Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
12 jun 2010 |
Zeilen, Logboek,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2237 keer bekeken. | Leestijd: 1 min.

Zeilgewissel

Tweede zeilkennismaking met iets teveel wind.

Zeilgewissel

Als we 's ochtends bij de boot aankomen, staat er al een stevige bries over de haven. De bewolking van de afgelopen dagen heeft plaatst gemaakt voor een schraal zonnetje, waarvan de verwachting is dat het in de loop van de dag in kracht zal winnen. Aardige dag om te gaan zeilen, maar of iemand die nog niet eerder gezeild heeft die mening ook deelt...

Eerst maar eens beginnen met water verversen en de bouten die de helmstok op de roerkoning klemmen in de vaseline zetten. Deze zijn met moeite los te krijgen en conform de manual zou je deze een paar keer per jaar van nieuw vet moeten voorzien om te voorkomen dat je de inbusbouten niet meer loskrijgt. Het kost ook de nodige moeite om ze los te krijgen, maar ze komen heel eruit. Als vaseline gebruik ik zuurvrije vaseline.

Na de koffie vertrekken we en op de Grevelingen zijn de witte kopjes te zien. Niet zo vreemd; er staat rond de 16knts NW. Met gereefde genua en grootzeil, is de boot goed te trimmen, maar met een toch onervaren zeilster (gaat volgende week naar België voor een week zeiltraining) is het iets teveel van het goede en wordt de genua ingerold. Op het grootzeil alleen is wel te zeilen, maar maken we totaal geen snelheid en dus wisselen we zeil. Dit gaat beter en rustiger.

De wind heeft uitschieters richting de 20knts en door de soms smalle geul is het hard werken in de soms korte overstagmanoeuvres. Daarnaast is het ook druk met allerlei motorend verkeer dat (netjes) SB-wal houdt (en dus voorrang heeft op ons heeft...). Heerlijk is het dan ook om net voorbij de geul naar Brouwershaven te keren en ruime wind / voordewind terug te gaan naar de haven. Met gemak meer dan 6.2knts en een stralende zon. Wat een heerlijk gevoel :) Het kost dan ook moeite om weer huiswaarts te gaan. Maar goed, het orkest wacht niet...

De gevaren track:

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)