Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • apr 19, 2019
  • General
  •  Gregor
Theorie Yachtmaster

Theorie Yachtmaster

 geplaatst
  • jan 8, 2009

Pittige theorie vanuit een praktische benadering.

Deel op  


Theorie Yachtmaster

De eerste leshoofdstukken heb ik doorgeworsteld. Een deel van de stof herken ik uit vorige opleidingen/cursussen, zoals TKN en VB-A. Ik ervaar het als heel inspirerend en wil heel graag steeds verder met een volgend hoofdstuk.

Het lastigste onderdeel van de cursus heb ik nu zo goed als afgesloten, nl. het deel over navigatie. Op waterkaarten met fictieve gebieden, overigens zeer realistisch, word je gevraagd allerlei navigatieopdrachten uit te voeren. Van het uitzetten een (relatief) simple kompaskoers zonder getijdenbeweging tot vaarplannen maken waar getij, stroom en drift in volle omvang terugkomen.

Ik volg deze cursus als zogeheten 'long distance learning'. Dit betekent dat ik alle het materiaal thuis gestuurd heb gekregen -twee ordners vol- het materiaal bestudeer, de opgevane maak en deze instuur. Dit gaat per mail. De tekeningen op de kaarten fotografeer of scan ik en stuur ik mee met de antwoorden. Het gecorrigeerde werk krijg ik doorgaans met een dag terug. Lekker snel. Bij vragen is de docent telefonisch e/o per mail bereikbaar.

Een denkertje. Komend vanaf zee op het noordelijk halfrond is het bij een aflandige wind doorgaans beter om over SB (Port tack) aan te komen.

Dit komt omdat de wind aan land doorgaans krimpt en je bijgevolg daar dan profijt van hebt door minder hoog aan de wind te hoeven zeilen.


Gerelateerde artikelen

Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zijn er in vele uitvoeringen. Met een nieuwe donkerblauwe romp deze bescherming voor......

Lees verder
Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie