Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
13 mei 2010 |
Onderhoud,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 8152 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Bouw overloop

In dit artikel laat ik zien hoe Uisge Beatha een overloop heeft gekregen.

Bouw overloop

 Tags

Bij de oriëntatie voor een nieuwe/volgende zeilboot, is het nooit de bedoeling geweest een wedstrijdschip te kopen, maar een toerschip dat degelijk is gebouwd, goede vaareigenschappen heeft en enigszins klassiek oogt. Toen ik een Hanse 315 tegenkwam, was het al dan niet hebben van een overloop, geen issue; zolang de grootschoot maar ergens op een logische plaats vastzit.

Nu een paar jaar met het schip te hebben gevaren, merk ik dat de behoefte om meer trimmogelijkheden te hebben, is gegroeid. Op het zeilersforum en het MyHanse-forum had ik de vraag gesteld of er mensen zijn die ervaring hebben met het maken van een wegneembare overloop, dan wel daar ideeën over hebben. 

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportOntwerp overloop(klik voor grote foto)

"Reden voor het maken van deze overloop is het gebrek aan trimmogelijkheden van het grootzeil omdat het blok op een vast punt" is bevestigd. (oog in het midden van de kuipvloer). Uitgangspunt was een wegneembare overloop te maken die met zo weinig mogelijk handelingen is te bevestigen en te verwijderen. Het bestaande oog maakt het mogelijk dat eenvoudig te realiseren.

Het balkje (de eigenlijke rail die daarop met schroeven wordt bevestigd is niet getekend) steunt op 2 rubberen punten op de kuipbank. Wordt nu de snelspanner aangetrokken dan zal die het midden van het balkje naar beneden trekken.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportBevestiging aan bank(klik voor grote foto)

De uiteinden van het balkje veren dan omhoog en de rvs eindplaten komen in een inkeping in de slotplaten terecht en kunnen dan niet meer voor of achteruit.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportOverloop in beeld(klik voor grote foto)

Praktisch gaat het plaatsen als volgt.  De overloop wordt voor de slotplaat gelegd (positie 1) en er onder geschoven tot tegen de aanslag (positie 2). Na het spannen van de snelspanner bevindt de eindplaat zich in positie (3)" (LdP).

Inmiddels zijn er weer stappen gemaakt. Aan de binnenzijde is een versteving onder de vloer aangebracht.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportVersteviging vloer(klik voor grote foto)

Bij het aanspannen van de spanner tussen overloop en de kuipvloer is nu significant minder speling merkbaar, nu maar zo'n 2mm. De verwachting is, dat als de versteviging ook is vastgelijmd, de constructie nog stijver is geworden. Ook zijn er rubberen blokjes onder de overloop aangebracht ter bescherming van de bank erop en met de spanner is de overloop nu stevig aan te trekken.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportSpanner naar oog(klik voor grote foto)

Om de steuntjes aan de rugleuning te monteren, is het nodig om achter de bank te komen om daar een versteviging aan te brengen. Door de schaal die aan de binnenzijnde van de boot is aangebracht, is het niet mogelijk de schaal los te maken. "Tom Poes bedenk een list!"

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportGaatje in de schaal(klik voor grote foto)

Zodra er een update is, volgt deze ook op de site. 

Na de eerste proefvaart bleek het onderdeel waar de wieltjes op zitten, niet sterk genoeg om horizontaal te blijven. Daarom is er door LdP een versteviging aangebracht i.c.m. een extra vertraging. Op de volgende foto is het concept te zien.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportZwaardere uitvoering(klik voor grote foto)


 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Overloop