Chill factor


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • jan 18, 2020
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Chill factor | Winterzeilen,

Chill factor

 geplaatst
  • feb 1, 2010

Op de laatste januaridag het eerste zeiltochtje gemaakt...

Deel op  


Chill factor

...en ojee wat was het koud. Na de sneeuwval van zaterdag had ik niet verwacht dat het dit weekend zou ophouden, maar dat bleek zaterdagavond gelukkig wel het geval.

Aan boord is het rond de 11 graden en een luchtvochtigheid van 45%. Prima om de boel droog te houden. Het voelt goed om aan boord te zijn. Tcoh een aantal weken niet geweest. Maar ja buiten... buiten is het 3graden en staat er een WNW 15knts. De chill facor schat ik op -10gr, kan ook iets meer zijn.

De motor startte direct. De ervaring van voorgaande jaren leert dat deze eerst moet warm draaien alvorens weg te varen. Vanaf de kant uitgezwaaid door twee mensen die op de B-steiger liggen. Zij riepen nog: "ga je zeilen". Dat was wel het plan, wel alleen op de fok. Laten we het "zeilen in een relaxed mode" noemen.

Op alleen de fok loopt de boot op de aandewindse koers makkelijk richting de 5,5knts. Verscholen achter de buiskap met een kop dampende koffie, is het uit te houden. Dit terwijl de wind vlagen me zich meebrengt die boven de 20knts komen. Goede keus op alleen op de fok weg te gaan.

Tegen de wind in WZW-richting gekruist en na een uurtje ruime wind terug de haven in. Behalve twee motorboten, verder niemand tegengekomen. Zo bezien is de Grevelingen best ruim ;-)

Op het ruimewindse rak staat de wind dus pal in de kuip te blazen, en dat is best koud. Blijf met het handje sturen, voor het idee en het gevoel. Binnen zittend had de stuurautomaat de klus ook kunnen doen.

In de haven nog even worstelen om de box in te komen. Ik mis in deze box de V waarin de boot wordt opgevangen. Duurt nog even voordat ik weer in mijn eigen box lig en ter aflsuiting de fles Hofbitter leegmaak. De volgende tocht graag iets warmer.


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie