Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 19, 2019
  • Onderhoud
  •  Gregor
Bouw overloop

Bouw overloop

 geplaatst
  • mei 13, 2010

In dit artikel laat ik zien hoe Uisge Beatha een overloop heeft gekregen.

Deel op  


Bouw overloop

Bij de oriëntatie voor een nieuwe/volgende zeilboot, is het nooit de bedoeling geweest een wedstrijdschip te kopen, maar een toerschip dat degelijk is gebouwd, goede vaareigenschappen heeft en enigszins klassiek oogt. Toen ik een Hanse 315 tegenkwam, was het al dan niet hebben van een overloop, geen issue; zolang de grootschoot maar ergens op een logische plaats vastzit.

Nu een paar jaar met het schip te hebben gevaren, merk ik dat de behoefte om meer trimmogelijkheden te hebben, is gegroeid. Op het zeilersforum en het MyHanse-forum had ik de vraag gesteld of er mensen zijn die ervaring hebben met het maken van een wegneembare overloop, dan wel daar ideeën over hebben. 

Ontwerp overloop, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Ontwerp overloop
(klik voor grote foto)

"Reden voor het maken van deze overloop is het gebrek aan trimmogelijkheden van het grootzeil omdat het blok op een vast punt" is bevestigd. (oog in het midden van de kuipvloer). Uitgangspunt was een wegneembare overloop te maken die met zo weinig mogelijk handelingen is te bevestigen en te verwijderen. Het bestaande oog maakt het mogelijk dat eenvoudig te realiseren.

Het balkje (de eigenlijke rail die daarop met schroeven wordt bevestigd is niet getekend) steunt op 2 rubberen punten op de kuipbank. Wordt nu de snelspanner aangetrokken dan zal die het midden van het balkje naar beneden trekken.

Bevestiging aan bank, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Bevestiging aan bank
(klik voor grote foto)

De uiteinden van het balkje veren dan omhoog en de rvs eindplaten komen in een inkeping in de slotplaten terecht en kunnen dan niet meer voor of achteruit.

Overloop in beeld, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Overloop in beeld
(klik voor grote foto)

Praktisch gaat het plaatsen als volgt.  De overloop wordt voor de slotplaat gelegd (positie 1) en er onder geschoven tot tegen de aanslag (positie 2). Na het spannen van de snelspanner bevindt de eindplaat zich in positie (3)" (LdP).

Inmiddels zijn er weer stappen gemaakt. Aan de binnenzijde is een versteving onder de vloer aangebracht.

Versteviging vloer, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Versteviging vloer
(klik voor grote foto)

Bij het aanspannen van de spanner tussen overloop en de kuipvloer is nu significant minder speling merkbaar, nu maar zo'n 2mm. De verwachting is, dat als de versteviging ook is vastgelijmd, de constructie nog stijver is geworden. Ook zijn er rubberen blokjes onder de overloop aangebracht ter bescherming van de bank erop en met de spanner is de overloop nu stevig aan te trekken.

Spanner naar oog, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Spanner naar oog
(klik voor grote foto)

Om de steuntjes aan de rugleuning te monteren, is het nodig om achter de bank te komen om daar een versteviging aan te brengen. Door de schaal die aan de binnenzijnde van de boot is aangebracht, is het niet mogelijk de schaal los te maken. "Tom Poes bedenk een list!"

Gaatje in de schaal, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Gaatje in de schaal
(klik voor grote foto)

Zodra er een update is, volgt deze ook op de site. 

Na de eerste proefvaart bleek het onderdeel waar de wieltjes op zitten, niet sterk genoeg om horizontaal te blijven. Daarom is er door LdP een versteviging aangebracht i.c.m. een extra vertraging. Op de volgende foto is het concept te zien.

Zwaardere uitvoering, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Zwaardere uitvoering
(klik voor grote foto)

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Overloop


Gerelateerde artikelen

Klapschroef in de antifouling

Klapschroef in de antifouling

Na alle aangroei op de klapschroef, dit jaar een poging om deze schoon te houden met PropOne......

Lees verder
Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zijn er in vele uitvoeringen. Met een nieuwe donkerblauwe romp deze bescherming voor......

Lees verder
Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie