Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
02 jun 2009 |
Zeilen, Logboek, Tochten,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2656 keer bekeken. | Leestijd: 3 min.

Op weg naar Lowestoft

Stevige wind, verkeerde richting, geen wind en op de motor verder.

Op weg naar Lowestoft

Donderdag 28 mei 2009

Slecht tot niet geslapen. Om 5 uur opgestaan, washand over mijn gezicht en als de rest iets soortgelijks heeft gedaan gaan we om half 6 los richting sluis. Het schutten duurt al met al 45 min!! Bijna te gek voor woorden dat het bij deze sluis zolang moet duren als je zelfs de enige boot bent.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportNa de Zeelandbrug(klik voor grote foto)

Op de Oosterschelde een poging gedaan te zeilen, fors tegenwind. Gelet op de tijd nodig om bij de sluis te komen, besloten op de motor verder te gaan. Aangekomen bij de Zeelandbrug net 5min. te laat om nog mee te kunnen. Na een half uur wachten sluit ook de Marre zich bij ons aan en trekken we samen naar de Roompotsluis. Het is 11.00u als we de sluis door zijn.

Eenmaal buiten koers ingesteld en gaat het zeil erop. Met de huidige wind en windverwachting is het tegen de wind in en gaat de wind er steeds verder uitlopen. Opvallend is wel dat de golfhoogte zo goed als is verdwenen. Naarmate we verder komen, neemt de wind af en krijgen we een langere deining.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportMare in de Roompotsluis(klik voor grote foto)

Als de wind iets minder lijkt te worden doen we een zeilwissel. Binnen de krapte van het voordek lukt het om de HA op te vouwen en Genua 1 te hijsen. Ondertussen denken hoe dit aan boord van de schepen van de VOR gebeurt. Dan mogen wij hier niet klagen.

We hebben besloten dat het wachtschema op het middaguur ingaat; er is een schema van 3uur op en 3uur af gemaakt. Het is even zoeken naar een plek om te liggen; in de achterkajuit is het net een klankkast van de stuurautomaat. Geen succes. Ik verhuis naar de SB-bank en ik lig net als wordt besloten om overstag te gaan. Kukel bijna van de bank af. Over naar de andere bank. Van slapen is geen sprake, ook al is de motor uit.

Als ik weer boven kom en de positie vraag, controleer ik 'm twee keer voordat ik geloof waar we zijn; nog vlak voor de NL-kust. Ondertussen is het al wel vier uur en de ETA geeft een tijd van ergens laat vrijdagmiddag in Lowestoft aankomen. De opties zijn divers, w.o. ook teruggaan. Dit gaat met iets te ver. Na enig rekenwerk verleggen we de koers om op het bredere deel van de diepwaterroute te gaan oversteken en daarna, na die te zijn overgestoken, de koers naar Lowestoft te verleggen. De TSS zijn we, al motorzeilend dan ook over bij daglicht, wat wel een voordeel is gezien de drukte op de Noordzee.

Al wisselend van de wacht vordert de tocht over een bijna bladstille Noordzee. Hoe variërend kan zijn? Tegen de tijd dat we een uur of vier vna Lowestoft zijn verwijderd, hebben Kees en ik wacht. Het is druk voor de kust. Overal liggen vrachtschepen voor, al dan niet voor anker en aan bakboord komt een schip dat beperkt manoeuvreerbaar is. Dit zou je normaliter aan de verlichting kunnen zien, alleen is het nu zo'n feestverlichting dat de navigatieverlichting niet is te herkennen. Na enige tijd krijg ik wel de indruk dat dit schip door twee slepers wordt voortbewogen. Hoewel de verlichting duidt op een motorboot. Misschien bedoeld om de weg vrij te houden. Hun bedoeling is niet helemaal duidelijk. Diverse peilingen leert dat het schip ons achterlangs zal passeren.. Het naderende passagiersschip, komt aanvankelijk op ons af, maar verlegt dan de koers achter ons langs en draait richting het beperkt manoeuvreerbare schip en blijft uiteindelijk wachten totdat het volledig is gepasseerd. Ik wek Douwe om zelf nog een paar uurtjes plat te gaan alvorens we de haven aanlopen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportWat passeert waar??(klik voor grote foto)

Voor het eerst sinds woe-avond een uurtje geslapen. Pfff. Blijf nog even liggen, maar ga er dan toch uit om het boven over te nemen. Grootzeil naar beneden en bij het ochtendgloren, helaas nog geen opkomende zon gezien, stromen we met 3knt stroom mee richting de haven ingang. Al krabbend gaan we naar binnen en op zoek naar een lig plaats. Deze vinden we naast de Take 5. Het is nu 6uur. Nog even een sms en plat. Nadat ieder zijn eigen plek heeft gevonden is het rust aan boord en zachtjes wordt er gesnurk hoorbaar...

Slapen(klik voor grote foto)

Logboek stand: 377Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)