Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
19 jul 2010 |
Logboek, Tochten,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 3667 keer bekeken. | Leestijd: 3 min.

Calais of toch Duinkerken?

Gaat de wind nog iets doen vandaag?

Strak blauwe hemel en geen wind. Wel goed geslapen. Na het douchen het zout van de boot gespoeld. Gisteren zijn bakken zeewater over het dek gekomen en de zoutkristallen hebben zich op het polyester gevormd. Hoewel klein, ook erg scherp. Een regenbuitje zou wel prettig zijn om ook het zout van de zeilen te spoelen.

Tegen tienen vertrekken we en zullen dan nog een paar uur stroom tegen hebben. Dit vertrek is gebaseerd op de aankomst in Calais. In de loop van de dag zal dan wel blijken of dat al zeilend haalbaar is, of dat we de koers gaan verleggen. We worden uitgezwaaid door Ellemiek, tanken nog 16l diesel en vertrekken. Eerst een lange klap naar zee om de windgebieden te zoeken voor we koers zetten ZW-richting. We wisselen zeilen af met motorzeilen. De wind komt niet boven de 9knts uit.

In de loop van de middag wordt duidelijk dat Calais redelijkerwijs niet haalbaar is. Voor de vakantie heb ik aangegeven geen motorboottocht te willen gaan maken en als een doel niet haalbaar is, dat we dan het doel gaan bijstellen i.p.v. de motor harder bij te stellen. Met dit in gedachten verleggen we koers naar Duinkerken en plot ik de route in in Wingps. Tot zover niks aan de hand, tot blijkt dat de te sturen koers (CTS) een graad of 50 - 70 afwijkt van de grondkoers (COG). Mijn virtuele wereld (vlgs. Roy) geeft iets anders dan wat de werkelijke wereld nodig heeft om in Duinkerken aan te komen. Ik ga op zoek naar de oorzaak en ons geplande schaakspel van die middag wordt ingeruild voor puzzelen met allerlei instellingen. Dit zonder resultaat en met de nodige frustratie. Vooral omdat dit op de tocht naar Lowestoft heeft gewerkt en na het installeren van een update dus niet meer werkt.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportDe Grens(klik voor grote foto)

Kijkend naar de kust valt de grens België / Frankrijk op door dat in België nog tal van hoogbouw staat en in Frankrijk het ineens vlak is. Aardig wellicht te weten, is dat er een Belgisch besluit is, dat er niet hoger dan 11 etages mag worden gebouwd, maar er een gebouw is waar ze blijkbaar niet hebben opgelet en veel hoger is dan de naastgelegen gebouwen. We kabbelen rustig voort. Hier en daar een zeil- of motorboot, danwel combinatie van die twee en zo naderen we onder zeil de geul naar Duinkerken.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportDuinkerken entry(klik voor grote foto)

Bij het naderen van de haveningang van Duinkerken moet je wachten tot de semafoor op groen staat. Aan de noordzijde van de haveningang kan je desnoods wachten tot het sein op groen staan. Wat verder opvalt is, dat de laatste ton voor de haven een groene is, waar je een rode zou verwachten. Ben wel benieuwd wat hier de gedachte achter is. Thuis maar eens uitzoeken. Mocht je als lezer een idee hebben, dan zou ik het leuk vinden die te horen.

Duinkerken kent verschillende havens. Vanaf zee gezien aan BB een dure haven, verder gelegen van het centrum en een yacht club, gelegen aan SB. Daarnaast zijn er in het centrum nog verschillende havens. Om dit te bereiken moet je een sluis en verschillende bruggen passeren. Wij kiezen voor de YCMN haven. Een uitermate relaxte havenmeester wijst ons naar box D3 waar we qua breedte maar net inpassen. Als we eenmaal liggen, staat de avondzon in de kuip en genieten we van een ijskoud biertje en verwonderen ons over de huizen aan de overkant. Geen symmetrie en hoe langer je kijkt, je steeds weer nieuwe dingen ziet.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportDriemaster(klik voor grote foto)

Na de pannenkoeken met enkele glazen rode wijn, lopen we nog even het centrum in waar een enorme driemaster ligt die samen met een lichtboot en een Spits als museum dienen. Wat een lijnen op zo'n driemaster, als je daar de opdracht krijgt om een zeil bij te stellen, moet je toch tamelijk vlot de namen van al die lijnen kunnen reproduceren. We verbazen ons over de logica van het bord dat aangeeft dat er een brug is en onder dat bord van die brug staat 'Ouvert', terwijl je de brug over kunt… Het wordt tijd om naar bed te gaan.

Log: 594.72Nm (gevaren: 35.42Nm)

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)