SRC bij de DNB


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • jan 18, 2020
  • Logboek
  • Gregor Gregor
SRC bij de DNB | Marifonie, SRC

SRC bij de DNB

 geplaatst
  • nov 17, 2009

SRC gedaan bij het bezoekerscentrum van DNB

Deel op  


SRC bij de DNB

Zaterdag 14 november was het zover, de actie van het zeilersforum voor een Marcom B cursus stond op de agenda. Het SRC (Short Range Certificate) is het marifooncertificaat van de RYA en staat gelijk aan het in Nederland bekende Marcom B. Het certificaat is nodig om gebruik te maken van die intrigerende 'distress' -knop die er op veel van de hedendaagse marifoons zit,

als houder van dit certificaat krijg je na registratie van je apparatuur bij het Agentschap Telecom een MMSI-nummer toegewezen, waarna de bevoegdheid tot het bedienen van een zeemarifoon, combimarifoon, DSC-equipment portofoon met GMDSS enz.

De ontvangst in het bezoekerscentrum van De Nederlandse Bank heb ik wel al bijzonder ervaren; nog niet eerder geweest en een fraaie lokatie om een cursus te volgen. Dat we hier mochten vertoeven hadden we te danken aan de organisator en tevens actief lid op het zeilersforum. De dag werd verzorgd door Geert-Jan Smolders van Aquaplanning.

De opzet van de cursus was om naast een dosis theorie vooral veel te oefenen. Maar hoe oefen je met marifoons als je niet wilt dat de wijde omgeving meeluistert, bijv. op kanaal 16? Dit doe je door de 12 volt te verminderen en een kleine antenne te gebruiken. Dit leidt dan wel tot hilarische situaties als je elkaar moet oproepen terwijl de partij die wordt opgeroepen aan de overkant van de tafel zit. Bijv. dat je niet beide op hetzelfde oproepkanaal zit en de ander wel reageert.

De cursus was in het Nederlands en de oefeningen en examen in het Engels. De oefeningen worden met theorie ingeleid en vervolgens doet ieder een oproep. De uitgeschreven oefeningen gaan steeds minder handvatten bevatten met het uiteindelijke doel om zonder ondersteuning een oproep te doen, hetgeen voor niemand een probleem vormde.

De dag vloog voorbij en daar was het examenmoment. Hoewel er geintjes werden gemaakt had ik niet de indruk dat iemand zich zorgen maakte. Dat dit terecht was, bleek toen Geert-Jan het verlossende woord sprak dat iedereen geslaagd was.


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie