Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • apr 22, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  •  Gregor
Zeilgewissel

Zeilgewissel

 geplaatst
  • jun 12, 2010

Tweede zeilkennismaking met iets teveel wind.

Deel op  


Zeilgewissel

Als we 's ochtends bij de boot aankomen, staat er al een stevige bries over de haven. De bewolking van de afgelopen dagen heeft plaatst gemaakt voor een schraal zonnetje, waarvan de verwachting is dat het in de loop van de dag in kracht zal winnen. Aardige dag om te gaan zeilen, maar of iemand die nog niet eerder gezeild heeft die mening ook deelt...

Eerst maar eens beginnen met water verversen en de bouten die de helmstok op de roerkoning klemmen in de vaseline zetten. Deze zijn met moeite los te krijgen en conform de manual zou je deze een paar keer per jaar van nieuw vet moeten voorzien om te voorkomen dat je de inbusbouten niet meer loskrijgt. Het kost ook de nodige moeite om ze los te krijgen, maar ze komen heel eruit. Als vaseline gebruik ik zuurvrije vaseline.

Na de koffie vertrekken we en op de Grevelingen zijn de witte kopjes te zien. Niet zo vreemd; er staat rond de 16knts NW. Met gereefde genua en grootzeil, is de boot goed te trimmen, maar met een toch onervaren zeilster (gaat volgende week naar België voor een week zeiltraining) is het iets teveel van het goede en wordt de genua ingerold. Op het grootzeil alleen is wel te zeilen, maar maken we totaal geen snelheid en dus wisselen we zeil. Dit gaat beter en rustiger.

De wind heeft uitschieters richting de 20knts en door de soms smalle geul is het hard werken in de soms korte overstagmanoeuvres. Daarnaast is het ook druk met allerlei motorend verkeer dat (netjes) SB-wal houdt (en dus voorrang heeft op ons heeft...). Heerlijk is het dan ook om net voorbij de geul naar Brouwershaven te keren en ruime wind / voordewind terug te gaan naar de haven. Met gemak meer dan 6.2knts en een stralende zon. Wat een heerlijk gevoel :) Het kost dan ook moeite om weer huiswaarts te gaan. Maar goed, het orkest wacht niet...

De gevaren track:


Gerelateerde artikelen

Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi......

Lees verder
De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie