijnen mee vastzaten. Ik ga boodschappen doen. Erg gehaast omdat de supermarkt om 20.00u sluit. Een vriendelijke bewaker helpt mee mijn boodschappen verzamelen zodat ik in ieder geval vanavond een maal in elkaar kan draaien: ovenschotel met kidneybonen met chili en salade. Ondertussen praten we over goed zeemansschap, wat dat dan is en hoe we daar zelf inzitten. Tot slot de site bijgewerkt en om 01.30u is het mooi geweest voor vandaag.

Log: 870.66Nm (gevaren: 48.43Nm)

Gevaren mijlen

Logboek begin Nm
Logboek eind870.66 Nm
Afgelegde afstand870 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie