Poetsen, ALV, zeilen en werken...


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • okt 22, 2019
  • apr 26, 2010
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Poetsen, ALV, zeilen en werken...

Poetsen, ALV, zeilen en werken...

 geplaatst
  • apr 26, 2010

... een druk en ook ontspannend weekend.

Deel op  


Poetsen, ALV, zeilen en werken...

Na een aantal drukke dagen, vandaag, vrijdag 23 april, bijtijds naar Herkingen om een poosje te gaan poetsen met een nieuw aangeschaft middel. Voorgaande jaren polijstte ik de boot met Festool 800 en zette haar daarna met een wax van 3M in de was. Wat me opviel, is dat na een paar maanden de beschermlaag al zover was terug gelopen dat het vuil steeds meer aan het polyester aan het hechten was. Daarom over op: Riwax. Diverse demo's gezien en doordat het vloeibaar is, zou het ook makkelijk te verwerken moeten zijn. De werkelijkheid is weerbarstiger, bleek in de loop van de middag

Bij het opbrengen ervaarde ik vrij snel het verkrijten van de RS04. De importeur gebeld en die liet me weten dat ik de RS02 moest gaan gebruiken, en grover polijstmiddel. Dit heb ik opgehaald en na ervaarde daar hetzelfde probleem mee. Frustratie maakte zich van mij meester, en dat is een understatement. Gelukkig is er dan wel weer iemand op de haven die van advies wil dienen en me vervolgens zijn doos met poetsmiddelen aanreikt. Hiermee aan de slag gegaan en de hele bovenbouw met het handje gepolijst. Wat en klus, daar heb je dan een machine voor!

's Avonds ALV. Nog even ervoor een pizza uit de oven en dan naar het dorpshuis toe. Na een kop koffie ging de voorzitter voortvarend van start en was daar om half negen al de op de agenda geplande pauze. De discussie verliepen redelijk gemoedelijk op een uitzondering na, maar die is na afloop bijgelegd. Blijf me nog wel verwonderen over het feit dat de website van de WSV niet automatisch door het bestuur als communicatiemedium wordt gezien/ervaren. Nog lange tijd staan napraten en als het al ruim na twaalven is, dan is het mooi geweest en loop ik met en andere schipper mee om beiden veilig op onze eigen boot aan te komen.

Als ik zaterdag rond 8'n begin met polijsten, dan maak ik gebruik van meer water om zo de polijstvacht vochtiger te houden en zie daarmee dat het polyester zienderogen meer gaat glansen. Te weinig water gebruikt de eerste keer?? Rond 10'n komen de helpende handen en dan gaat het poetsen heel voortvarend en rond het middag uur glimt de bovenbouw weer als een spiegel en is evenzo glad. Dit resultaat haalt een groot deel van de frustratie van de voorgaande dag weg.

Bij de naburige watersportwinkel is de vertegenwoordiger van Riwax aanwezig om het product te demonstreren. Met hem praat ik na over mijn ervaringen en hij laat zien hoe het polijsten in zij werk gaat. Een korte uitleg. Polijstmachine voorzien van steunschijf en tussenschijf met daarop een schapenvacht. Vacht nat maken, op volle toeren water eruit laten draaien, machine uit (!) een paar dotjes polijstpasta erop, vacht op het oppervlak zetten en rustig aan het aantal toeren opvoeren tot ong. 1200 toeren en de daarna de machine horizontaal en vertikaal bewegen tot de oppervlakte glimmend is. De vacht regelmatig schoonmaken en de procedure herhalen. Ik heb nog twee zijkanten te doen...

In de middag schuift een mede Engelandvaarder in de kuip aan en met een natte vinger is hij te lijmen om mee te gaan zeilen in de nog resterende wind en stralende zon. Niet te veel instructie, maar gewoon lekker zeilen en af en toe een gerichte vraag. Dit wisselen we af met broodjes ei en een natje. Op het laatste rak is het de bedoeling om aandewind tussen de Mosselbank te varen. Vraag is dan, wanneer ga je overstag? De uitwerking van deze vraag is wellicht onderwerp van een volgende instructiedag.

Ik heb voor de komende week nog wat werk liggen, dilemma, ga ik daar thuis mee aan de gang of doe ik dat aan boord. Vanaf de steiger ga ik in op een goedbedoelde weddenschap dat ik morgen nog aan boord ben.

Zondag, rustig aan opgestaan, ontbijt gemaakt en aan het werk. “Weddenschap gewonnen”, hoor ik vanaf de steiger.


Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha