Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
13 dec 2009 |
Zeilen, Logboek,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2836 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Klein rondje Grevelingen

De kou valt over Nederland met hier en daar een zeilboot.

Klein rondje Grevelingen

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportMooie luchten boven de Grevelingen(klik voor grote foto)

Twee intensieve en mooie trainingsdagen liggen achter me als ik aan boord kom met in mijn tas het meegekregen flesje Glühwein, nog warm. Het duurt nog even voordat de kachel het behaaglijk heeft gemaakt aan boord. Onderwijl de boot ingericht en nip ik aan het meegebrachte. Heerlijk!

De boot is klam van binnen. De ontvochtiger heb ik van huis meegenomen en gaat morgen aan. Echter, nu de temperatuur richting vriespunt gaat, slaat het apparaat niet aan. De Webasto kachel is niet gemaakt vol-continu te draaien, maar dat is wel iets dat ik zou willen; los van dat het behaaglijk is als ik aan boord kom, heeft het ook als voordeel dat het de boel binnen droog houdt.

De haven ligt er verlaten bij; Uisge Beatha is de enige boot waar leven aan boord is, verder is het stil. De maan schijnt en de sterren zijn redelijk te zien, er is vrij veel lichtvervuiling om de hemel goed te kunnen waarnemen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportMooie luchten boven de Grevelingen(klik voor grote foto)

Zondagochtend, strak blauwe hemel en een vrieskoude lucht. Mooi om na een nacht van lekker slapen mee wakker te worden. Eieren met spek en sambal gebakken, pak aangetrokken en de boot zeilklaar gemaakt.

Sinds de boot aan de andere kant van de steiger ligt en de box groter is dan geschikt voor de maat van UB, is het ook wel zoeken hoe ik makkelijk de box kan uitvaren; de palen als stootrand gebruiken zie ik niet als een geslaagde optie. De lijnen in 'mijn eigen' box heb ik in een V gespannen en kan daardoor heel makkelijk alleen in-en-uit de box varen. Hier is dat lastiger, zeker als de wind wat schuiner op de boot inkomt.

De haven uit en met een NO-windje van 10kn gaan we de geul uit. De dieptemeter heeft het blijkbaar ook koud, hij is wat van slag: in de geul is het op sommige plaatsen 52m diep... De log heeft last van aangroei en geeft niks weer. Schoonmaken van het wieltje en 'm een paar keer heen-en-weer bewegen in de behuizing, helpt. Ik vraag me af of je het wieltje ook met een antifouling kunt insmeren om de aangroei tegen te gaan.

Eenmaal uit de geul, gaan de zeilen omhoog. Doordat de neerhouder als ophouder werkt, gaat het hijsen van het grootzeil ook makkelijker. Ja ik weet het, had ook de kraanlijn strakker kunnen zetten...

Met een bakstag windje richting Archipel. Ondanks de kou voelt het goed om op het water te zijn, het is al wel even geleden dat ik heb gezeild op mijn eigen boot, sowieso dat ik heb gezeild. Het plan om mee te zeilen met de IJskegel-wedstrijden, daar is het nog niet van gekomen. De boot waar ik op meevaar, heeft zoveel aangroei dat de schipper meedoen aan de wedstrijden geen optie vindt.

De wind draait ten gunste van de zeilrichting en aandewind kunnen we terug naar de haven. Want het wordt niet alleen snel kouder, maar ook vroeg donker. Johan vertelde me dat het in Stockholm inmiddels om 4 uur donker is. Zo snel gaat het hier niet, gelukkig. Je zou er gedeprimeerd van worden, althans ik verlang sterk naar het licht.

Boot opruimen, eten en huiswaarts. Mooie zonnige dag met een lopend windje dat in de middag aantrok tot 17knts.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)