Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
08 jun 2009 |
Zeilen, Logboek, Tochten,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2756 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

In recordtempo van Lowestoft naar de Roompot

Bij daglicht vertrekken en in schemering aankomen...

In recordtempo van Lowestoft naar de Roompot

Zondag 31 mei

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportVerlaten van Lowestoft(klik voor grote foto)

Om half zes BST opgestaan. Weinig geslapen, mede door de herrie van de band. Deze bleek maar tot middernacht te spelen. Als ik mijn hoofd buiten de kajuit steek is het al volop zon en een strak blauwe hemel. Windkracht 3-4 uit NO. Alleen nog even douchen en dan kunnen we weg. Ontbijten doen we op zee met de gisterenavond gemaakte broodjes.

Het blijkt al snel dat met de huidige wind en de verwachting dat deze nog iets zal aantrekken, er teveel zeil opstaat. We steken een eerste rif. Dit gaat redelijk, maar ze blijft loefgierig, te merken aan de stuurautomaat. Kees en ik hebben de twijfelachtige eer het voordek te bezoeken voor een zeilwissel. Genua eraf en in de zak proppen en de high aspect erop. Met enige moeite staat uiteindelijk het zeil en kunnen we de boot weer terug op koers leggen.

Onderweg nog een paar keer moeten uitwijken voor bijna stilliggend danwel passerend vrachtverkeer. Verwarrend is wel, dat buiten het verkeersscheidingsstels, zij soms ook moeten uitwijken, dat echter niet doen! 's Nachts varen is spannender, maar overdag zijn die grote jongens een stuk overzichtelijker. Zeker als zij de instelling hebben, dat staal voor plastic gaat...

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportZe zijn grooooooot(klik voor grote foto)

Als we nog een uur of twee van de sluis van de Roompot verwijderd zijn, horen we de Kustwacht omroepen dat er een windwaarschuwing voor windkracht 6 is. Ondertussen maken we een mooie snelheid en de ETA duidt erop dat we ruim voor middernacht binnen zijn, en daarmee geen 'last' hebben van een aantrekkende wind. Het laatste stuk stuur ik haar op de hand naar de geul van Roompotsluis en surf diverse malen van de golven waarbij 8knts SOG meermalen op de klok verschijnt en zelf een toppertje van 8,5knts wordt gehaald. Heerlijk!

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportBeetje zonnen(klik voor grote foto)

Om 21.50u leggen we aan in de sluis en een paar minuten later verschijnt ook de Take 5. Gebroederlijk liggen we naast elkaar als de de sluiswachter de wachtende zeilboten oproept. De sluisdeur gaat niet helemaal dicht en kunnen daarom niet schutten. Ze proberen een reset uit te voeren. We schuiven bij de Take 5 aan boord voor een borrel en een hapje. Gezelligheid troef als de sluiswachter ons weer oproept met de mededeling dat er een monteur is gebeld en dat het nog wel even gaat duren. Wij stellen voor de deuren dicht te laten en in de sluis te overnachten. Dit gaat niet werken omdat deze sluis nu 24u p/dg draait. De sluiswachter wil graag op onze uitnodiging ingaan om een borrel te komen drinken, hij is alleen niet in de buurt. Uiteindelijk kunnen we om 23.15u de sluis uit en leggen na de sluis aan om te gaan slapen. Het is een lange dag geweest met prachtig zeilweer voor een oversteek! En vooral dat dit mijn snelste overtocht tot nu toe is geweest: Lowestoft - Roompot in 15,5u :-)

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportMet de Take 5 in de Roompotsluis(klik voor grote foto)

Log begin: Nm
Log eind: 479 Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)