Zeiluitje


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 6 min.
  • jul 17, 2024
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Zeiluitje | Colijnsplaat, Zierikzee

Zeiluitje

 geplaatst
  • apr 11, 2010

Een jaarlijks uitje, nu naar Colijnsplaat en Zierikzee.

Deel op  


Zeiluitje

Vrijdag 9 april, een mooie zonnige dag.

Om alle files voor te zijn, besluit ik aan boord verder te werken en daarom ook lekker op tijd op de haven. En, ook niet onbelangrijk, voor de files uit. Helaas in de haven nog geen internet, maar tethering op de iPhone is een aardig alternatief.

In het begin van de avond word ik op de Breezer uitgenodigd voor een maal en schuif daar aan. Na het eten nog even verder gewerkt om daarna de buiskap met algenreiniger schoon te maken. Dit middel, te koop bij het Kruitvat, zou de groene aanslag van de buiskap/sprayhood moeten verwijderen en ook de aanslag op het teak. Het teakdek had ik een paar weken geleden met zout water en groene zeep, dat kou erg slecht mengt, al schoongemaakt. Hier knapte het wel van op, echter er bleven van die verharde mosstukjes achter. Om deze te verwijderen kreeg ik de suggestie het met een niet al te hard schuursponsje te proberen.

De buiskap met het aangemaakte sop en zachte borstel ingeborsteld en vervolgens een poosje laten inwerken. Daarna afgespoeld met schoon water. Omdat het ondertussen ook vochtig aan het worden was, droogde de buiskap slecht en zal het resultaat pas morgen zichtbaar worden.

Als later die avond Arjen aankomt, drinken we nog wat en bedenken een plan voor morgen. Het wordt Zierikzee. Met een noordelijke windje ook goed te belopen.

Zaterdag 10 april

Om 8u opgestaan, heerlijk geslapen en ik zie dat het buiten heel mistig is en er geen wind staat. We overleggen wat te doen en besluiten na het douchen eerst de olie + filters te vervangen, te eten en dan op pad te gaan.

Sluis van Bru, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Sluis van Bru
(klik voor grote foto)

Het leegpompen van de olie gaat de oliepomp die ik heb, redelijk makkelijk. Motor warm laten draaien en daarna via de peilstok het buisje van de pomp inbrengen en vervolgens een vacuüm opbouwen door te pompen. Daarna het oliefilter, en nu we toch bezig zijn, ook het dieselfilter eraf. Oja, hoeveel olie gaat er ook alweer in??? Via een hulplijn kom ik erachter dat dat 3,4ltr is. Nu heb ik nog 3ltr + een toevoeging voor de motor. Dat komt wel goed.

Bij het warm draaien viel al op dat de accu's niet worden geladen. Zou weer de dynamo kapot zijn? Straks maar eens op onderzoek uit.

De wind trekt wat aan tot een 5-6 knts en de mist is ook verdwenen. De fok is verwisseld voor de genua en daarmee gaan we richting sluis. Na de sluis met afgaand water de Oosterschelde op. Gezien de huidige windrichting een mooie koers ook voor de genaker. Nadat deze is aangeslagen, blijkt de wind wat weerbarstig in richting en kunnen we niet ruim genoeg varen om de genaker op te laten staan. Op grootzeil en genua verder.

Roerganger, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Roerganger
(klik voor grote foto)

Aan de overloop is nog een aanpassing nodig en na overleg verleggen we de koers naar Colijnsplaat om daarna naar Zierikzee te gaan. De wind trekt aan tot een stevige 4 bft en van de voorspelde 10knts is weinig meer merkbaar en kunnen we er gerust 8knts bij optellen. Ondanks dat we een mooie snelheid maken, halen we de brug niet en laveren er wat voor tot de volgende schutting.

e-Factive BV, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
e-Factive BV
(klik voor grote foto)

De koers naar Colijnsplaat is een koers voor genaker; we moeten redelijk diep varen om langs de plaat te kunnen die er ligt. De wind trekt ook aan en als bij 20knts de genaker staat, zonder grootzeil bij, is het hard werken om ‘m te trimmen en de boot niet teveel te laten oploeven. Als op enig moment 8knts SOG op de klok staat, is mijn enthousiasme niet meer te houden, net zo min als de boot. Arjen gaat naar het voordek en probeert de slurf naar beneden te halen. Hier staat echter zoveel spanning op, dat hij bijna van het dek wordt gelicht. Dan de val maar los om ‘m zo naar beneden te halen; er staat nu 22-24knts wind en rollen behoorlijk heen en weer. Geen fijne koers om lang vol te houden. Deed me ook denken aan de keer dat we Ramsgate aanvoeren, de wind ook aan het opbouwen was en schuin achter inkwam. Al rollend moesten we toen Ramsgate aanlopen. Toen nog minder vertrouwd met de boot, was dat verre van fijn en plezierig.

Youtube

Als alles weer heelhuids binnen is, staan er wat blaren op zijn handen. Niet pijnlijk, naar eigen zeggen. Genua uit en richting haven, een smalle ingang die met deze wind en stroom weinig ruimte biedt voor vergissingen. Die basalt blokken zijn best hard en scherp. Eenmaal binnen een plekje gezocht aan de steiger om de overloop af te geven en daarna afvaren. Maar hoe doe je dat nu zo, dat als de boot tegen de steiger wordt gedrukt, wij niet tegen de boot hoeven te duwen en dan snel aan boord springen om proberen weg te varen? Op een spring. Eerst achteruit. Geen succes. Dan opvaren in de voorspring. Dit lukt wel. Opstappen en wegvaren. Een blik op de log leert, dat ik de 100Nm ben gepasseerd!

Met een deels uitgerolde genua kruisen we naar Zierikzee. De is fors opgebouwd, geheel tegen onze verwachting in. En bovendien zitten we aan lager wal, wat het ook nog eens onrustig maakt. Na een paar slagen bereiken we de aanloop naar de haven en motoren verder om uiteindelijk aan te leggen op de kopsteiger van de vereniging.

Nu eerst opzoek naar het dynamoprobleem. Bij het laatste stuk motoren had ik al enkele draden bewogen en zag dat de accu's ineens werden bijgeladen. Corrosie dus. Aansluitingen schoongemaakt waarna het allemaal weer werkte. Zoutwater en elektriciteit is geen gelukkige combi. Tijd voor een biertje in een zonovergoten kuip. Heerlijk om hier even bij te komen, te praten over de gebeurtenissen van vandaag en de afgelopen week (weken). We brengen de rest van de avond door in het clubhuis van de wsv. Ter afsluiting van de avond een discussie over welke plaatsnaam nu achterop de boot hoort te staan, de thuishaven of de woonplaats van de eigenaar. Ik ben van mening dat, mede o.b.v. het bpr art. 2.02, de woonplaats van de eigenaar achterop hoort te staan. Daar tegenover staat de mening dat de thuishaven achterop hoort omdat iemand dan kan worden getraceerd, voor het geval dat nodig of noodzakelijk is. Ook wat voor te zeggen. Zullen we nog wel eens op terugkomen.

Zondag 11 april

Vroeg wakker, diverse gedachten passeren en uiteindelijk mijn logboek gaan bijschrijven, douchen en ontbijten. De aanvankelijk blauwe lucht maakt voor donkere wolken en ook de wind begint toe te nemen. Tegen de tijd dat we weggaan staat er ruim 20knts en daar lijkt het niet meer onder te gaan komen.

Woelig water, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Woelig water
(klik voor grote foto)

Voor de brug langer dan gedacht liggen wachten, beetje rondjes varen en wat zenuwachtig worden van een Bavaria die met grootzeil en stevige snelheid de wachttijd aan het doden is. Hij zal toch niet onder zeil de brug passeren? Stroom mee en 22knts NO tegen. Hij doet het wel en als we in de opening naast elkaar varen, valt voor hem de wind weg wat vervolgens tot een enorme klap leidt. Met een wat verontschuldigende blik kijkt hij onze kant uit. Tja....

We rollen de genua een stukje uit; de high aspect ligt op een plaats waar die niet direct onder handbereik is, nl. op achterbank van mijn auto. Dit om eindelijk de schootogen te laten maken, welke door corrosie kapot zijn gegaan. Door alleen op de genua te varen, maken we niet veel hoogte en dan is kruisen door Keeten en het Marsgat, best een eind. Als de wind iets in kracht afneemt gaat het gereefde grootzeil omhoog, daarmee kunnen we hoger varen en ook langere slagen maken. Wat is er nog over van het voorspelde zonnige weer met een lekker lopend windje? We worden bijna ons pak uitgeblazen en droog blijf ik evenmin.

Uiteindelijk komen we bij de sluis aan. Het is vroeger dan verwacht. Broodjes bakken, in de sluis voor het gemak naast een boot gaan liggen, eten en door naar Herkingen. Boot aftuigen, opruimen, nog even napraten en dan huiswaarts. Weer een mooi zeilweekend gehad, erg genoten!

De gevaren route, let vooral op het kruisrak over de Oosterschelde.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie