Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
27 feb 2009 |
Motor, Binnenboord, Onderhoud,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 225 keer bekeken. | Leestijd: 5 min.

Winteronderhoud

Tweede winter op de bok en naar binnen voor. Weer een redelijke lijst met winterklussen bedacht, waaronder de speling van het roer oplossen.

Winteronderhoud

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportOp de bok in de loods(klik voor grote foto)

 

Gedane klussen:

 • Aftuigen
 • Olie- en brandstoffilters vangen
 • Motor van anti-vries voorzien en impeller gecontroleerd
 • Beluchting bed
 • Speling roer
 • Stootlijst vervangen
 • Accubak geplaatst
 • Luikje maken

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportGatenkaas onder het bed(klik voor grote foto)

width="140"

Beluchting bed

De beluchting onder de bedden laat te wensen over; een matras op een plank geeft na een nacht erop te hebben gelegen een klamme onderzijde met mogelijk schimmel tot gevolg. Om dit probleem aan te pakken heb ik een hoeveelheid gaten geboord in de luiken onder de matrassen en kleine ontluchtingsroosters geplaatst in de ruimtes onder de bedden. De roosters zijn van het type dat ook in gipsplaten wordt gezet.

Ventilatie-ondermatras aangebracht(klik voor grote foto)

 

In Engeland heb ik Dry-Mat besteld, een materiaal van ongeveer een centimeter dik waar de matrassen op liggen en vrij houden van het hout, zodanig dat er beluchting onder de matrassen ontstaat. Dit materiaal zowel in de voor- als achterruimte gelegd.

Speling roer

Begin dit jaar had ik geconstateerd dat er een speling in het roer zit in de langsrichting van de boot. Op het Hanse-forum zijn verschillende onderwerpen gestart over het roer van de Hanse. Hierover ook contact gehad met Jefa, de fabrikant van o.a. roerlagers.

Op het moment dat de boot in de kraan hing, meteen het roer eraf gehaald. Eerder dit jaar al gezorgd dat de helmstok eraf kon. Het losdraaien van de imbusbouten ging ook nu niet eenvoudig, maar lukte uiteindelijk wel.

In de loods op drie plaatsen de maat van de roerkoning gemeten en de speling van het lager in het 'huis' aan de onderzijde van de boot vastgesteld. Bij deze laatste alleen de mogelijkheid tot het kantelen van het lager, wat ook zo hoort. Verder geen problemen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRoerkoning meten(klik voor grote foto)

De roerkoning zelf is niet overal even dik:

 • I = 67.85
 • II = 67.85
 • III = 68.20mm

Door een voeler tussen het lager en de as te steken, kan de speling tussen beide worden gemeten. De uiteindelijke speling blijkt 0.25mm te zijn. Dit is schuin over de as gemeten omdat je anders tussen de lagers kunt meten.

De speling kan mogelijk worden opgelost door de rollers van het glijlager van een dikkere uitvoering te voorzien. Aangezien een glijlager niet slijt, zou dit de speling voor langere tijd moeten oplossen. Het wachten is nu op het antwoord van Jefa.

De corrosie aan de linkerzijde op de foto is mogelijk veroorzaakt doordat er anti-fouling op de roeras is gesmeerd. Koper en Aluminium is niet zo'n gelukkig huwelijk.

Inmiddels zijn de lagers binnen. De set bestaat uit 28 rollers waarvan er 2 dunner zijn dan de overige rollers. In het fotoalbum is te zien hoe het vervangen van de rollers is gegaan.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportAs te dik(klik voor grote foto)

Eenmaal weer bij de boot het 'spannende' moment of het ook daadwerkelijk past; het luistert allemaal zo nauw. De roerkoning eerst met de staalborstel van alle aanslag ontdaan en daarna het lager met zeepsop geprobeerd er overheen te schuiven. Na lang draaien zit het uiteindelijk op zijn plaats, alleen kan ik het roer niet gaan draaien als alles weer aan de boot hangt.... Dus er zat niks anders op dan met schuren en polijsten de as tot een zodanige dikte terug te brengen dat het lager er, weliswaar met enige moeite, overheen geschoven kon worden tot het op de juiste plaats zat.

Een vervelende constatering is nog wel dat er water in de bovenzijde van het roer zit. Ik zet het roer een paar dagen op z'n kop om te zien of al het water er dan uit is. De oorzaak is wel op te lossen door de bovenzijde met epoxy af te vullen.

Een ander punt van zorg is de corrosie op de roerkoning t.h.v. het lager. Hierover met Jefa contact opgenomen. Het is nog niet zo erg. Wel zorgen dat er geen antifouling meer op de roerkoning komt en met een ohm-meter controleren of er geen verbinding tussen de roerkoning en de rest van het schip is.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportStraaltje water uit het roer(klik voor grote foto)

Voor het drogen van de binnenzijde zijn een paar oplossingen denkbaar, die zijde opensnijden waar de 'vingers' van de roerkoning niet aan het roerblad zijn gemaakt, in mijn geval aan BB, of er lucht doorheen blazen en door de circulatie hopen dat het voldoende droog te krijgen is.

Gaatje graven(klik voor grote foto)

Zaterdag gepoogd om een gat onder de boot te graven. Het weghalen van de stenen was geen probleem evenmin de eerste twee steken zand weghalen, maar daarna stuitte ik op kleigrond en kon daar niet doorheen komen. Balen. Nu de 21ste, als de boot te water gaat, het roer plaatsen. Wel jammer omdat ik in het geval van speling geen maatregelen kan nemen, anders dan het te water laten uitstellen. Niet echt een optie.

Stootlijst vervangen

Aan de SB-zijde een klein ongelukje gehad waardoor het profiel van de stootlijst is beschadigd. Het vervangen is niet zo ingewikkeld, als wel dat over een afstand van 4 meter ik het profiel moet losmaken en de kit moet verwijderen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportStootlijst repareren(klik voor grote foto)

De lijst is inmiddels besteld en ik ga alleen het kapotte stuk vervangen, een stuk ertussen plaatsen a.h.w. Dit omdat 4 meter lijst opsturen een kostbare zaak wordt. Het verwijderen van de kit doe ik met een scherpe beitel. Secuur en geduldig klusje om niet over het polyester uit te schieten....

Inmiddels is de nieuwe strip geplaatst. Helaas werd pas nadat de sikaflex op de strip zat duidelijk waar alle gaatje in de romp zaten, dus schoonmaken, uittekenen, sommige opnieuw boren en alles er weer tegenaan schroeven. Een kleine kanttekening, de gaten van de schroeven gaan door de huid heen. Voldoende sikaflex erop is wel een voorwaarde.

Het terugplaatsen van de rubberstrip bij een buitentemperatuur van 5°C maakt het geheel niet flexibeler. Een emmer heet water doet dan wonderen.

Plaatsen accubak

Tijdens de afgelopen vakantie is in Duitsland de accu vervangen. Dit in Nederland bij de dealer gemeld en uit coulange kreeg ik een nieuwe accu. Toen had ik er dus twee. Geen probleem, want met de huidige gebruikers is wat extra capaciteit nooit weg.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportAccubak onder het bed(klik voor grote foto)

Voor de gewichtsverdeling deze accu aan de SB-zijde onder het bed geplaatst. Niet dat de boot nu meteen veel rechter ligt, maar het scheelt iets. De accu in een accubak geplaatst zodat er geen accuzuur uit kan lopen de boot in. De kabels voor het parallel schakelen van de beide accu's is 35mm2.

Luikje maken

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportLuikje maken(klik voor grote foto)

De ruimte onder de bank aan BB is de ruimte voor de accu's en er is een loze ruimte die alleen vanaf de bovenzijde is te bereiken. Daarvoor moet je dus de kussen losmaken. Niet echt handig, daarom een luik gemaakt in de zijkant waardoor deze ruimte makkelijk toegankelijk is geworden.


 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, inter0809