Rondje langs Vlissingen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 5 min.
  • jun 15, 2024
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Rondje langs Vlissingen | Westerschelde, Vlissingen, Westkapelle, Walcheren, Jupiter

Rondje langs Vlissingen

 geplaatst
  • aug 16, 2009

Rondje Walcheren met tussenstop Vlissingen.

Deel op  


Rondje langs Vlissingen

Vrijdagmiddag vanuit kantoor direct aan boord, klaar maken en op pad. Nauwelijks wind en mazzel met de sluis van Bruinisse. Op de Oosterschelde de fok uitgerold en met moeite is het bezeilbaar zonder over de Oosterschelde te hoeven laveren.

Al motorend ga ik het kanaal door Zuid Beveland in waar ook de bruggen me gunstig gezind zijn. Zelf bij het aanroepen van de sluis van Hansweert vertelt een sluiswachter dat er op me wordt gewacht. Ik zou me bijna welkom gaan voelen...

Het is al na tienen als ik uit de sluis kom en voor vandaag ben ik wel een beetje klaar; ik wil nog even relaxen en dan slapen. Na de sluis is er een aanlegplaats voor het vrachtverkeer en daar achter lig je redelijk rustig en vrij van deining. Met een sterke lamp zoek ik een plek tussen de massieve palen. Heb wel een flash back naar het moment dat ik op het Noordzee kanaal een aantal jaren geleden een ongeluk kreeg; daar was ook zo'n balk met overstap over het water. Nu leg ik de boot aan zonder kleerscheuren op te lopen.

Eerst een douche. Zonnedouche opgehangen en douche me, vrij van iedereen. Heerlijk fris schrijf ik me logboek bij en ga daarna slapen.

Zaterdag 15 augustus

Uitslapen! Het tij is gunstig vanaf half elf en tot die lekker ontbijten, douchen en bedenken wat ik aan zeil ga zetten. Die keus is snel gemaakt; er staat rond de 20knts aan wind. Fok en eerste rif gaan erin.

Eenmaal buiten klotst het stevig. Koers zoeken en laveren. Ik vind mezelf best stoer nu ik voor het eerst alleen op de Westerschelde vaar. De vorige keer was naar Antwerpen.

Youtube

Als de koers ruimt, haal ik het rif eruit. Valt niet mee op de deining die er staat. Met de stroom mee een snelheidsrecord van 9.1knts SOG. Wauw!! Voor Borsele een wind shift van 50graden en de tot dan toe bezeilde koers gaat over in een tegendraadse koers.

Vlissingen kent twee havens, een waarbij je door de sluis moet en dan richting binnenstad en een die iets westelijker ligt waar je een drempel over moet om binnen te komen. Ik kies voor de sluis-variant. Na de sluis moet je door de brug heen om naar het centrum te gaan. Terwijl ik daar voor lig te wachten, zie ik rechts een kleine jachthaven van . Daar word ik door een vriendelijke havenmeester ontvangen die mij box 34 wijst en me daar helpt met aanleggen. Bijkomend voordeel van deze haven is, dat ie goedkoper is dan de binnenstad.

Arjen haalt me op als zij klaar zijn met het plaatsen van de caravan. Daar breng ik dan de middag en avond verder door. Na het eten nog even met de kids naar het strand. Helemaal leuk!

Op de camping zittend roep ik, later op de avond, dat er een meteoor te zien is. Renate schrikt, en gedrieën kijken we naar de hemel waar enkele seconden lang een heldere meteoriet is te zien. Op stond daarover het volgende:

"GRONINGEN - Diverse Nederlandse sterrenwachten hebben zaterdagavond een heldere meteoor waargenomen. Dat heeft wetenschapper Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen zondag gemeld.

Jurriens verzamelt meldingen van opmerkelijke hemelobjecten boven Nederland.

De vuurbol werd onder meer waargenomen boven Groningen, Drenthe, Zeeuws-Vlaanderen en Utrecht. De waarnemers, die hun meldingen plaatsen op de website hemelwacht.net, waren vooral verrast door de traagheid waarmee de vallende ster zich voortbewoog.

Het fenomeen was bijna vijf seconden te aanschouwen.

Volgens Jurriëns is er medio augustus altijd verhoogde activiteit van meteoren zichtbaar. De aarde doorkruist in haar baan om de zon dan gruis dat is achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle."

Na middernacht op de fiets naar de boot. Best een eind....

Zondag 16 augustus

Op de fiets terug naar de camping. Nu een wat kortere weg... Na de uitsmijters met spek gaan we richting strand, De zon doet een poging en dan is het ook warm, maar de ochtend gaat goeddeels achter de wolken voorbij. Daarnaast staat er een stevige wind. In de loop van de dag maar eens zien hoe, en of, die wijzigt.

Net los van de sluiswand, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Net los van de sluiswand
(klik voor grote foto)

Na een gezellig dagdeel met de kids vertrek ik om kwart voor drie richting sluis, dan heb ik nog het tij mee de Westerschelde af richting de nauwe geul voor het strand langs.

In de sluis besluit iemand zijn boot vast te leggen en niet op te letten dat het water zakt. Als ze het aan boord, het was er best vol, eenmaal doorhebben, volgt er gevloek en geroep om te stoppen. Dat gebeurt niet en het mes moet in de landvast. Een forse klap, een hoop golven en getier. Op de foto rechts is de doorgesneden lijn te zien.

Net los van de sluiswand, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Net los van de sluiswand
(klik voor grote foto)

De windrichting is west en dat maakt de geul onder de kust niet bezeild. Even overwogen een slag de zee op te maken, maar dan ben moet je ook meteen een heel eind de zee op.

Eenmaal voor de geul lijkt hij breder dan mijn indruk vanaf de kaart. Door diezelfde geul gaat ook het vrachtverkeer. Bij het laveren passeer ik er een en dat levert een aantal forse klappen op het water op. Arjen heeft dat vanaf de kant ook zien gebeuren. Hoe ik ook kijk, hen zie ik niet. Nog wel getoeterd en dat is wel gehoord. Nog een telefoontje om te checken of ik al voor bij ben. En dat is ook zo.

Youtube

Door richting Westkapelle. De wind loopt er langzaam uit en ik haal het eerste rif eruit. De snelheid neemt toe en bij het ronden van Westkapelle neemt ook de wind weer toe. Ik blijf onder de kust en moet daarom ook een plaat over die op de kaart bij LLWS een diepte geeft van 2,5mtr. Voordewind rolt de boot onrustig en vraagt veel concentratie om diep voordewind te sturen. Op dit soort rakken is een keerfok geen succes omdat hij heen-en-weer klapt en de krachten enorm zijn. Tijd voor een barber haule. Tot die tijd zit er niet anders op dan de fok binnen te halen.

De sluis is nog even spannend met 20knts op de kont de sluis in geblazen wordend. Lijntje van achter klaar leggen, motor in z'n achteruit, lijn om de bolder in de muur en afremmen. Boot ligt strak langs de kant.

Overnacht na de sluis. Met de boot die naast me wil komen liggen, terwijl er nog twee boten voor en achter me liggen, over het tijdstip van vertrek.

Logstand: 760Nm

Maandag 17 augustus

Vroeg op na een onrustige nacht met de nodige scheepvaart en sluisbellen; wil om 8u los zijn. Mijn buren denken daar toch iets anders over, maar ne een herhaalde vraag komen zij en boot in beweging en ben ik weg. Eenmaal gesetteld tijd om een uitsmijter te bakken, logboek te schrijven, een lichte vorm van navigatie te doen en zo bij de Zeelandbrug aan te komen. De openingstijden kloppen niet meer met mijn ANWB Almanak. Gelukkig is daar kanaal 18 ook voor....

Nog een stukje over de Oosterschelde, de sluis in en achter me hoor ik iemand vragen of ik dit allemaal alleen doe. Ik zie niemand anders aan boord.... Bij het wegvaren is de wind die me parten speelt en moet ik van voor naar achter 'rennen' om tijdig los te zijn. Hoor ik een meisje op de boot bij de andere sluismuur zeggen: "die meneer is goed bezig". Schaterlachend verlaat ik de sluis. Mooie afsluiting van een heerlijk rondje om Walcheren.

Logstand:779Nm


Rondje Walcheren weergeven op een grotere kaart

Gevaren mijlen

Logboek begin Nm
Logboek eind779 Nm
Afgelegde afstand779 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie