Boot het water uit


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • jul 17, 2024
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Boot het water uit |

Boot het water uit

 geplaatst
  • nov 10, 2008

Het vaarseizoen met ruim 1750NM zit er op voor Uisge Beatha. Tijd om de boot winterklaar te maken zodat ze er zaterdag uitkan.

Deel op  


Boot het water uit

Vrijdagmiddag begonnen de lijnen eraf te halen en muislijntjes door mast en giek te trekken. Door de ORC-meting van begin deze week, zijn de zeilen eraf en liggen verspreid door de kajuit. Als Arjen dadelijk komt, deze eerst opvouwen. Gelukkig is het droog en schijnt een waterig zonnetje.

Na samen de zeilen te hebben opgevouwen, trekken we de vallen door de mast met aan het uiteinde een muislijn. Deze keer dun nylon koord genomen en geen metselaarskoord; dat verteert. Nu is het wel handig, als de wind stevig dwars over de haven blaast, om de lijntjes vast te houden... Helaas, er schiet er een weg en hangt in horizontale richting aan het topje van de mast te dwarrelen. Er zit niks anders op dan de mast in te gaan, en niet veel later verkeer ik in hogere sferen om een muislijn te pakken.

Via de zeilmaker kreeg ik de tip om de vallen en schoten het volgend seizoen om te draaien en zo slijtage niet op eenzelfde plaats te laten ontstaan. Voordeel is dat je zo langer met de schoten en vallen kunt doen. Ik zal alleen de val van het grootzeil moeten laten verlengen omdat er nu nog maar 20cm door de klem komt en dat weinig houvast biedt.

Het plan is om vanavond in Bruinisse te gaan eten i.p.v. het restaurant op de marina. Hier ben ik/zijn we wel een beetje klaar mee. Dan biedt het restaurant aan de haven in Bruinisse meer sfeer en is het eten smaakvoller. Ik kan nog meer over het verschil schrijven, maar daar zijn andere sites voor.

Na alle lijnen, lazy jack, giek en zeilen eraf te hebben gehaald starten we de motor om richting Bru te gaan. Daar doen we dan ook het motoronderhoud, dat dit jaar bestaat uit het vervangen van de olie, het oliefilter, dieselfilter en het diesel-fijnfilter.

Twee jaar geleden had ik nog zo'n 'fijn' handpompje voor het leegzuigen van het carter, maar de aankoop van een vacüumpomp maakt dit klusje een stuk eenvoudiger. Een paar keer pompen en de olie wordt er als vanzelf uitgezogen.

Filters vervangen gaat goed tot het fijn-filter aand e beurt is. Het filter van Volvo Penta is niet hetzelfde als er nu inzit. Hmmm, toch proberen, maar er komt geen diesel doorheen. Met een lamme vinger van het heen-en-weer bewegen van de hendel aan de opvoerpomp, het oude filter weer teruggezet. Weer pompen, geen diesel?! De ruimte om zelf te bewegen is beperkt en kramp is het gevolg. Arjen doet een poging het filter weer vast te zetten, maar ook hij heeft geen geluk.

Ter info, het pompen is nodig omdat er lucht in de leidingen zit en daardoor de motor niet zal/wil starten.

Als uiteindelijk het filter vastzit, moet nog opgelost worden hoe er diesel doorheen te krijgen. Ik probeer dit door er met mijn mond aan te zuigen, maar heb ook wel enige angst een slok diesel binnen te krijgen. De vacüumpomp van de olie biedt uitkomst. Ik sluit deze aan een slang aan die de motor ingaat en al pompend begint de diesel te stromen. Slang terug en de motor slaat na enig doorstarten aan. Opruimen en tijd voor een biertje!

Na het eten van spareribs :) terug naar de boot en richting Herkingen. Het is inmiddels stikdonker en de sterren en kaartplotter helpen om over te steken. Blijft leuk zo 's avonds varen. De boot leggen we vlak voor het havenkantoor voor meer beschutting; regen en storm op komst.

Vers water in de motor, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vers water in de motor
(klik voor grote foto)

Na een redelijk goede nachtrust, eieren met spek als ontbijt. De laatste spullen van boord en dan richting kraan. Ik sta voor 13.00u gepland, dus alle tijd om de motor met vers water door te spoelen en daarna water+antivries er doorheen te spoelen.

Ik zit nog met de impeller in mijn handen, als de kraanbaas vraagt of we eruit kunnen. Dat is een mooie voorsprong op het schema. "Graag" is ons beider antwoord. Windvaan eraf, verstaging los, elektra los en de mast is eraf. Als de boot in de takels hangt, moet het roer er nog vanaf; anders gaat dat niet meer lukken. Ben heel benieuwd wat nu de veroorzaker van de speling is, en nog belangrijker, hoe het lager uit de romp kan.

Boot schoonspuiten, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Boot schoonspuiten
(klik voor grote foto)

Duidelijk is wel dat de boot meer aangroei heeft dan verwacht. Het is er makkelijk af te spuiten, maar dit het vraagt nog wel enige aandacht om het roest van de kiel weg te halen.

Op de romp zit aan de voorzijde een gele aanslag. Polijsten en poetsen heeft tot op heden nog niet gewerkt. Op het Hanse-forum zijn verschillende suggesties gedaan:

  • Tandpasta -> werkt niet
  • Ship clean -> schone boot, maar werkt niet
  • Pure Shipclean -> werkt redelijk goed
  • Azijn -> werkt niet
  • Anti kalk spray -> nog geen resultaat
Roerlagers, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Roerlagers
(klik voor grote foto)

Voor vertrek richting Nijmegen het roerlager uit de romp gehaald. Gelukkig is het Jefa-lager makkelijk te kantelen en kan er daarna worden uitgetrokken. Snij op het laatst nog wel mijn vinger aan de aangegroeide kokkels....

De foto's zijn in het fotoalbum (Winter 2008-2009) te vinden.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie