Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • mrt 26, 2019
  • Logboek
  •  Gregor
SRC bij de DNB

SRC bij de DNB

 geplaatst
  • nov 17, 2009

SRC gedaan bij het bezoekerscentrum van DNB

Deel op  


SRC bij de DNB

Zaterdag 14 november was het zover, de actie van het zeilersforum voor een Marcom B cursus stond op de agenda. Het SRC (Short Range Certificate) is het marifooncertificaat van de RYA en staat gelijk aan het in Nederland bekende Marcom B. Het certificaat is nodig om gebruik te maken van die intrigerende 'distress' -knop die er op veel van de hedendaagse marifoons zit, als houder van dit certificaat krijg je na registratie van je apparatuur bij het Agentschap Telecom een MMSI-nummer toegewezen, waarna de bevoegdheid tot het bedienen van een zeemarifoon, combimarifoon, DSC-equipment portofoon met GMDSS enz.

De ontvangst in het bezoekerscentrum van De Nederlandse Bank heb ik wel al bijzonder ervaren; nog niet eerder geweest en een fraaie lokatie om een cursus te volgen. Dat we hier mochten vertoeven hadden we te danken aan de organisator en tevens actief lid op het zeilersforum. De dag werd verzorgd door Geert-Jan Smolders van Aquaplanning.

De opzet van de cursus was om naast een dosis theorie vooral veel te oefenen. Maar hoe oefen je met marifoons als je niet wilt dat de wijde omgeving meeluistert, bijv. op kanaal 16? Dit doe je door de 12 volt te verminderen en een kleine antenne te gebruiken. Dit leidt dan wel tot hilarische situaties als je elkaar moet oproepen terwijl de partij die wordt opgeroepen aan de overkant van de tafel zit. Bijv. dat je niet beide op hetzelfde oproepkanaal zit en de ander wel reageert.

De cursus was in het Nederlands en de oefeningen en examen in het Engels. De oefeningen worden met theorie ingeleid en vervolgens doet ieder een oproep. De uitgeschreven oefeningen gaan steeds minder handvatten bevatten met het uiteindelijke doel om zonder ondersteuning een oproep te doen, hetgeen voor niemand een probleem vormde.

De dag vloog voorbij en daar was het examenmoment. Hoewel er geintjes werden gemaakt had ik niet de indruk dat iemand zich zorgen maakte. Dat dit terecht was, bleek toen Geert-Jan het verlossende woord sprak dat iedereen geslaagd was.


Gerelateerde artikelen

Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder
Klapschroef schoonmaken

Klapschroef schoonmaken

Het blinkend schoonmaken van de Featherstream 3-blads klapschroef en op maat maken van een......

Lees verder
Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie