Scheveningen naar Vlieland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • apr 17, 2024
  • aug 20, 2008
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Scheveningen naar Vlieland |

Scheveningen naar Vlieland

 geplaatst
  • jul 29, 2008

Al motorend van Scheveningen naar Vlieland.

Deel op  


Scheveningen naar Vlieland

Het belooft weer een warme dag te worden met weinig wind. De dag begonnen met hardlopen. Leuk om nu eens vanaf een ander punt in de stad te starten.

Ik heb een bijboot met motor van vrienden overgenomen! Na het ontbijt de boot opgeblazen en dan is het wel handig om eerst de vlonders erin te leggen, maar toen dat allemaal in elkaar zat, kon de motor eraan. Na een paar keer aan het startkoord trekken start de motor, stapt Roy aan boord en varen we richting zee om een kijkje te nemen bij een enorme boot die bij de haveningang ligt; een mast met vijf zalingen...

We doen bootschappen met de bijboot, dat scheelt lopen. Daarna gaat Roy naar Oud Bijerland om zijn treinkaartje voor de terugreis op te halen. Een hele tocht met dit warme weer en een auto zonder airco. Ik blijf aan boord om te lezen en help BJ bij zijn klussen om de boot op tijd af te krijgen.

's Avonds aan boord gegeten en daarna de route voor morgen door gesproken. De verwachting is wederom weinig wind en een warme dag. Ik stel de laptop voor de navigatie op, sluit alles aan en constateer dat een van de drivers niet werkt. Bijzonder als i k het de weken er voor heb getest en het toen wel werkte. Erg frusterend. Gelukkig dicht bij huis en met de auto van BJ haal ik de software. Deze geïnstalleerd, maar zonder succes. Om de frustratie niet verder te laten oplopen kruip ik lekker mijn bedje in.

Zondag 27-7 Scheveningen - Vlieland

Om 8.00u vertrokken. BJ vertrekt in de loop van de ochtend, middag omdat hij nog niet klaar is. Het is zonnig, warm en windstil. De motor aan en door de nevel langs Scveningen richting IJmuiden. Als de wind iets aantrekt gaan de zeilen omhoog. Niet dat het veel helpt, maar het geeft iets meer stabiliteit.

We proberen vanaf het eerste moment een wachtschema aan te houden. Ik ga na het ontbijt als eerste rusten. Van slapen is niet echt sprake want ik heb de hele nacht geslapen en ben redelijk uitgerust. Het schema is 3uur op en 3uur af. Als we na een paar uur wisselen is het nog steeds nevelig. Ik zou graag het windmolenpark van dichtbij zien, maar slechts door de nevel vang ik er een glimp van op. Verder is het behalve een vissersschip of zeilboot, rustig op zee.

Rpy op de voorplecht, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rpy op de voorplecht
(klik voor grote foto)

Vanaf IJmuiden is het een deel van de Noordzee waar ik niet eerder ben geweest. Niet dat er veel aan de zee verandert, maar wel bijzonder om steeds nooordelijker te varen. Rond Den Helder wordt het iets drukker met in- en uitgaande scheepvaart en zo naderen we Texel. Roy heeft ook het eerste zeehondje al gezien. Later op de avond zullen we er nog meer zien.

Na Texel een klein zeegat en dan volgt Vlieland. Het duur nog wel een uurtje of 2-3 voordat we bij de haven zijn. Het is een langgerekt eiland met een belangrijk deel dat voor militaire doeleinden wordt gebruikt. Hier was het ook een aantal jaren geleden dat een F16-piloot het dak van een commandopost schoot. Ondertussen vertelt Roy over de ontwikkeling van Vlieland.

Van BJ hebben we geen bericht meer ontvangen, maar we schatten in dat hij later dan de geplande half drie is vertrokken. Intussen naderen wij de kop van Vlieland, zien op het strand mensen bij het kampvuur zitten en negeren het bord 'vol' bij de haveningang. De haven ligt bomvol. We zien nog een plekje, en dat blijkt naast een Duitser te zijn waar intussen zoveel drank is ingegaan, dat ondersteuning bij het aanleggen nauwelijks mogelijk is. Eenmaal aangelegd komt er nog een groep bij hen aan boord en het wordt alsmaar luidruchtiger. Hoe kunnen we met goed fatsoen de boot verleggen? Ik vraag naar de vertrektijd en het binnenste schip vertrekt om 7uur. Hiermee besluiten wij de boot naar een rustigere plek te brengen. We liggen dan wel 7 rijen dik. Een laatste biertje en dan plat.

Logstand begin: 831NM
Logstand eind: 907NM


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie