Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
28 jul 2009 |
Logboek,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 1641 keer bekeken. | Leestijd: 3 min.

Van intocht naar vaartocht

Na een natte intocht van de vierdaagse het weekend aan boord

Opvallend hoe druk het in de haven is op een zonnige dag. Naast de verschillende passanten liggen ook de boxen van leden vol. Tijd om in ieder geval zelf de box weer eens te verlaten; het wel weer even geleden dat ik aan boord ben geweest.

De hoes van de rolfok is gerepareerd terug, daarom eerst de fok erop gezet (was eraf ter bescherming). Met enige hulp van een mede-schipper gaat dit makkelijker dan alleen staan te trekken en geleiden van de fok. Hierna Bas gebeld en gevraagd of hij mee wilde; zij lagen ook nog in de haven.

Als we op tijd terug zijn, dan mag hij mee van zijn 'chef'. En zo vertrekken we met een rif en al kruisend richting de Veermansplaat. De log laat het wederom afweten. Want hoewel het wieltje is schoongemaakt, lijkt het alsof er nog aangroei voor het wieltje zit waardoor de waterstroom er niet goed langs kan gaan. Straks of morgen het water in om het te fixen.

Denkbeeldig voeren we een wedstrijd met andere boten. Zouden zij hetzelfde idee hebben? Of is het lekker zeilen en genieten van de ruimte en de omgeving. Alhoewel ruimte, het is behoorlijk druk. Ik probeer me een voorstelling te maken hoe het is als alle havens aan de Grevelingen voor 50% leeg zijn, en dus op het water zijn. Niet noodzakelijkerwijs de Grevelingen. Dan kom je waarschijnlijk ogen en oren te kort. Vooral de 'hals' is, zoals de naam als doet vermoeden, een plek waar het uitkijken is.

Voor de weg terug overleggen we om genaker erop te zetten. Het zetten ervan vraagt de nodige tijd en inspanning. Hij schiet nog een keer uit mijn handen, belandt bijna in het water en uiteindelijk liggen alle schoten goed en hangt de slurf te klapperen. Als de Family Affair dan ook nog langs vaart, weet je zeker dat er vragen gesteld gaan worden. Niet dat dat aan de boot ligt, maar aan interesse en nieuwsgierigheid. Dit gebeurde dan ook 's avonds.

Uiteindelijk staat de genaker, ben ik twee blaren rijker en voelen we dat de boot vooruit wordt getrokken. Met een beetje trimmen zien we de SOG richting de 8knts lopen. Wauw! Geweldig en het staat prachtig en het logo van e-Factive is goed te zien. De bekijks is er ook naar, nu nog de opdrachten...

De koers naar de haveningang is niet bezeild, dus is gijpen een van de oplossingen. Je kunt de genaker in de slurf terug halen, gijpen gaan en weer hijsen, maar ja, je kunt ook de rustig en gecontroleerd de gijp uitvoeren. Voorzichtig insturend, binnenhalend, schoot los, zeil doortrekken, verder afvallen, aantrekken, het zeil vult zich en de boot weer op koers leggen. Dit lijkt allemaal wel heel soepel te gaan. We kunnen nog een paar keer oefenen voordat we bij de haven zijn.

De rest van de middag bij Bas en Nanda aan boord doorgebracht, waar ook Eelco en Jose aanschoven. Hun verhalen over de tocht naar de kanaaleilanden, via de Solent, doen me verlangen ook die kant uit te gaan. Al was het maar om mijn RYA Yachtmaster af te ronden.

Zondag 26 juli

Uitgeslapen! Oja, die log. Zwembroek aan en het water in. Brrrr, best koud, hoewel het water in de haven 22gr is. In het troebele water is het even zoeken naar de log. Eenmaal gevonden, zit altijd dieper dan je denkt of wilt, blijkt er inderdaad leven zich te hebben vast gevreten aan de voorzijde van het gat waar het wieltje uitsteekt. Wel bijzonder dat het blijft houden op de anti-fouling.

Rond half twaalf verschijnt Lou om een dagje mee te zeilen. Koffie en de boot los. Het waait rond de 13knts Eenmaal uit de geul, zij aan het roer terwijl ik de zeilen hijs. Niet echt een feest met een peesontsteking aan mijn rechter onderarm. Zal wel overgaan, maar fijn is het niet.

Dat koers houden lastig is, wordt gaandeweg weer duidelijk. Goed ook voor mezelf om dat te realiseren. Geleidelijk aan vorderen we richting Archipel. Tijdens het zeilen maakt ze een lunch klaar. Bewonderenswaardig voor iemand die nauwelijks zeilervaring heeft. Als we bij Brouwershaven aangekomen, gaan voorlangs terug richting Herkingen. Met een zonnetje in de kuip is het goed uit te houden.

Ter afsluiting van deze dag aan boord van de Serenade nog een afzakkertje genomen.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)