Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 5 min.
  • apr 22, 2019
  • apr 1, 2017
  • Zeilen
  • Logboek
  •  Gregor
Meet and Greet in Stockholm

Meet and Greet in Stockholm

 geplaatst
  • okt 22, 2009

Weekendje in Stockholm zeilen met een Hanse 342.

Deel op  


Meet and Greet in Stockholm

Temperatuur in Stockholm, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Temperatuur in Stockholm
(klik voor grote foto)

Ga ik wel of ga ik niet, dat was de vraag die me de afgelopen dagen bezig hield; ik lag met een sinusontsteking en koorts op bed. Door de antibiotica was donderdagavond de koorts zover gezakt, dat ik besloot te gaan. Vrijdagochtend dus op het vliegtuig naar Stockholm. Het weer in daar scheelt een graad of 15 met NL.

In Stockholm wacht Johan met Stampede (de hond) me bij het busstation op. Het vervoer naar de stad is goed geregeld. Nog een stukje met de metro en dan zijn we bij de fiets aangekomen om daarmee door de regen naar Emilia te fietsen. Wat opvalt, is dat er veel aanlegplaatsen zijn. De ligplaats van Emila in Reimersholme (betekent 'klein eiland') is op vijf minuten afstand fietsen en kost per zomerseizoen 120 euro (!)

Terwijl ik mijn warme zeilkleding aantrek, gooit Johan de boot los van de mooring boei, hijst de zeilen en we zijn weg. Hoewel zeilen, er staat 4 knts wind en dat tussen de heuvels geeft de boot niet veel snelheid. We dobberen langs bomen die prachtige herfstkleuren hebben en ondertussen praten we over van alles en nog, maar vooral over zeilen en de IS-20 instrumenten die op de boot zijn geïnstalleerd. Simrad heeft nl. mede op zijn aangeven software ontwikkeld.

Jungfrusholmarna, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Jungfrusholmarna
(klik voor grote foto)

Rond half 6 leggen we aan op het eiland Jungfruholmarna. Wat ik aantrekkelijk aan de omgeving vind, zijn de vele eilandjes waar je kunt aanleggen, tussendoor kunt zwerven en de uitgestrektheid van het vaargebied.

Waar het buiten 4 graden is, snort binnen de kachel en is het een graad of 20. Natte zooi uit en eerst een glas wijn. We praten over de problemen die hij met zijn boot heeft gehad. Eigenlijk te gek voor woorden dat je een nieuwe boot koopt en daar zoveel problemen mee hebt en dat de dealer/verkoper niet thuis geeft als het gaat over het oplossen van die problemen. Nu na drie jaar touwtrekken en veel kosten, zijn de problemen opgelost. De boot is voor een belangrijk deel ook zijn leefomgeving, tja en dan snap ik dat je wilt dat het gewoon in orde is, zoals is afgesproken.

Gedurende dag (dagen) praten we over een film die van Johan's boot is gemaakt en waar hij muziek voor gaat schrijven, we discusiëren over de tekst en hij laat me het refrein horen. Op bijgaande video is het eindresultaat te zien dan ik een paar weken later kreeg:

Youtube video from Uisge Beatha

Johan kookt, vlees, sla, homemade knoflookboter en brood, terwijl ik mijn logboek bijwerk. Na het zoveelste glas wijn is het om 22.00u mooi geweest voor vandaag en trek ik me terug in mijn verwarmde kooi.

Zaterdag 17 oktober

Fraaie voorgevel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Fraaie voorgevel
(klik voor grote foto)

Slecht tot redelijk geslapen door het geklots tegen de onderzijde van de boot; we lagen met de kont naar de wind toe. Andersom is niet mogelijk vanwege de stijl oplopende ondergrond naar de wal toe. Dit is op veel eilandjes het geval vandaar dat de boten altijd met een achteranker vastliggen.

Wassen doe ik met steenkoud water. De buitendouche is afgekoppeld en daardoor is er geen verbinding naar de boiler toe en daarom geen warm water. Een blik naar buiten leert dat het regent. Eerst ontbijt. Onderwijl discussiëren we over de ligplaats voor vannacht, graag een zonder geklots... Voor vertrek maken we nog een rondje over het eiland.

Warm gekleed vertrekken we. De wind is N/NE, 10-12knts. Doel voor vandaag is het eiland Slanön, ongeveer 11Nm westelijk van waar we nu liggen. Het weidse uitzicht is genieten. We zeilen o.a. langs het Helgö, daar staat een schitterend huis waarvan wordt gezegd dat Agneta (ABBA) daar woont. Waar of niet, het ziet schitterend uit. Ook totaal anders dan het vaargebied dat ik gewend ben. Ook Johan heeft het erover dat het hier eigenlijk maar zo kort warm is, of in ieder geval er een behagelijk temperatuur heerst. Ondertussen trekt de wind verder aan en maken we lekker snelheid.

Donkere wolken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Donkere wolken
(klik voor grote foto)

Tegen half vier bereiken we het doel voor vandaag. Het is druk, er ligt al een boot. Met de neus naar de wal leggen we aan. Aan mij de eer om op de steiger te springen. Ik blijf dit een tricky business vinden. Zeker omdat ik eens eerder tussen wal en schip terecht ben gekomen.

Als de boot eenmaal voor het anker ligt, nemen we een bier en een Hofbittertje omdaarna een rondje over het eiland te maken. Met verbazing zie ik dat er een sauna op het eiland is. Helaas afgesloten, maar toch, hoe Zweeds wil je het hebben?

Tijd voor een maal, ditmaal rundvlees met champignons met roomsaus, sla en kruiden. De kruiden geven een lekkere en pittige smaak aan de sla. Dit alles omkleed met rode wijn. Hierna kijken we foto's en gaan op tijd plat. Voel dat ik nog niet helemaal hersteld ben, ook al zou ik wel anders wensen.

Youtube video from Uisge Beatha

Zondag 18 oktober

Vanochtend wakker geworden en het zo warm gehad dat het raam vlak naast me open kon om de 4 graden koude buitenlucht naar binnen kon komen. Wat ik naar buiten kijkend zag, stemde me blij: strak blauwe lucht en zon!

Na het ontbijt vertrekken we richting de thuishaven 17Nm verderop, hoewel Johan eigenlijk langer op het water wil blijven. Dat zou ik ook wel willen, echter rond een uur of vijf worden we thuis verwacht om met zijn vrouw en dochter te eten.

Huis van Agneta, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Huis van Agneta
(klik voor grote foto)

Het is even wennen om hier te navigeren. Wat me moeite kost is om het onderscheid te maken tussen rode en groene boeien; beide hebben een nagenoeg gelijke vorm en op afstand lastig te herkennen. Zonder problemen navigeer ik richting het kanaal. De variabele wind biedt de mogelijkheid de genaker te zetten. Het vraagt wat meer stuurwerk en is ook leuker zeilen. We praten over het trimmen van het zeil en proberen de genaker uit te bomen. Op het bijna voordewindse rak ontbreken er nog een paar lijnen om deze koers met een genaker te varen. De omgeving doet met dit licht nog mooier, kleurrijker en intenser aan.

Voor we aanleggen tanken we de boot af. De steigers bij het tankstation zijn voorzien van degelijke stooranden en landvasten. Erg handig en gastvrij. Hierna varen we door naar de thuishaven. Ook hier ligt de boot aan een moooring boei, alleen nu met de neus daaraan vast en de achterzijde naar de wal. Er zijn geen steigerpalen, wat het aanleggen een stuk lastiger maakt, zeker als de wind wat ongunstig staat.

Tot slot ruimen we de boot uit en gaan op de fiets richting huis waar een volgend maal wacht. Dit als afsluiting van een paar mooie zeildagen.

De gevaren route


Weekend Stockholm weergeven op een grotere kaart


Gerelateerde artikelen

Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi......

Lees verder
De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie