Jupiter gezien


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • jan 22, 2020
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Jupiter gezien | Jupiter, Genaker

Jupiter gezien

 geplaatst
  • aug 11, 2009

Abraham duurt gelukkig nog even, maar...

Deel op  


Jupiter gezien

Jupiter nearby the moon, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Jupiter nearby the moon
(klik voor grote foto)

...na een avond aan de steiger voor de sluis van Bru te hebben gelegen en de wolken opentrokken, was daar rechts van de maan de planeet Jupiter duidelijk te zien. Behoorlijk onder de indruk van deze ervaring. Een foto nemen was om meerdere redenen niet mogelijk (statief, tijdstip etc.). Misschien na mijn Yachtmaster Offshore ook Oceanmaster gaan doen...

21.01:Â Â De Maan staat 2,2° ten noordwesten van Jupiter (-2,4m). De dichtste nadering vindt plaats op 5° onder de horizon en bovendien bij daglicht. Bekijk de samenstand rond 22:15 uur. Het tweetal staat dan in het oostzuidoosten, op een hoogte van ongeveer 6°, op een afstand van 2,3° van elkaar. De Maan is voor 99% verlicht. (bron: )

Zaterdag het heeeeel rustig aan gedaan, nog wel gezwommen en gezeild, maar dat was later op de dag. Liggend voor de sluis gezien dat voor de zoveelste keer deze het weer niet doet. Dit terwijl er boten in liggen en de zon aardig brandt. Niet fijn. De schoot weer in oorspronkelijke staat teruggebracht. Detail, de 4:1 vertraging van de vioolblokken met een extra blok naar 5:1 gebracht, maar bij de stevige wind van gisterenavond was het het geen succes. Teveel wrijving over de blokken.

Zondag gespeeld met de genaker, hoewel nauwelijks wind en dat beetje dat er was, draaide alle kanten uit. Je vaart 70graden aan de wind, moet keren vanwege ondiepte, keert en vaart iets later weer 70graden aan de wind, alleen nu wel 180graden de andere kant uit. Zo zeilen we op en neer om daarna richting Mosselbank te gaan.

Bij het ronden van de Mosselbank trekt er een vlaag wind over die tot 20knts oploopt. Teveel voor de genaker. Met moeite haal ik deze binnen; mijn rechter onderarm werkt niet mee. Eenmaal binnen de fok uitgerold en we zeilen lekker verder terwijl we zien hoe veel boten het water afgaan richting haven...

Door een kleine onoplettendheid lopen we aan de grond, maar zijn al snel weer los en zeilen lekker verder terwijl het almaar rustiger wordt.


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie