Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
20 mei 2009 |
Zeilen, Logboek,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 1812 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Voorbereidingsrondje Lowestoft

Uitleg over de boot en trainingsrondje Grevelingen.

Voorbereidingsrondje Lowestoft

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportDonkere wolken boven de Grevelingen(klik voor grote foto)

Zondag het plan om met twee opstappers ( en ) vast een rondje boot en Grevelingen te doen. Het weer ziet er nog wat onheilspellend uit, i.t.t. de eerdere berichten. Aan boord daarom eerst koffie/thee gedronken en bezig gegaan om de laptop in het boordnet te 'hangen'. Dit vraagt altijd meer tijd dan bedacht, vooral als dan blijkt dat er een draad in een amp niet goed vastzit... Gelukkig heeft Kees een uitgebreide voorraad materiaal en daarmee was het snel opgelost.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportMaaike(klik voor grote foto)

Het rondje over de boot gaat voorspoedig, de afsluiters, brandblussers, bilge pomp en kastindeling zijn snel besproken. Reddingsmateriaal komt voor vertrek. Ondertussen al wel het reddingsvlot aan boord gebracht. Hoop dit niet (nooit) nodig te hebben.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportKees(klik voor grote foto)

De windsterkte liep uiteen van 15knts tot 24knts. Het aanvankelijke idee om met een rif te vertrekken werd bijgesteld om direct twee riffen te steken. Na de geul is het even zoeken naar een taakverdeling en dan gaat het grootzeil omhoog en rollen we de fok uit. Binnen no time staat er 7,2knt SOG op de klok.

Het is druk op de Grevelingen; er is een wedstrijd gaande. Zelf houden we SB aan in de geul, en dat doen zij ook. Hoewel we naar de letter gezien niet hoeven uit te wijken, is dat in sommige gevallen wel verstandig...

Eenmaal onderweg wisselen we van positie om gevoel te krijgen bij het sturen, maar ook bij het trimmen van de zeilen. Doordat de wind in kracht toeneemt, maar ook vlagerig is, vraagt dit het nodige trimwerk en daarmee ook kracht.

Vanuit de Geul van Herkingen gaan we richting Stampersplaat om daar omheen te gaan richting Archipel, tussen het nauwe geultje door en daarna weer richting Herkingen.

De wind begint eruit te lopen, riffen eruit om de gang erin te houden. We varen ruime wind en ineens begint de wind weer aan te trekken en helt de boot behoorlijk. Nu niet opsturen, maar afsturen, het gaat goed en zo komen we voor de ingang van de geul aan. Grootzeil naar beneden en op de fok gaan we de geul door: veel sneller dan toegestaan.

Terug in de haven nog een biertje met een Hofbittertje en praten we na over de enerverende voorbereidingsavond, het rondje en hoe we inkoop voor de trip gaan regelen. We zijn het er over eens dat een 4e opstapper wenselijk is met het oog op de wachtschema's.

Een heerlijke dag gehad.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)