Oversteek IJsselmeer


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • okt 22, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Oversteek IJsselmeer

Oversteek IJsselmeer

 geplaatst
  • aug 18, 2008

Met iets minder wind naar Kornwerderzand en daarna door naar Amsterdam.

Deel op  


Oversteek IJsselmeer

De wind is aan het afnemen en met de voorspelling hebben we gepland om 7.45u de binnenhaven te verlaten en op weg te gaan naar IJmuiden. Om 7.00u vraag ik bij de Havendienst het weerbericht op en hoor W-ZW 5-6 afnemend 4-5. Ik laat de marifoon aanstaan en hoor niet veel later iemand vragen wanneer de sluis en brug opengaat. Die sluis... aan de binnenhaven hadden we gisterenavond een dichte sluisdeur gezien. De Havendienst meldt dat die sluis om 11.00u opengaat. Ah, 7.45u vertrekken is er dus niet bij. Je kunt niet alles van te voren weten.

Deingin op het Wad, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Deingin op het Wad
(klik voor grote foto)

We halen nog wat Friese specialiteiten (Oranjekoek, Sukerlatten en Kjellepoot), drinken een kop koffie en vertrekken richting het Wad.

De haven verlaten met een behoorlijke groep boten, o.a. de Peer Gynt. Een poging om een beetje fok te hebben staan, is geen succes. Mij is nog niet duideljik waarom de HA ingerold niet zonder klapperen als steunzeil kan functioneren. De stabiliteit is nu minder en we gaan al stuiterend richting Kornwerderzand. De golven zijn hoog met witte koppen en de windsnelheid varieert tussen de 22 en 30knts.

Na twee uur draaien we richting de sluis van Kornwerderzand, zonder schade. Voor ons een boot die de hele tijd met een klapperende fok heeft gevaren en die uiteindelijk is gescheurd. Na het aanleggen hoor ik dat ze 'm niet konden inrollen. Dit was al in de haven van Harlingen het geval. We helpen met aanleggen, o.a. de Peer Gynt diens aanleglijn breekt zodra er iets kracht op komt te staan. Hij ligt nauwelijk een meter voor me en is zo aan het draaien dat ik er niet gerust op ben en vraag om in ieder geval een spring te leggen. Vervolgens krijg ik hetzelfde verhaal over zijn zeilervaringen als de avond ervoor te horen. Uiteindelijk legt hij een spring.

Wachtend op de sluis, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wachtend op de sluis
(klik voor grote foto)

We zetten koers naar Enkhuizen, nauwelijks bezeild. Als de wind iets draait zetten we het grootzeil met twee riffen en de fok. Al motorzeilend springen we nar Enkhuizen. De korte golfslag van het IJsselmeer blijf ik vervelend vinden. Ik heb wel het dejavu toen ik in 2006 met Arjen de boot uit Workum haalde. Toen waaide het ook zo en door de onbekendheid met de boot deden we de route toen alleen op een puntje fok en motor. Dus in die zin is er vooruitgang...

Markermeer, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Markermeer
(klik voor grote foto)

Na de sluis zetten we koers naar Amsterdam. De wind wordt minder en de lucht trekt open. Hier en daar nog wel een grijze wolk, maar de regen die daar uit komt, gaat ons voorbij. Het is al avond als we de Oranjesluizen doorgaan en koers zetten naar de Sixhaven. Het is mooi geweest voor vandaag. Om 22.00u leggen we in een overvolle Sixhaven naast een Deen aan. Ik raak met hem nog aan de praat over zijn tocht de afgelopen dagen uit Cherbourgh. Voor de wind was het wel te doen, zegt hij. Alleen een gescheurd grootzeil, maar dat was oud.

Na het eten van Burritto's gaan we plat. Morgenochtend vroeg op pad.

Gevaren mijlen

Logboek begin1490 Nm
Logboek eind1547 Nm
Afgelegde afstand57 Nm

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha