leestijd
  • 1 min.
 geplaatst
  • feb 20, 2019
 categorie
  • Binnenboord
 auteur
  • GregorGregor
Ruimten worden verwarmd

Ruimten worden verwarmd

 geplaatst
  • mrt 11, 2010

Extra warmteuitlaten geplaatst

Deel op

Ruimten worden verwarmd

In de natte ruimte heeft nooit een uitlaat van de verwarming gezeten, hetgeen wel logisch zou zijn voor het drogen van het natte goed.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportUitlaat kachel(klik voor grote foto)

De centrale pij van 60mm loopt door het kastje van de wastafel, daarom de uitlaat ook dat deel van het kastje aangebracht. De centrale leiding met een mes doorgesneden, Y-stuk (60-60-60) geplaats en een uitstroomopening die dicht kan en gedraaid kan worden geplaatst.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportY-verbinding(klik voor grote foto)

Naast de verwarming in de natte ruimte, ook een uitstroomopening in de hondekooi gemaakt. Als de uitstroom in de kajuit ook die ruimte moet verwarmen, dan duurt het lang en door het dichthouden van de deur van die ruimte scheelt het in de verspreiding van de lucht.

Nu kun je zeggen dat doordat het aantal liters lucht per tijdseenheid niet meer door één buis van 60mm gaat, maar door twee dan wel drie openingen zijn weg moet vinden, en daarmee dus de uitstroom door slechts één opening afneemt, het langer duurt om de kajuit te verwarmen. Dat klopt ook. Waar het mij om te doen was/is, dat de natte ruimte en de hondekooi verwarmt kunnen worden als de deur ook dicht is.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportWanddoorvoer(klik voor grote foto)

Het eindresultaat in de achtercabine. Een eerste test tijdens een koude zeildag leerde dat het in die ruimte behaaglijk wordt in redelijk korte tijd.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportUitstroom(klik voor grote foto)