Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 22, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Het Kieler-kanaal door

Het Kieler-kanaal door

 geplaatst
  • aug 3, 2008

100km door het Kieler kanaal.

Deel op  


Het Kieler-kanaal door

Rond negenen opgestaan, niet uitgeslapen. Naast ons is er al meer leven; Herman gaat terug naar NL. We nemen afscheid, vluchtiger dan bedoeld omdat de bus komt en de boten naast ons ook weg willen. Vandaag wordt een lange dag motorren, weinig wind en regen. Tegen tienen gooien we los.

Overstapper, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Overstapper
(klik voor grote foto)

De tocht door het kanaal is aan regels gebonden, bijv. dicht onder de kant blijven, alleen op de voorgeschreven plekken aanleggen, maar ook een snelheid tussen de 5 en 8knts aanhouden. Met een lengte van 100km betekent dit dat we een uur of 10 tot 11 onderweg zijn. Roy en ik overleggen om BJ ook af te wisselen; hij is moe, zijn stuurautomaat is kapot en dit stuk alleen varen is evenmin gezellig. Dus na een uurtje stapt Roy van de ene varende boot op de andere varende boot. Gelukkig staat er weinig wind en deining, maar dan nog is het wel nauwkeurig sturen om geen schade te veroorzaken. Met een grote stap is hij over en varen we verder.

Gaandeweg de dag passeren we diverse mooie bruggen en veerponts, waarbij de hangveerpont wel de meest bijzondere is. Hier worden ook auto's mee overgebracht, wat wel weer een grappig gezicht is om er een auto uit te zien rijden. De eerste grote schepen passeren en eigenlijk gaat dat heel soepel. Ze trekken niet teveel hekgolven en het water wordt evenmin onder de boot weggezogen. Ik heb wel het dieptealarm aangezet omdat de kant steil afloopt met hier en daar een onverwachte verhoging. Iets wat je op die rotsblokken niet wilt, is hier tegenaan varen.

Gepasseerd worden, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Gepasseerd worden
(klik voor grote foto)

De tijd brengen we door met praten, logboek intikken, lezen en verbazen over de grootte van de schepen. We zijn dan wel heel klein. Op zich wel bekend, maar om er zo naast te varen is toch wel iets anders. Naast de schepen valt er op de wal ook voldoende moois te bewonderen. Het landschap is groen en afwisselend met hier en daar een kreek waar je mooi kunt ankeren, wat dan weer verboden is, maar wel wordt gedaan.

In de middag gaat het regen, eerst zacht maar al gauw vallen er enkele stevige buien. De gedachte om te douchen in de regen laat ik varen omdat het water toch iets te koud aanvoelt. Het idee sprak me wel aan omdat het douchen er vanochtend bij is ingeschoten. Om BJ ook wat rust te geven, stap ik over en na een kort praatje gaat hij plat en 2uur later maak ik 'm wakker omdat we bij de sluis zijn.

Sturen in de regen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Sturen in de regen
(klik voor grote foto)

Tegen half 8 liggen we in de sluis van Holtenau. Hier betalen we de fee voor het kanaal (12euro) en zoeken na het schutten en water tanken, een plaats in de gemeentehaven. Deze gemeentehaven heeft alleen een douche/toilet mogelijkheid, geen elektra-aansluiting en water alleen als je een zelf een slag aanlegt. Aan boord kletsen we nog wat na over de tocht om daarna in het stadje op zoek te gaan naar een plek om te eten.

We komen uit bij een rokerige kroeg die een redelijke kaart heeft. Wat een verschil met NL nu er niet meer gerookt mag worden. De blonde serveerster regelt een tafel en met een biertje wachten we totdat deze vrij is. Het eten smaakt mij niet en omdat ik het laat staan, komt me dat op een opmerking van de kok te staan. Het zij zo.

Rond twaalven duik ik mijn bed in en sluit daarmee een lange en inspannende dag met veel gedachten, af.

Gevaren mijlen

Logboek begin1084 Nm
Logboek eind1133 Nm
Afgelegde afstand49 Nm

Gerelateerde artikelen

Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi......

Lees verder
De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie