Blog categories

BACK
17 jun 2009 |
Logboek,  |
Gregor
Nog geen reacties | 2065 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

BBQ op de Bommenede

Met zon heen en regen terug en tussendoor een bbq.

Zaterdag met stralend weer en weinig wind vertrokken richting Bommenede voor een bbq met de vereniging waarvan het de bedoeling is om een vergane traditie weer in ere te herstellen.

Eenmaal op weg aan het stoeien geweest met de VMG (velocity made good). De Simrad IS15-serie heeft de mogelijkheid om naar een in de wind gelegen punt een optimum te berekenen tussen te varen windhoek en te behalen snelheid. Op zich geen lastig begrip, echter het het sturen op de combinatie VMG en SOG is een stuk lastiger. Dit komt omdat de VMG voortdurend wordt herberekend, en juist daardoor bruikbaar is. Het is ook mogelijk om de VMG naar een waypoint te berekenen, echter niet in de standaard configuratie van de IS15.

Het vraagt nauwkeurig sturen en het lijkt erop dat ik hoger aan de wind kan varen terwijl de snelheid nauwelijks terugloopt. Door dit gespeel word ik wel door Ton ingelopen. Tijd voor actie.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportUisge Beatha op afstand(klik voor grote foto)

Na twee uur bereik ik Bommenede. De Rass-partout en de Aquarius liggen er al en ik plaats mijn boot ernaast. Eenmaal aangelegd nog even het logboek bijschrijven en daarna een poosje slapen in het zonnetje.

Na een poosje krijg ik een boot naast me, daarom een extra lange lijn naar de wal vanaf mijn boot. Dit tot ongenoegen van de eigenaar aan het begin van de steiger; nu is 'zijn' bolder niet meer alleen voor hem. Blijkbaar wordt het hem te druk aan de steiger en vertrekt.

Tegen een uur of zes, inmiddels aardig trek, worden de keur aan bbq's aangestoken. Dit gebeurt allemaal op het hoger gelegen veld. De opkomst van enthousiastelingen is groter dan verwacht. Zo'n twintig boten hebben aan de oproep gehoor gegeven. Een gezellige drukte ontstaat. Er wordt over van alles gesproken, en het valt op dat het reilen en zeilen van de vereniging een belangrijk onderwerp van gesprek is.

Redelijk op tijd naar bed. 's Nachts valt de regen met bakken uit de hemel. Dit blijft het doen. Als ik rond 9'n vertrek, regent het nog steeds en staat er nauwelijks wind. Motor aan, stuurautomaat erop en ik maak al varend mijn ontbijt. Bij Herkingen aangekomen is het gestopt met regenen, wat nog even gelegenheid geeft om mijn zeilkleding te laten drogen.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)