De Duits - Deense grens over


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • mei 27, 2024
  • Zeilen
  • Logboek
  • Onderhoud
  • Tochten
  • Gregor Gregor
De Duits - Deense grens over | Denemarken, Sonderborg, Maasholm

De Duits - Deense grens over

 geplaatst
  • aug 6, 2008

Via de Duits - Deense grens, zonder douane, gaan we naar Sonderborg.

Deel op  


De Duits - Deense grens over

Havengezicht Maasholm, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Havengezicht Maasholm
(klik voor grote foto)

Na twee dagen verwaaid te hebben gelegen in Maasholm, vertrekken we vandaag naar Sonderborg. Gisteren vooral in en rond de boot bezig geweest en BJ geholpen met het verwijderen van zijn ankerkist om de bijna voortdurende lekkage te verhelpen. De leeftijd en de eerder opgelopen schade, maken dat er al geruime tijd lekkages zijn die ondanks al zijn inspanningen, maar niet dicht willen.

Gisteren ook een accu van de VP-dealer geleend en geconstateerd dat de mijne defect is. Goede raad is duur en een accu zeker: 170euro en dat terwijl de huidige accu net een jaar oud is. Tcoh besluit ik de accu te vervangen; heb gewoon stroom nodig voor het boordnet. Aan het eind van de middag wordt de nieuwe accu gebracht en moet ik, volgens de Duitse regels, de oude inleveren. Op de factuur wordt melding gemaakt van de wisseling en het defect. Wellicht dat ik onder garantie nog iets kan claimen.

Lichttoren Kalkgrund, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lichttoren Kalkgrund
(klik voor grote foto)

Rond half tien vertrekken we naar Sonderborg. Het weer is er na de afgelopen dagen niet beter op geworden; het regent en is mistig. De route is voor de wind tot bakstagwind en soms lukt het de boot te laten surfen en dan zien we ook de snelheid tot boven de zeven knts komen. Heerlijk gevoel. Na een paar uur doemt door de mist de lichttoren van Kalkgrund op en naderen we de grens Duitsland - Denemarken. Nog iets verder ligt de ingang van Sonderborg. Dit plaatsje heeft een buiten marina en een gemeentehaven. We besluiten in de gemeentehaven aan te leggen.

Gemeentehaven Sonderborg, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gemeentehaven Sonderborg
(klik voor grote foto)

De gemeentehaven is aan de kade en al behoorlijk vol. Eenmaal aangelegd gaan we het plaatsje verkennen en brengen een bezoek aan het toonaangevende kasteel dat de vete tussen Sleeswijk en Holstein en de Deens-Duitse oorlog weergeeft. Een mooi ingericht museum dat zeker een bezoek waard is, vooral als het regent. Na afloop drinken we koffie met gebak/cake van de dag. Voor zes personen rekenen we 63euro. Welkom in Denemarken.

Terug aan boord bekijk ik de toiletten en douches en constateer dat deze hufter-proof gemaakt zijn. Niet echt fris. Daarom stel ik voor naar de buiten gelegen haven te gaan. Geen goed plan; het is vol. Onverrichterzake keren we terug naar de gemeentehaven waar we nu drie/vier dik mogen aanleggen. Als buitenste boot leg ik een lijn naar de kant waar Joelle deze probeert met een paalsteek om een paal te leggen. Dit mislukt en mijn aanwijzing om de lus aan het einde van de lijn te gebruiken om een nieuwe en grotere lus te maken leiden tot meer plezier van de omstanders. Ik word zelf vereeuwigd. Enigszins gespannen komt ze terug aan boord en gaan eten.

Logstand begin: 1164NM
Logstand eind: 1187NM

Gevaren mijlen

Logboek begin1164 Nm
Logboek eind1187 Nm
Afgelegde afstand23 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie