Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • mrt 26, 2019
  • okt 31, 2012
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Zeilen met een Broad one off design

Zeilen met een Broad one off design

 geplaatst
  • jun 4, 2009

Voor het eerst zeilen in een open klassieker.

Deel op  


Zeilen met een Broad one off design

Zaterdag 30 mei

Stiekem achter het stuurrad, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Stiekem achter het stuurrad
(klik voor grote foto)

Voor mij doen uitgeslapen en daarna gaan hardlopen. Het is 9.00u BST. Bij terugkomst een uitgebreid ontbijt in een stralend zonnetje onder een strak blauwe hemel. Echt een vakantiegevoel. Na het ontbijt gaan we de yachtclub binnen om boven het panorama uitzicht te bewonderen. Onderweg komen we langs verschillende nostalgische kamers. O.a. een kamer met een groot stuurrad. De kwajongen komt in ons boven om staand achter het stuurrad foto's te maken. En alsof dat nog niet genoeg is, verplaatsen we op het dak de webcam zodanig dat Uisge Beatha ook op het web zichtbaar wordt. Door de internetaansluiting aan boord kunnen we dit meteen controleren.

Uisge Beatha in Lowestoft, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Uisge Beatha in Lowestoft
(klik voor grote foto)

's Middags met Judith, de vriendin van de Commodere, gezeild in een Broad One Design. Heel basic en een prachtige klassieker uit de jaren '30 waarmee op de rivieren en zee wordt gevaren. Met een goede windkracht 3 gaan we laverend tussen het havenhoofd door de zee op. Een stevige deining verwelkomt ons. Eenmaal buiten vallen we af en gaan voordewind langs de kust. Heerlijk om zo dicht op het water te zitten en vooral behoorlijk wennen aan de stabiliteit van de boot. De kustlijn van Lowestoft biedt ook een mooi aangezicht.

Broad one off design, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Broad one off design
(klik voor grote foto)

Na enige tijd krijg ik het roer en grootzeil te bedienen. Even wennen hoe ze reageert en de directheid op de golven. Deze boot is niet uitgerust met een klem o.i.d. waar je de grootschoot in kunt vastzetten; gewoon met het handje vasthouden. Best zwaar om langere tijd te doen. Door de stroom worden we behoorlijk weggezet en met enige moeite kruisen we terug naar de haveningang.

Douwe aan het roer, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Douwe aan het roer
(klik voor grote foto)

Eenmaal binnen gaat het grootzeil naar beneden en dan op alleen de fok naar de kraan. Judith wordt hier wat zenuwachtig van. Wel even wennen om dit soort handelingen zonder motor te doen, maar de boot komt probleemloos bij de kraan om daar vervolgens het water uit te gaan.

Aan boord borrelen we nog wat na en besluiten in te gaan op de uitnodiging om aan het buffet en feestavond deel te nemen. Dit tegen gereduceerd tarief. Het buffet blijkt slechts eenmaal toegankelijk, dus een 2e keer opscheppen is er niet bij. Wil je geen vol bord nemen, krijg je dit... De fruitsalade, daar weet Kees handig gebruik van te maken waardoor een tweede bord daar wel mogelijk is.

De band van de avond speelt jaren 60 muziek. Herkenbare melodieën en de als Elvis Presley verklede Commodore gaat behoorlijk uit zijn dak. Voor een grote vereniging als de R.N.S.Y.C. zijn er naar ons idee weinig leden. Je krijgt bijna het idee dat er meer NvvT'ers zijn dan leden van de yacht club. We maken het niet te laat omdat morgenochtend vroeg de wekker weer gaat die de terugtocht inluidt.


Gerelateerde artikelen

Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder
Klapschroef schoonmaken

Klapschroef schoonmaken

Het blinkend schoonmaken van de Featherstream 3-blads klapschroef en op maat maken van een......

Lees verder
Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie