Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
24 aug 2008 |
Zeilen, Logboek, Tochten,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2251 keer bekeken. | Leestijd: 3 min.

Van de Sixhaven naar de Volkenraksluizen

Het voorlaatste deel van de thuisreis.

Van de Sixhaven naar de Volkenraksluizen

In de nacht besloot een zeilboot naast ons te komen liggen en dat had ik pas in de gaten toen zij al vast lagen. Toch maar even naar buiten om te laten weten dat we om 6.00u weggaan. Zij niet blij, maar verleggen de boot toch.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportDeining op het Wad(klik voor grote foto)

Inderdaad om 6uur weg gevaren. Het leven net buiten de haven lijkt al in volle gang, de beroepsvaart komt me van meerdere kanten tegemoet, de mensen die met de pont overgaan, maar ook de rust om even alleen aan het roer te staan (Joelle slaapt nog) met een kop koffie en te genieten van hetgeen er rond me heen gebeurt. Met een redelijk gangetje op weg naar de sluis. Het belooft een mooie zonnige dag te worden.

Na het sluizen de tank volgegooid in de jachthaven van de marina om daarna de zee op te gaan. Het deint wel en er is weinig wind. Om druk op de boot te houden, de zeilen gezet ook al is het niet bezeild. De eerst komende uren hebben we ook stroom mee en omdat we naar 'beneden' varen hebben we ook langer de stroom mee dan als je het in omgekeerde richting doet.

Voor de Maasmond een besluit genomen om of door te varen naar de Roompot of er bij Stellendam in te gaan. Deze laatste is kritischer omdat de draaitijden van de Haringvlietbrug in de zomer door werkzaamheden behoorlijk zij gewijzigd. De Roompot daarentegen is fors langer tegen de stroom in varen. We kiezen voor Stellendam.

De oversteek van de Maasmond is druk, niet alleen veel zeilboten maar ook veel vrachtverkeer. Pre marifoon overleg met Post Maasmond waneer ik zou kunnen oversteken. In de verte komen twee vrachtschepen aan. Gas erop en zien om z.s.m. over te steken. Zij lijken iets buiten de aanlooproute te varen en daardoor wordt de oversteek ineens langer dan aanvankelijk berekend. Gas terug en maar even wachten. Gelukkig geen uitgaand verkeer. Zodra zij gepasseerd zijn, kunnen wij het laatste deel doen en verleggen de koers naar Stellendam. Het is ondertussen heerlijk zonnig geworden en in korte broek is het goed uit te houden.

Ik meld me bij het invaren van Het Slijkgat bij Post Ouddorp. Dit klinkt wel weer vertrouwd en bijna thuis. De sluis door en op de gps berekend wat de ETA (verwachte aankomsttijd) is voor de brug. Is 20.00u haalbaar?? Vraag de brugwachter wat de marge bij het openen is en kom eigenlijk 5 minuten te kort. Het verlangen om een keer niet zo laat aan te leggen is dermate dat we vol gas naar de brug varen.

Op 5 minuten na de brug van het Haringvliet niet gehaald. We 'verloren' wachttijd in Stellendam; de sluiswachter wilde wachten op de boten die nog van zee kwamen, maar wel zo'n kwartier nog te gaan hadden tot de sluis. Best frusterend de boten vanaf de andere kant te zien komen en te weten dat de afstand verer is dan je eigenlijk denkt. We ankeren voor de brug om op de draai van 21.00u te wachten en eten wat.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportMaansopkomst over het Haringvliet(klik voor grote foto)

Rond half tien leggen we aan voor de Volkenraksluis. We liggen als derde in de rij en de boot waar we tegenaan liggen maakte niet echt de indruk gewillig te zijn een hand te reiken laat staan een boot naast zich te willen. Uiteindelijk komt er beweging en zijn we welkom om langzij te komen. De lezer vraagt zich mogelijk af waarom dan geen andere boot gekozen? Keuze voor de grootte van de boot, de windrichting en niet kuip-aan-kuip willen liggen.

Nog een afsluitende borrel, kletsen nog wat en om twaalf uur is het mooi geweest voor vandaag.

Log begin: 1547 Nm
Log eind: 1630 Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)