Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 22, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Van Holtenau naar Maasholm

Van Holtenau naar Maasholm

 geplaatst
  • aug 4, 2008

Afscheid nemen en eerste tocht over de Oostzee.

Deel op  


Van Holtenau naar Maasholm

Vanochtend afscheid van Roy genomen; met bus en trein gaat hij terug naar Delft. Ik heb een leuke tijd met hem aan boord gehad en vooral de ondersteuning om de toch soms lange tochten met elkaar te delen en het gezelschap om het niet alleen te hoeven doen. Ik denk dat we nog wel meer tochten met elkaar gaan maken.

De ochtend doorgebracht met het bijwerken van mijn site. Als ik twee dagen het niet bijhoud, dan is het ook meteen een aardige klus om het bij te werken. Met het wisselvallige weer blijf ik toch binnen, dus prima te combineren. Ondertussen overleggen we over de de route voor vandaag. Het waait stevig en met kinderen aan boord zijn lange afstanden (nog) geen optie. We hebben inmiddels ervaren dat 's middags de wind minder wordt en daarom besluiten we in de loop van de middag te gaan varen.

De oorspronkelijke idee is een rondje op de Oostzee te maken, dan richting het eiland Fyn en dan weer terug naar het Kieler-kanaal. Als eerste stop komen we daarom op Maasholm uit. Een haven op 21NM van Holternau.

's Middags de elektronische kaarten opnieuw geïnstalleerd en de route ingeplot o.b.v. van de route die op de kaart was uitgezet. Het is een beetje zoeken naar een geschikte route omdat er verboden gebieden op de Oostzee zijn. Zo'n gebied ligt op de route naar Maasholm.

De elektra krijgt een vervolg omdat de lichtaccu voor niet meer dan 75% gevuld kan worden. De reden hiervan is mij onbekend. Bij een Volvo dealer maar een om een accutester vragen. Wel vreemd, de accu is net een jaar oud.

Ontmoeting op de Oostzee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Ontmoeting op de Oostzee
(klik voor grote foto)

Tegen vieren gooien we los en met het eerste rif gaan we op pad. Een deel van de vaarroute loopt langs de route voor de beroepsvaart. Al snel gaat het eerste rif eruit en de motor bij: nauwelijks wind. Bijna bizar. Eenmaal op 'zee' trekt de wind aan tot 13knts, kan de motor uit en loopt ze zonder veel moeite naar de 7knts SOG. Heerlijke boot is het toch :-)

Tegen half acht naderen we de ingang van Maasholm en manouvreren we door de smal betonde vaargeul richting haven. Ik vind het wel prettig om bij licht in een onbekende haven aan te komen. Zeker als het ook nog eens onverlichte betonning is.

aveningang Maasholm, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

aveningang Maasholm
(klik voor grote foto)

De haven maakt een bijna slaperige indruk. Het ziet er sfeervol uit. Goed en wel hebben we een plekje gevonden en de eerste bui komt naar beneden. In de bar van de haven drinken we nog wat. De keuken is om 21.00u al gesloten, dus nog een klein hapje zit er niet in. Tegen tienen worden we verzocht af te rekenen. Bij aan boord nog een laatste glas, maar ik kan mijn ogen niet meer open houden en om 23.00u ga ik naar bed en weet niet eens meer dat mijn hoofd het kussen heeft geraakt.

Gevaren mijlen

Logboek begin1143 Nm
Logboek eind1164 Nm
Afgelegde afstand21 Nm

Gerelateerde artikelen

Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi......

Lees verder
De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie