Terug het water in


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jan 20, 2020
  • Te water lating
  • Logboek
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Terug het water in | Winterstalling,

Terug het water in

 geplaatst
  • mrt 22, 2009

Zaterdag 21 maart, het is zover, Uisge Beatha weer terug in het water!

Deel op  


Terug het water in

Bijna klaar..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Bijna klaar...
(klik voor grote foto)

Na een kort nachtje om 7uur met Arjen vertrokken naar Herkingen. Over het land hangt nog wat mist en dat geeft mooie beelden en is ook de voorspelling voor een zonnige dag.

De boot ligt al bij de uitgang, nog even wachten voor de loodsbaas de deur opent.

Arjen begint met de mast klaar te maken (zalingen erop, en verstaging goed leggen). Geen fijne klus omdat de aluminium mast erg koud is en het vastzetten van bijv. sluitringen met koude handen niet echt fijn is. Ondertussen wordt de boot naar de kraan gereden om daar eerst het roer eronder te hangen.

Mast klaarmaken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Mast klaarmaken
(klik voor grote foto)

Het terugplaatsen van het roer gaat, zoals verwacht niet soepel; de roerkoning past niet door het lager. Een emmer heet water over het lager laten lopen helpt evenmin. Hangend in de bakskist hoor ik de kraanbaas zeggen om de boot dan over het roer te laten zakken. M.a.w. je gaat 3700kg op een klein punt van het roer zetten.... Enigszins geschrokken van dit idee roep ik (zacht uitgedrukt) dat ik dit een slecht plan vind!

Het lager eruit gehaald, een paar minuten in een emmer heet water en het lager glijdt probleemloos over de roerkoning heen. Terugplaatsen in de boot kost, door het uitzetten, enige moeite.

Eenmaal in het water de mast erop, spanners van de verstaging aandraaien en de windmeter en -vaan vastmaken. Dan een volgend spannend moment: doet de motor het? Via de wierpot water in de leidingen laten lopen om te voorkomen dat de impeller droogdraait. Even voorgloeien, starten en lopen! Niet veel later komt ook het koelwater uit de uitlaat. Geweldig!

Uisge Beatha op afstand, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Uisge Beatha op afstand
(klik voor grote foto)

Spullen de boot in en we kunnen verder met optuigen. Het trimmen van de mast gaat voorspoedig, echter de vallen door de mast halen gaat minder eenvoudig; sommige muislijntjes zitten vast. Was het twee jaar geleden nog dat het metselaarskoord brak, zitten nu de nylonlijnen vast naast de blokken. De grootzeilval wordt nog vanuit de kraan gedaan, maar voor de volgende vallen mag ik de mast in. Gelukkig waait het nauwelijks. Krijg alleen een houten kont en een paar blauwe plekken.

Als uiteindelijk alle vallen erin zitten kunnen de zeilen, lazy jack en buiskap erop. Motor starten en de boot naar haar ligplaats brengen. Ter afsluiting van deze zonnige dag nog een eerste biertje in de kuip. Heerlijk! Laat de zomer maar komen...


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie